Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2022 m. užėmusi 45 vietą, atsidūrė tarp Berlyno menų universiteto (Vokietija), esančio 44 vietoje, ir Toronto universiteto (Kanada) 46 vietoje. Lyginant šių ir praėjusių metų reitingus, LMTA vertinimas pakilo: 2021 ir 2020 m. LMTA buvo tarp tų aukštojo mokslo institucijų, kurios buvo atsidūrusios antrajame penkiasdešimtuke ir užėmė 50–100 vietas.

Kaip rašoma pranešime spaudai, QS pasaulio universitetų reitingas vertina geriausius pasaulio universitetus pagal 51 studijų sritį. Reitingo tikslas – padėti būsimiems studentams rasti geriausias pasaulio mokyklas juos dominančioje srityje.

Akademinis vertinimas, kuris nuo pat QS vertinimo pradžios (2004 m.) sudarė šio reitingo pagrindą, vykdomas apklausiant įvairių kraštų akademinius darbuotojus. Respondentai išvardija iki 10 savo šalies ir 30 tarptautinių aukštojo mokslo institucijų, kurios, jų nuomone, yra stipriausios nurodytoje konkrečioje kryptyje. Mokykla, kurioje respondentai dirba, į jų vertinimą negali būti įtraukta.

QS pasaulio universitetų reitingas vienintelis atsižvelgia į įsidarbinamumo rodiklį kaip pagrindinį veiksnį vertinant tarptautinius universitetus. Darbdavių apklausa vyksta panašiai kaip ir akademinių darbuotojų: darbdaviai išskiria 10 savo šalies ir 30 tarptautinių institucijų, kurių absolventus jie pageidauja įdarbinti. Jie taip pat turi nurodyti konkrečias disciplinas, kurias studijavo geidžiamiausi absolventai. Šių dviejų klausimų pagrindu vertinama konkrečios studijų disciplinos kokybė ir pranašumas.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos užimta aukšta 45 vieta rodo, kad LMTA yra žinoma tarptautinėje erdvėje tiek kolegų – kitų institucijų akademinių darbuotojų, dėstytojų, tiek darbdavių. Surinktas aukštas balas (86,2) darbdavių apklausoje liudija, jog LMTA absolventai randa darbą ir yra konkurencingi scenos menų srityje ne tik Lietuvoje, bet ir tarptautinėje erdvėje.

Svarstydama, ką šis įvertinimas reiškia Lietuvos muzikos ir teatro akademijai, rektorė doc. dr. Judita Žukienė sako: „Šis įvertinimas sustiprina LMTA pozicijas tarptautinėje studijų, meno ir tyrimų erdvėje ir suteikia didesnių galimybių bendradarbiavimui. Tai kartu yra Lietuvos meno studijų kokybės įvertinimas, keliantis Lietuvos prestižą kultūros lauke. Akademiją toks pripažinimas įpareigoja dar labiau susitelkti ir tobulėti, ieškoti rytdienos studijoms ir kūrybai aktualių sprendimų, įsiklausyti į studentų poreikius, visuomenės lūkesčius, skatinti ir motyvuoti dėstytojus ir kitus darbuotojus, užtikrinti meno studijoms tinkamą modernią infrastruktūrą.“

Beje, 2021 m. vykusio LMTA studijų kokybės išorinio tarptautinio studijų krypčių vertinimo, kurį organizavo Studijų kokybės vertinimo centras, išvados taip pat buvo labai palankios. SKVC ataskaitoje pabrėžė, kad „išskirtinai gerai įvertintos Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje vykdomos muzikos krypties studijos“. O praėjusių metų pabaigoje tarptautinė ekspertų grupė, vykdžiusi institucinį Akademijos vertinimą, ją taip pat įvertino itin aukštais balais – tai lėmė institucijos akreditavimą vykdyti aukštojo mokslo studijas maksimaliam, 7 metų, laikotarpiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)