1. Sveikinu! Tikiuosi, kad kiekvienas dvyliktokas buvo pasveikintas, nes tai – ilgo (12-os metų!), atsakingo ir nelengvo etapo pabaiga. Noriu palinkėti prisiminti tą pabaigos jausmą, kai baigei tai, ką pradėjai: jauti ir nerimą dėl ateities, ir palengvėjimą, ir pasididžiavimą. Šį jausmą prisiminti yra svarbu, nes gyvenime bus daug situacijų, kai reikės gražiai ir garbingai baigti, ką pradėjus. Bet koks pasididžiavimas ateina, kai įveiki iššūkį, išsprendi problemą! Mūsų dukra, būdama devynerių, išvažiavo šešioms savaitėms į mokyklą Anglijoje. Pradžia buvo itin sunki, ji labai ilgėjosi namų. Net mokykla parašė, kad galbūt būtų verta svarstyti ją pasiimti. Tačiau aš žinojau viena: turiu būti šalia, turiu išklausyti, turiu pastiprinti ir palaikyti, bet jei atvažiuosiu ir pasiimsiu, jai visam gyvenimui liks tai, kad nepabaigė, nesusidėliojo argumentų (juk tai tik šešios savaitės!), o pasidavė, nuleido rankas, ir mama ne palaikė, o „išvadavo“ iš situacijos (kuri nebuvo traumuojanti, tiesiog buvo nemaloni). Esu tikra, kad tą pasididžiavimo jausmą, kai nenuleidi rankų ir įveiki save bei aplinkybes, būtina prisiminti.

2. Paskambink artimiausiems. Mamai, tėtei, babai, bočiui, proseneliui... paskambink. Mes visada labai laukiame. Ar gerai, ar blogai – paskambink. Ar turi ką pasakyti, ar neturi – paskambink.

3. Netikėk, kai tau sako, kad, pavertus savo mėgstamą veiklą darbu, niekada ne(be)dirbsi. Jeigu paversi savo mėgstamą veiklą darbu, dirbsi visada. Tą ir reikia, ir svarbu suprasti. Tiesiog tavo gyvenime tada bus tiek prasmės, kad NORĖSI visada dirbti, ir tai tau teiks daug džiaugsmo.
Austėja Landsbergienė

4. Netikėk, kai tau sako, kad profesinė veikla turi teikti vien džiaugsmą. Patikėk, bus daug ir veiklų, ir užduočių, ir tai neteiks džiaugsmo visiškai. Bus dienų, kai galvosi, kodėl pasirinkai šią veiklą, ar tai tikrai tavo kelias, ar buvo verta. IR TAI YRA GERAI. Tiesiog turi suprasti, kad tokios akimirkos yra normalu – ne viskas taip šaunu, kaip TED kalbos. Blogų dienų būna. Blogų minčių būna. Aš, pavyzdžiui, esu įsitikinusi, kad mano darbas yra svajonių darbas, tačiau turiu ir beprotiškai sunkių dienų.

5. Nesirūpink, ką galvoja visi. Nes visi galvoja visko. Išsirinki keletą žmonių, kurių nuomonė tau iš tiesų svarbi ir klauski jų įžvalgų bei patarimų. Atsižvelk į juos. Arba ne. Bet nesirūpinki, ką galvoja visi. Visiems niekada nei patiksi, nei įtiksi.

6. Kai negali pakeisti situacijos, pakeisk požiūrį į ją. Tai yra patarimas, kurį aš būčiau norėjusi išgirsti. Gyvenime yra begalė situacijų, kurių mes nekontroliuojame. Ir niekada negalėsime. Bet mes visada galime ir visada galėsime kontroliuoti savo požiūrį į jas. Kuo anksčiau tą suprasi, kuo anksčiau tą įsisąmoninsi, tuo daugiau vidinės ramybės ir tvirtumo turėsi.

7. „Lagom“. Yra toks švediškas sunkiai išverčiamas žodis „lagom“. Jis iš esmės neverčiamas, nes pasakymas „vidutiniškai“ visiškai neatspindi šio žodžio reikšmės. „Lagom“ yra arčiausiai „užtenka“. Norėčiau, kad nors ir siektum daug bei norėtum daug, kartais tiesiog pagalvotum, kad turi tiek ir to pakanka: tu esi pakankamai geras, tavo darbas pakankamai geras, tavo namai pakankami, tavo santykiai pakankamai geri, esi pakankamai laimingas. Kad, paklausus, kaip gyveni, tu ne susirauktum ir bėdavotumeisi, o galėtum nusišypsoti ir nuoširdžiai pasakyti „lagom“, ir mums abiem bus dėl to ramu ir gera.
Austėja Landsbergienė

8. Apsupk save žmonėmis, su kuriais tau įdomu ir su kuriais smagu juoktis. Jie skatins tave nuolat tobulėti. Smalsauti. Augti. Svarbiausia – tavo antra pusė visų pirma turi būti tavo geriausia(-ias) draugė(-as). Man apskritai atrodo, kad antra pusė yra svarbiausias ne tik asmeninis, bet ir profesinis sprendimas gyvenime. Ne studijos – futurologai sako, kad keisime ir darbus, ir profesijas. Ne darbas – jau dabar žmonės keičia darbus lengviau ir dažniau nei bet kada istorijoje. Žmogus, su kuriuo tu leisi daugiausia laiko. Nes ir studijos, ir darbas bei sėkmė bus susiję su žmogumi, kuris yra šalia, ir jo palaikymu.

9. Būk dėkingas. Kad ir kokia diena būtų, jos pabaigoje padėkok. Tyrimai rodo, kad dėkingi žmonės yra pozityvesni, jų pasitenkinimas gyvenimu aukštesnis (nes jie kasdien turi už ką padėkoti!), jie mažiau ir rečiau išgyvena depresiją, nerimą bei pavydą. O, atrodo, taip paprasta – tiesiog nepamiršk kasdien padėkoti!

10. Nepamiršk, kad niekada nesi vienas. Visada yra žmogus, kuriam tu rūpi. Kuris išklausys. Kuris nusišypsos. Kuris supras. Kuris besąlygiškai myli. Ir kartais tu esi tas vienas žmogus. Ir tai yra nepaprastas, stebuklingas gyvenimo grožis.