Anot pranešimo žiniasklaidai, be galo svarbi vaikui adaptuota ir saugi tyrinėjimams namų aplinka. Vaiko kambarys ar kita tam skirta erdvė, padalinta į atskiras erdves, yra ideali vieta vaikui, kuris nori tyrinėti, konstruoti, eksperimentuoti ir mokytis kurti. Atskiros vietos interesams tenkinti, kuriose yra įvairių priemonių, leidžia vaikui tiksliau pasirinkti norimą veiklą. Erdves galite padalinti atsižvelgdami į vaiko interesus bei poreikius - konstravimui, žaidimams su žaislais, saugiais namų apyvokos daiktais, meninei veiklai, tyrinėjimams, knygų vartymui bei skaitymui, žaidimams su gamtos gėrybėmis, vietą poilsiui ir nusiraminimui.

Skaitymo kampelis

Lavinkite mokymąsi ieškoti informacijos įkuriant greta žaislų vaiko bibliotekėlę su knygomis, enciklopedijomis, vaikų žodynais, kuriuos vaikas mėgsta, varto ir skaito. Skaitymo kampelyje galite sudėti ir kitas, kalbos raidą lavinančias priemones: įvairias korteles, lankstinukus, plakatus, raidyną ir panašiai. Svarbu, kad ši erdvė nebūtų perkrauta, o idealiu variantu - visos knygos būtų sudėtos viršeliu į priekį.

Kūrybos kampelis

Vaiko aplinkos ir erdvės kūrybiniais elementais galite sukurti iššūkius, kurie lavintų mąstymą, smalsumą ir sprendimo ieškojimo įgūdžius. Skatinkite vaiko kūrybiškumą, adaptuodami aplinką ne kaip norisi jums, o paliekant pakankamai laisvės vaiko sumanymams, vaiko piešiniams pakabinamiems ant sienos, vaiko karpiniams ar kitiems kūrybos darbams, kad vaikas matytų savo pasiekimus ir suprastų, jog tai svarbu ir vertinama ne tik jo paties, bet ir visos šeimos.

Konstravimo erdvė

Konstravimo erdvė susideda iš įvairių konstruktorių - pirktinių ir pačių pasigamintų. Čia vyksta įvairios statybos, erdvės pažinimas bei vaizduotės lavinimas. Skatinkite kūrybą iš antrinių žaliavų, įvairių namuose esančių priemonių, kurios kad ir trumpam, bet gali užsibūti namuose, o vėliau keliauti perdirbimui (pavyzdžiui, dėžė piešimui, gatvės eismo juostos ar sukurtas namas iš dėžių).

Vaidmeninių žaidimų erdvė

Vaidmeniniai žaidimai vaikams padeda išjausti ir išgyventi įvairias situacijas, pasiruošti joms. Tai gali būti vaikų darželis, ligoninė, parduotuvė, kirpykla, oro uostas ir panašiai, kurių metu vaikai pasitelkę papildomas priemones įsivaizduoja esą šių profesijų atstovais. Tad vaidmeninių žaidimų erdvėje turėtų netrūkti įvairių žaislų ar priemonių, kurios pažadintų kūrybiškumą ir vaizduotę. Vaidmeniniai žaidimai yra ne tik smagūs, bet ir sumažina įtampą, padeda lengviau įveikti naujus dalykus, pavyzdžiui, vizitą pas odontologą.

Ramybės kampelis

Labai naudinga vaikams namų aplinkoje įrengti ramybės kampelį ar erdvę poilsiui, kuri atliks nusiraminimo funkciją, kur vaikas gali tiesiog ramiai pasėdėti, užsiimti savo mėgstama veikla. Tai turi būti rami, tyli vieta, kur niekas netrukdytų. Šioje vietoje vaikas gali atsipalaiduoti, nusiraminti, susikaupti, pagalvoti, vartyti knygeles, apkabinti mylimą minkštą žaisliuką ar pagulėti ant pagalvėlės.

Tyrinėjimų erdvė

Skatinkite vaiko savarankiškumą ir pasitikėjimą savo jėgomis, sudarykite galimybes vaikui susikurti, keisti ir eksperimentuoti su įvairiomis priemonėmis. Tyrinėjimų erdvėje gali būti didelė dėžė, kurioje, pavyzdžiui, gausu spalvingų kruopų, piltuvėlių, įrankių ir indelių. Vaikas žaisdamas lavina smulkiąją motoriką, pojūčius ir atranda vis naujų dalykų. Šioje erdvėje galite surūšiuoti turimas priemones į dėžes pagal temas arba paskirtį, tokiu būdu palaikydami tvarką, bet ir suteikdami galimybę vaikui laisvai kurti.

Vaikui augant nuolat stebėkite ir matydami, kas jam patinka, daiktus drauge perdėliokite, tvarkykitės ir keiskite aplinką. Kodėl to reikia ir kokią naudą tai turi? Vaiko erdvė ir jo daiktai vaikui ilgainiui suteiks saugumo jausmą, atsakomybę rūpintis savo žaislais, diegs tvarkymosi įgūdžius. Išties, neužtenka tik stilingos, gražios ir nuolat tvarkingos aplinkos. Vaiko erdvė turėtų atliepti vaiko poreikius ir suteikti galimybę kurti, tyrinėti ir atrasti.

Edukologė Indrė Neimantė savo mintimis, idėjomis ir praktiniais patarimais, kaip kurti ryšį su vaiku per kūrybiškumą skatinančią aplinką dalinsis Ankstyvojo ugdymo forume, kuris vyks gegužės 24-26 dienomis. Daugiau apie forumą www.familyacademy.lt/forumas2022

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją