Profesinio mokymo įvaizdis gerėja

„Cvonline“ viešųjų ryšių specialistė Rita Karavaitienė tikina, kad pastaruosius kelis metus profesinio mokymo įvaizdis sparčiai gerėja, o turinčių konkretų amatą, profesiją darbuotojų poreikis tikrai nemažėja ir nemažės. Pasak jos, dabar jau tampa visiškai normaliu ir įprastu dalyku, kai net turintys aukštąjį išsilavinimą ir norintys persikvalifikuoti pasirenka profesinį mokymą.

„Profesinis mokymas tampa aktualus ne tik jaunimui, vyresnių klasių moksleiviams, kurie renkasi savo karjeros kelią, bet ir suaugusiems, kurie nori keisti karjeros kryptį ir prisitaikyti prie besikeičiančios darbo rinkos“, – pabrėžia pašnekovė.

Kurių sričių darbuotojų itin trūksta?

Anot specialistės, darbo vietų skaičius turintiems profesinį išsilavinimą yra stabiliai aukštas, o kai kurių sričių darbuotojų itin trūksta, jie lengviau ir greičiau gali rasti darbą pagal įgytą specialybę.

„Paprasčiau darbus randa tokių sričių specialistai kaip: statybų srities darbuotojai (plataus profilio statybininkai, apdailininkai, mūrininkai, staliai, tinkuotojai), gamybos darbininkai, operatoriai (maisto pramonė, baldų gamyba, metalų apdirbimas, plastiko gamyba, elektronika), vairuotojai (autobusų, sunkiasvorių mašinų, kranų operatoriai), klientų aptarnavimo, prekybos srities darbuotojai ir panašiai.

Profesinės mokyklos prisitaiko prie besikeičiančių darbo rinkos poreikių ir atliepdamos į juos ruošia ir taip trūkstamus IT specialistus, todėl turėdami nemažai praktinių įgūdžių jie nesunkiai gali rasti darbą“, – užtikrina ji.

Profesinio mokymo mokyklos rengia specialistus

Šiemet siūlomas atlygis žymiai didesnis

Kaip teigia ji, darbuotojų poreikis per metus iš esmės nepasikeitė, pakito tik siūlomas atlygis, šiemet jis vidutiniškai apie 40 proc. didesnis nei pernai. Pašnekovė pateikia kelis pavyzdžius iš šiuo metu aktyvių darbo pasiūlymų: elektrotechnikas, siūlomas atlyginimas nuo 960 -1386 Eur Bruto. Šaltkalvis-montuotojas, siūlomas atlyginimas nuo 1593 -2118 Eur Bruto. Staklininkas baldų gamyboje, siūlomas atlyginimas nuo 1230 -1690 Eur Bruto. Autokrautuvo vairuotojas, siūlomas atlyginimas nuo 1085 Eur Bruto. Mėsininkas, siūlomas atlyginimas nuo 730 -1060 Eur Bruto.

„Manoalga.lt duomenimis, profesinį išsilavinimą turinčių darbuotojų atlyginimo vidurkis į rankas 2019 metais – 899 Eur, 2020 metais – 938 Eur, augimas – 4 proc.

Manoalga.lt duomenimis, aukštąjį išsilavinimą turinčių darbuotojų atlyginimo vidurkis į rankas – 1211 Eur. Tačiau, žinoma, yra įvairiausių išimčių, nes atlyginimas priklauso ir nuo įmonės dydžio ir įmonės veiklos srities, darbuotojo kvalifikacijos, specialybės ir pareigų sudėtingumo, atsakomybės ir panašiai“, – atlyginimų skirtumą aiškina specialistė.

Darbuotojų poreikis – stabiliai aukštas

Pasak jos, atmetus karantino laikotarpį, kvalifikuotų darbuotojų poreikis yra aukštas ir daugybėje sričių buvo jaučiamas darbuotojų trūkumas, ne išimtis ir profesinį išsilavinimą turinčių darbuotojų. Pašnekovė tikina, kad darbuotojų poreikį galima vadinti stabiliai aukštu.

„Kaip greitai įsidarbins, priklauso nuo daugybės veiksnių, visų pirma, kokią specialybę įgijo ir ar moka tinkamai panaudoti įgytas žinias ir įgūdžius, kokiame regione ieškoma darbo, ar turi kitų rinkoje paklausių įgūdžių. Taip pat priklauso ir nuo ieškančiųjų darbo asmenybės bei pastangų ieškant darbo. Bet jei specialybė paklausi, kandidatas moka ir geba gerai dirbti, susirasti darbą nesudėtinga.

Atlyginimai Lietuvoje dar turi potencialo augti, bet tai priklausys nuo bendros šalies ekonominės situacijos ir pandemijos suvaldymo bei padarinių“, – apibendrina ji.

Asociatyvi nuotr.

Darbo vietų mažėjimas

Užimtumo tarnybos komunikacijos skyriaus vyr. specialistės Rūtos Kajėnės pateiktais duomenimis, profesinis išsilavinimas dažniausia reikalingas kvalifikuotų darbininkų ir amatininkų profesijų grupės darbuotojams. Anot jos, išsilavinimas nėra vienintelis reikalavimas, nurodomas darbo skelbimuose. Jos teigimu, dažnai darbdaviai nurodo darbo patirties, užsienio kalbos, specifinių žinių bei kitus reikalavimus, todėl ką tik baigęs studijas, neturintis darbo patirties žmogus negali tikėtis pretenduoti į visas pareigybes, skirtas profesinį išsilavinimą turintiems asmenims.


„2020 m. II ketv. darbo pasiūlymų profesijoms, kur reikalingas profesinis išsilavinimas, buvo 25,7 proc. mažiau, palyginti su atitinkamu 2019 m. laikotarpiu. Darbo vietų mažėjimą lėmė ekonominė situacija, kai Vyriausybei kovo 16 d. paskelbus ekstremalią situaciją ir karantiną įmonės kurį laiką veiklos nevykdė arba vykdė tik iš dalies. Esant neapibrėžtumui ekstremalios situacijos metu, dalis įmonių peržiūrėjo savo plėtros, investicijų planus, iš naujo įvertino darbuotojų atliekamas funkcijas“, – rašoma pateiktame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)