„Nors šios studijos ir yra populiarios, per penkerius darbo metus tarptautinėje informacinių technologijų įmonėje UAB „Satalia Lithuania“ įsitikinau, kad jos – tikrai ne kiekvienam. Tik įvertinus savo stiprybes ir silpnybes galima priimti geriausius sprendimus, kurie padės sėkmingai žengti profesiniu keliu, tad rinktis studijų programą pagal populiarumą – neverta“, – įsitikinusi personalo vadovė Vilija Vosyliūtė.

Tiems, kurie trokšta žinių

Personalo vadovė įsitikinusi, kad baigta prestižinė ir gerai apmokama specialybė tikrai negarantuoja gero užmokesčio ir sėkmingos karjeros ateityje. Informacinių technologijų sritį ji rekomenduoja rinktis tiems jauniems žmonėms, kurie užtikrintai jaučia, kad būtent čia galės realizuoti savo potencialą, idėjas ir žinias.

„Gyvename technologijų ir inovacijų laikais. Jei jau mokyklos suole būsimas studentas domisi programavimu, o tikslieji mokslai – jo „arkliukas“, galima daugiau pasidomėti apie informacinių technologijų studijas bei būsimą darbą po jų“, – teigia specialistė.

Pasak jos, iki šiol gajus stereotipas, kad programuotojai turi būti intravertai, kurie nemėgsta bendrauti su kitais žmonėmis. Tai – absoliuti netiesa.

„Kiekvienoje srityje yra vertinamos skirtingos asmenybinės ir profesinės savybės. Jei žmogus svajoja apie informacinių technologijų sritį – būtina būti smalsiam ir suprasti, kad nuolat reikės mokytis. Kompiuterinės technologijos tobulėja kasdien, tad tai, ko išmokai vakar, šiandien jau yra pasenę“, – pasakoja V. Vosyliūtė.

Personalo vadovė įsitikinusi, kad būtent šioje srityje svarbu suvokti, kad universiteto diplomas tikrai plačiai neatvers durų į darbo rinką. Tačiau jei žmogus pasiryžęs nuolat mokytis iš kolegų, priimti pastabas ir savikritiškai žvelgti į atliktą darbą – jam tikrai pavyks kopti karjeros laipteliais.

Taip pat, pasak pašnekovės, svarbu, kad žmogus sugebėtų ir norėtų dirbti komandoje. Tai nebūtinai reiškia, kad konkretų darbą specialistui teks atlikti drauge su kolegomis. Svarbu, kad žmogus mokėtų aiškiai komunikuoti apie savo idėjas, nebijotų sakyti nuomonės ir taip augtų ne tik kaip specialistas, tačiau ir kaip komandos narys.

„Įmonėje, kurioje dirbu, turime taisyklę, kad ieškome ne tik gerų specialistų, tačiau ir nuoširdžių žmonių, su kuriais norėtųsi leisti darbo dieną. Tai – svarbios savybės, kurios pravers visose srityse. Imtis darbo atvira širdimi bei su kolegomis bendrauti žmogiškai – labai svarbu. Darbdaviai vengia specialistų, kurie kuria toksišką aplinką aplink save, tad nesvarbu, kiek žinių turi, visų pirma svarbu būti žmogišku“, – pabrėžia personalo vadovė.

Universitete – ne tik mokytis

Informacinių technologijų studijos – nemenkas iššūkis. Šie mokslai nėra iš lengvųjų, tačiau, pasak V. Vosyliūtės, tikrai matantys save šioje srityje dirbti pradeda jau studijų metais.

„Dažna informacinių technologijų įmonė glaudžiai bendradarbiauja su universitetais. Mes – ne išimtis. Vykdant įvairius projektus su mokymosi įstaigomis studentai dar studijų metais pradeda susipažinti su būsimu darbu ir neretai pasilieka dirbti bei daro puikią karjerą. Mes tikime, kad praktikantas – būsimas kolega, kuris ateityje pasieks puikių rezultatų“, – teigia pašnekovė.

