Karantino metu turbūt ne vienas pavydėjo žmonėms, kurie jau iki apribojimų pradėjo dirbti namuose, tad radikaliai pasikeitusi situacija neturėjo daug įtakos jų darbui. Turime gerų naujienų – aplink pilna galimybių investuoti į save, išsiugdyti naujų įgūdžių ir surasti naujų pažinčių, jei tik ieškosite tinkamose vietose.

Kaip pradėti karjerą?

Nukreipkite save tinkama kryptimi. Nesudėkite visų pajėgų į sritį, kuri po keletos mėnesių gali atsibosti – internete pilna įrankių, kurie padės išsirinkti tinkamą kryptį.

  • Internete gausu karjeros testų, kurie padės sužinoti, kaip žengti pirmuosius žingsnius pasirinktos srities link, kokios algos galima tikėtis bei ar pavyks dirbti nuotoliniu būdu.
  • Mąstykite kūrybiškai. Turbūt niekas nebūtų pagalvojęs, kad nuotoliniu būdu galės dirbti ir gydytojai – nors operacijos tokiu būdu nėra paplitusios, gydytojai visame pasaulyje puikiai darbuojasi konsultuodami pacientus telefonu.
  • Surasti darbą galima nemokamai, tačiau jei nuspręstumėte būti psichologu, kuris padeda žmonėms susitvarkyti su savo problemomis, derėtų atlikti karjeros testą, kuris parodytų, ar toks darbas tinka jūsų asmenybei.


Nauji įgūdžiai – nemokamai

Internete galima rasti daug svetainių, nemokamai siūlančių praplėsti savo žinias. Keletas populiariausių:

  • Coursera – nors sertifikatus ir diplomus gauti šiek tiek kainuos, visus kursus išklausyti galėsite nemokamai.
  • CodeCademy – išmokite programuoti net 12 kalbų!
  • edX – ne pelno siekiančios organizacijos puslapyje rasite nemokamus kursus.
  • Alison – svetainė siūlo paskaitas 9 kategorijose – technologijos, kalbos, mokslas, sveikata, humanitariniai, verslas, matematika, marketingas bei gyvenimo būdas. Didžioji dalis paskaitų nemokamos, o dalis jų siūlo nebrangius sertifikatus bei diplomus.

Neišbandyti iššūkiai nieko nelaukus

Populiarėjant gig economy (liet. projektinė ekonomika), darbuotojai renkasi trumpalaikį darbą, pvz. nustatytos apimties vertimą, svetainės dizainą ar pan.

Asociatyvi nuotr.

Toks darbo pobūdis leidžia greitai užsidirbti nepaliekant namų, įgauti naujos patirties, išbandyti save naujose srityse ir surasti pažinčių. Pradėkite mokytis naujų įgūdžių arba suraskite, ką jau mokate daryti ir pažiūrėkite, ar tokių įgūdžių ieškantys darbdaviai ieško laisvai samdomų/trumpalaikių darbuotojų.

Papildomi žingsniai

Nepamirškite, kad be įgūdžių ar pažinčių, svarbiausia yra investuoti į save. Nors skamba banaliai, COVID sukrėstame pasaulyje konkurencija didžiulė, tad jums prireiks kiekvieno pranašumo.

  • Susitvarkykite. Tyrimai rodo, jog darbuotojai, dirbantys švarioje ir neapkrautoje aplinkoje yra ne tik produktyvesni, bet ir kūrybiškesni. Kadangi vis daugiau kompanijų atsisuka į nuotolinį darbą, investicija į savo aplinką bus naudinga.
  • Reguliariai judėkite. Daugeliui mūsų darbo kėdės neturėjo tinkamos įtakos nugarai. Per lėtinį skausmą dirbti sunku – net mažas diskomfortas gali sumenkinti jūsų pranašumą darbo rinkoje, tad pasirūpinkite savo nugara, sportuokite ir reguliariai mankštinkitės.
  • Pasirūpinkite savo kūnu. Per pastaruosius metus daugelis priaugo svorio ir tai visiškai suprantama. Vertėtų nepamiršti, kad skrandžio sutrikimai ar vitaminų trūkumas gali prisidėti prie prastos savijautos, kuri neleis dirbti taip gerai, kaip galėtumėte.
Namų biuras


Pabaigai

Nors atrodo, kad laiko pandemijos metu turime gausiai, jis kaip niekada brangus. Ieškant naujos darbo srities, vertėtų apsvarstyti kiek įmanoma daugiau variantų ir nuspręsti, kuris tinkamiausias – nėra nieko blogiau, nei išsirinkti netinkamą kelią ir švaistyti brangų laiką, kuris eina niekur. Pasirūpinkite savo įgūdžiais, savijauta ir aplinka, o tada pradėkite žengti žingsnius naujos karjeros link.