Dažniausiai studentai renkasi šias sritis: grafikas – lankstus, galimybė dirbti savaitgaliais

„CVonline“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė pasakoja, jog žmogui, neturinčiam darbo patirties ir ryškių įgūdžių, pirmieji darbai prasideda kiek paprastesnėse, aukštos kvalifikacijos nereikalaujančiose pozicijose:

„Dažniausiai tai yra klientų aptarnavimo sfera, ypač patogu, kai darbas vyksta po studijų laiko, vakarinėse, naktinėse pamainose, kai galima dirbti nebūtinai pilnu etatu, bet pasirinkti sau patogų laiką. Klientų aptarnavimo sfera yra viena iš tų populiariausių. Taip pat prekybos sritis, kur studentai renkasi kažkokias patogesnes valandas, dirba nebūtinai darbo dienomis, neretai renkasi savaitgalius, vakarinius laikus. Sandėliuose – pakavimas, logistikos sferoje. Taip pat turizmo, viešbučių, viešojo maitinimo sektoriuje.“

Visgi, anot pašnekovės, kai kurie studentai labai tikslingai jau nuo pirmo kurso renkasi tuos darbus, kurie susiję su studijomis: „Gali pradėti ne nuo konkretaus darbo, o nuo praktikos pasiūlymų ir tikslingai derina, kad įgytų darbinės patirties, galėtų užsirekomenduoti ir sėkmingai kopti karjeros laiptais.“

Rita Karavaitienė

Darbdaviams – vertas dėmesio kąsnelis

Retas studentas, sako R. Karavaitienė, gali sau leisti visiškai nedirbti studijų metu. Visgi, kaip į dieninėse studijose besimokančius studentus žiūri darbdaviai?

„Šiais laikais darbdaviai beveik neturi pasirinkimo. Jiems bene svarbiausias faktorius – ar žmogus apskritai linkęs dirbti, motyvuotas ir ar sugebės atlikti užduotis. Jaunimas yra lankstus, greitai pasitaikantis, technologijas išmanantis ir mokantis užsienio kalbas, ypač anglų kalbą. Darbdaviams tai – vertas dėmesio kąsnelis ir tikrai nespjauna į tą pusę, nes tokia situacija, nelabai yra iš ko rinktis.“

Nors darbdaviai, anot pašnekovės, tikisi, jog darbuotojas turės patirties, kartu supranta, kad į paprastesnes pozicijas nereikėtų tikėtis itin aukštos kvalifikacijos kandidato. Paprastai šiose pozicijose atlyginimai taip pat yra žemesni. Dieninėse studijose studijuojantis asmuo Lietuvoje vidutiniškai, pasak R. Karavaitienės, vidutiniškai uždirba nuo 600 iki 800 Eur į rankas, tačiau tai labai priklauso ir nuo srities, ir nuo įmonės. Dirbantys IT srityje studentai gali uždirbti ir 1000 Eur ar dar daugiau.

Tie studentai, kurie dar studijų metu išmėgina darbą ar praktikos galimybes, anot R. Karavaitienės laimi: įsitvirtinti darbo rinkoje vėliau tampa kur kas paprasčiau, o, rankose turint diplomą, galima iškart pretenduoti į rimtesnes darbines pozicijas: „Ar tai lengva? Ne. Nėra lengva studijuoti ir dirbti, bet verta.“

Pirmasis CV: ką jame rašyti ir kaip savęs nenuvertinti?

Visgi, specialistė būsimiems pirmakursiams pataria stačia galva nenerti į darbinius vandenis ir įvertinti realias savo galimybes: palaukti paskaitų grafiko, susipažinti su tuo, kiek ir kokių namų darbų studentas gaus, ir tuomet nuspręsti, ar po viso to lieka laiko darbuotis. Prieš darbo paieškas pravartu identifikuoti stipriąsias savo savybes, o darbų galima dairytis ir karjeros portaluose, ir socialiniuose tinkluose.

Profesionalus CV – labai svarbu: „Net jei jums atrodo, kad neturite per daug ko ten papasakoti – tikrai yra, ką ten papasakoti. Patarimų, kaip parašyti pirmąjį CV studentui rasite internete, jų yra nemažai. Tikrai yra, ką „išspausti“ ir nereikia savęs nuvertinti“, – kalba „CVonline“ marketingo vadovė.

Jauno žmogaus CV „perliukas“, pasak ekspertės, yra aktyvumo įrodymas: nevenkite čia įrašyti visų savo veiklų, kurios iliustruoja, kad neapsiribojote vien ėjimu į mokyklą. Buvote klasės seniūnas, vasaros metu dirbote, praktikavotės, o gal savanoriavote? Visa tai puikiai tinka praturtinti CV. Praktika, sako R. Karavaitienė, jei aprašyta išsamiai, užskaitoma kaip rimta darbinė patirtis. Visgi, jei jokios darbinės patirties nėra – galima minėti ir mokslinius pasiekimus, teorines žinias, net išskirtinai aukštus pažymių vidurkius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)