Pirmieji įspūdžiai: šių metų temos atrodo sudėtingesnės

Ką tik lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą baigęs rašyti abiturientas Šarūnas „Delfi“ teigė, jog egzaminas buvo nei sunkus, nei lengvas. „Nežinau, neturiu komentarų“, – sakė jis.

Kitas abiturientas teigė, jog nebuvo itin sunku. „Aš manau, kad man visai neblogai viskas buvo. Tos temos pasirodė visos gana aiškios. Ir buvo pasirinkimas tarp temų. Nebuvo, kad tik viena tema gera“, – „Delfi“ sakė abiturientas Aidas.

Jis teigė, kad rašė samprotavimo rašinį tema „Ar lengva ištrūkti iš stereotipų“. Paklaustas, ar tikėjosi, jog egzamino temos bus susietos su šių dienų aktualijomis, abiturientas Aidas teigė, jog ir pats savo rašinyje rėmėsi šiuolaikinės visuomenės pavyzdžiais.

Sakė, jog savo rašinyje taip pat rėmėsi Albero Kamiu knyga „Svetimas“ ir Vinco Mykolaičio-Putino knyga „Altorių šešėly“.

Abiturientė Gustė teigė, jog jai egzaminas nebuvo lengvas. „Vis tiek per paskutinę savaitę, kaip ir didžioji abiturientų dalis, ruošiausi, žiūrėjau ir praėjusių, užpraeitų metų temas. Palyginus man atrodo, kad šiemet temos tikrai sunkesnės“, – sakė mergina.

Rinkosi iš keturių temų, turėjo spėti per 4 valandas

Kaip nurodo Nacionalinė švietimo agentūra, laikiusieji valstybinį brandos egzaminą iš samprotavimo rašinio užduočių galėjo rinktis temą „Kas turi vertę, bet neturi kainos?“ ir kaip rekomenduotinus pasirinkti autorius Joną Radvaną, Marcelijų Martinaitį. Pasirinkus antrą temą „Ar sunku išsilaisvinti iš stereotipų“ rekomenduota remtis šiais autoriais – Šatrijos Ragana, Vincu Mykolaičiu-Putinu.

Abiturientai, nusprendę rinktis literatūrinį rašinį, galėjo imtis temos „Užsienio vaizdavimas lietuvių literatūroje“ arba „Metų laikai literatūroje“. Rekomenduoti pasirinkti pirmosios temos autoriai: Jurgis Savickis, Antanas Škėma ir Kristijonas Donelaitis, Bronius Krivickas – antrosios temos.

Abiturientams, laikiusiems mokyklinį brandos egzaminą, buvo pasiūlytos šios samprotavimo rašinio temos: „Ar lengva mylėti?“ (rekomenduojami autoriai: Maironis, Juozas Tumas-Vaižgantas) ir „Kada žmonės susivienija?“ (rekomenduojami pasirinkti autoriai: Jonas Radvanas, Vincas Kudirka).

Iš literatūrinio rašinio užduočių kandidatai galėjo rinktis iš šių dviejų temų – „Jauno žmogaus vaizdavimas literatūroje“ ir „Miestas literatūroje“ bei remtis Adomu Mickevičiumi, Mariumi Katiliškiu (pirmoji tema), Vincu Mykolaičiu-Putinu, Antanu Škėma (antroji tema) kaip rekomenduojamais autoriais.

Egzaminą laikė daugiau nei 18 tūkst. kandidatų

Šiemet egzaminų sesija ypatinga tuo, kad pirmąkart nuo pandemijos pradžios nebeliko prievolės abiturientams dėvėti apsauginių veido kaukių. Vis dėlto keletas ribojimų kandidatų saugumui užtikrinti išliko – 2 metrų atstumo išlaikymas, dezinfekcinių priemonių naudojimas, patalpų vėdinimas.

Kaip ir įprastai, šiemet lietuvių kalbos ir literatūros egzaminą laikantys mokiniai turės parašyti rašinį viena iš keturių pateiktų temų. Dvi temos skiriamos samprotavimo rašiniui, kitos dvi – literatūriniam rašiniui. Temas abiturientai sužino tik prasidėjus egzaminui.

Kiekvienoje iš keturių pateiktų temų abiturientams pateikiama po du autorius, kuriais jiems rekomenduojama remtis. Mokiniai privalo rašinyje pasiremti bent vienu privalomu autoriumi. Savo nuožiūra, abiturientai gali pasirinkti, ar remtis rekomenduojamu autoriumi, ar bet kuriuo kitu bendroje programoje nurodytu privalomu autoriumi.

Privalomų autorių sąrašas abiturientams pateikiamas egzamino užduočių sąsiuvinyje. Bendruoju kursu besimokantiems abiturientams pateikiamas 26 privalomų autorių sąrašas, o besimokantiems išplėstiniu kursu – 36.

Egzamino metu abiturientams leidžiama 20 minučių naudotis nuo interneto tinklo atjungtu kompiuteriu, kuriame galima „perversti“ skaitmeninius privalomų autorių kūrinius.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą šiemet laiko 17504 kandidatai, mokyklinį – 9208 kandidatai.

Brandos atestatas Lietuvoje abiturientams išduodamas tik išlaikius du brandos egzaminus – privalomą lietuvių kalbos ir literatūros ir dar vieno pasirinkto dalyko brandos egzaminą.

Be privalomo lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzamino, Lietuvoje populiariausias anglų kalbos valstybinis brandos egzaminas, jį šiemet pasirinko 18212 kandidatų. Matematikos valstybinį brandos egzaminą rinkosi 15834, istorijos – 7769, biologijos – 6443, geografijos – 3989, informacinių technologijų – 2618 kandidatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)