Personalo vadovės teigimu, jų įmonėje – ne viena sėkmės istorija, kai dar diplomo neturintys jauni žmonės pradėjo kopti karjeros laiptais.

„Jaunų gabių žmonių mūsų įmonėje – nemažai. Pavyzdžiui, dalyvaudami Kauno technologijos universiteto rengiamose karjeros dienose susipažinome su vos antrame kurse studijuojančiu būsimu programuotoju, kurio užsidegimas bei žinios sužavėjo mane ir kolegas. Jau pirmojo pokalbio metu paaiškėjo, jog studentas turi daugiau žinių nei jo bendraamžiai. Trečiame kurse šis specialistas jau dirbo mūsų įmonėje bei ryžtingai žengė karjeros laiptais“, – sėkmės istorija dalinasi V. Vosyliūtė.

Pašnekovė įsitikinusi, kad net ir besimokant universitete, galima tikslingai dirbti savo pasirinktoje srityje. Svarbu, kad darbas neužgožtų studijų, kurios taip pat yra labai svarbios.

Sėkmės istorijų, kuomet jauni žmonės dar nė nebaigę mokslų tampa įmonės dalimi – ne viena. Atliekant praktiką svarbu įrodyti savo sugebėjimus bei palikti įspūdį, kurio dėka būtų pasiūlyta darbo vieta.

„Su įmonės „Satalia Lithuania“ atstovais susipažinau vieno projekto metu. Supratau, kad būtent čia noriu atlikti praktiką bei įgyti daugiau žinių. Praktikos metu stengiausi mokytis iš kolegų, viskuo domėtis bei nepriekaištingai atlikti pavestas užduotis. Po praktikos įmonės atstovai man pasiūlė likti komandos dalimi. Iki šiol čia dirbu“, – pasakoja programuotojas Martynas Treinys.

Personalo vadovė V. Vosyliūtė teigia, kad šis studento karjeros pavyzdys – puikiai iliustruoja, kaip svarbu į praktiką universiteto metais žiūrėti rimtai bei gilintis į kiekvieną užduotį.

Klaidos, kurių geriau nedaryti

Neretai, atrodytų, gabus ir protingas jaunas žmogus bando kandidatuoti į norimą darbo poziciją, tačiau jam vis nepasiseka. Specialistė teigia, kad tokia situacija – ne pasaulio pabaiga, tačiau vertėtų paanalizuoti savo elgesį bei bendravimo kultūrą.

„Kartais jauni žmonės mano, jog jei labai gerai mokaisi universitete – naujoje pozicijoje tobulėti nereikės ir net galima sau leisti pirmosiomis darbo dienomis pamokyti senbuvius kolegas. Visada rekomenduoju studentams į naująjį darbą žiūrėti kaip į baltą lapą, kuriame bus kuriama nauja istorija. Normalu, kad reikės labai daug mokytis ir tobulėti, o požiūris, kad „žinau viską“ dažnai ir pakiša koją“, – teigia specialistė.

Taip pat, pašnekovė pabrėžia, jog atrankos metu tikrai nepadės arogantiškas ar nemandagus bendravimas.

„Nesvarbu, kad ir kiek žinių specialistas turėtų, būtų labai gabus ir protingas. Mandagus elgesys, kito išklausymas bei norėjimas priimti įmonės vidinę kultūrą – labai svarbios dedamosios, kurios reikalingos siekiant maksimalių rezultatų“, – mintimis dalinasi V. Vosyliūtė.

Informacinių technologijų srityje, pasak pašnekovės, svarbu kandidato atviras požiūris į būsimas darbo užduotis. Pavyzdžiui, jei specialistas nori dirbti tik viena „programavimo kalba“, o apie kitas nė nenori girdėti – karjera gali ir nepasisekti. Pasak jos, programuotojas turi atvirai žiūrėti į visas galimybes bei degti noru kasdien tobulėti.