Vaikų ugdymui – nepanaudotos Dainų šventės lėšos

Švietimo, sporto ir mokslo ministerija praneša, kad neformaliajam švietimui Vyriausybė papildomai skyrė dar 5,5 mln. eurų. Šios lėšos paskirstytos savivaldybėms pagal vaikų skaičių, kad galėtų naudoti stovykloms, edukacinėms programoms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms finansuoti. Bendra valstybės suma, kurią galima naudoti vaikų vasaros edukacijai, šiemet yra rekordinė – 8 mln. eurų. Tai kelis kartus didesnė suma, nei skirta ankstesniais metais, kartu sudėjus valstybės ir savivaldybių skiriamas lėšas.

Anot ministerijos, jau anksčiau vaikų vasaros stovykloms ir kitoms neformaliojo vaikų švietimo veikloms buvo paskirta 2,5 mln. eurų suma, sutaupyta atšaukus Moksleivių dainų šventę. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija rekomenduoja prioritetą teikti mokiniams, turintiems didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, taip pat gaunantiems socialinę paramą. Šias papildomas lėšas savivaldybės galės naudoti iki metų pabaigos.

Vasaros stovyklų repertuaras

Remiantis Švietimo, sporto ir mokslo ministerijos duomenimis, vasaros stovyklos kasmet atrenkamos konkurso būdu, vertinant jų siūlomas edukacines programas – kad būtų užtikrintas ne tik vaikų saugumas, bet ir kokybiškas neformalusis švietimas. Ar daug vasarotojų nori stovyklauti?

Ministerijos žiniomis, kasmet vasaros stovyklose ir programose dalyvauja apie 50 tūkst. vaikų. Stovyklos – tai viena populiariausių vaikų neformalaus švietimo formų vasarą. Dienos stovyklos pasižymi didele tematine įvairove: nuo sporto iki mokslo eksperimentų. Tai gali būti ir kaip mokslo metais lankyto būrelio pratęsimas, ir kaip visai nauja veikla.


Didelę stovyklų įvairovę siūlo ir kiti neformalaus švietimo teikėjai: nevyriausybinės organizacijos, privačios įstaigos. Visiems mokiniams gali būti padengiama 30 proc. tokių stovyklų kainos. Socialiai remiamų šeimų vaikams ir vaikams, turintiems negalią, kompensuojama 95 proc. stovyklos kainos.

Ukmergės savivaldybė – pavyzdinė

Šįmet Ukmergės savivaldybėje valstybės lėšomis organizuojama 15-os stovyklų veikla. Kaip teigia Ukmergės savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Ingrida Krikštaponienė, lėšos miesto savivaldybei buvo skiriamos dviem etapais: pirmojo etapo metu Ukmergės savivaldybei buvo suteikti 27 700 eurų, o antrojo – 62 800.

Pirmojo etapo metu gautos lėšos skirtos neformaliajam Ukmergės rajono vaikų ugdymui, o tiksliau – vasaros stovykloms. Štai antrojo etapu metu gauti pinigai, kurių savivaldybė nespėjo paskirstyti vasaros stovyklų programų teikėjams, bus išdalytos rudenį, kuomet bus paskelbtas naujas konkursas. Lėšos taip pat bus naudojamos edukaciniais tikslais.

„Sudarėme komisiją, apsitarėme, kaip skirstyti lėšas, kiek jų skirti vienam vaikui, kiek – edukacinėm programoms. Bet komisijos metu žinojome tik apie pirmą dalį pinigų. Sutarėme, kad prioritetas yra vaikų edukacija ir išvykos“, – apie valstybės lėšų skirstymą pasakoja I. Krikštaponienė.

Kokios vasaros stovyklų programas siūlo teikėjai?

„Kreipėme dėmesį į tai, kad planuojamos stovyklos būtų kokybiškos“ , – prisimena specialistė.

„Komisija, vertindama, kaip skirstyti lėšas, dėmesį kreipė į tai, kaip detaliai sudaryta programa, ar nurodyti konkretūs, edukaciją vykdysiantys mokytojai, ar parašyta, kaip bus naudojamas biudžetas. Mes turime žinoti, kaip bus leidžiami pinigai, kuriuos paskirsime“, – teigia I. Krikštoponienė.

O kokias programas siūlė paraiškų teikėjai?

„Šiemet teikėjų ratas – ypač gausus ir spalvingas. Paraiškų teikėjai siūlė įvairias, skirtingas programas, turinčias vis kitokias kryptis. Pavyzdžiui, Taujėnų gimnazija šįsyk pasirinko muzikinę kelionę – vaikams bus suteikiama muzikinė edukacija“, – sako Ukmergės savivaldybės atstovė. Karantinas taip pat turėjo įtakos vasaros stovyklų programos planams.

Anot I. Krikštaponienės, nebuvo galima finansuoti tarpkultūrinių programos dalių, kuriose yra įtrauktos išvykos į užsienį. Kai kurios savivaldybės komisijai pateiktos programos finansuotos 100 procentų, kitos – iš dalies.

„Stovyklose užimame tik Ukmergės rajono vaikus. Kiekviena savivaldybė gauna lėšas ir turėtų pasirūpinti savo vaikais“, – prideda specialistė.

Daugiau valstybės lėšų – daugiau galimybių

Vyriausioji Ukmergės savivaldybės Sporto ir švietimo specialistė pabrėžia, kad dėl šįmet skirtos didesnės pinigų sumos į finansavimą galėjo kandidatuoti daugiau teikėjų: „Konkurse dalyvavo ir laisvieji mokytojai, ir nevyriausybinės organizacijos, sporto klubai, technologijų ir verslo mokykla“.

I. Krikštaponienė džiaugiasi ir dėl Ukmergės „Ryto" mokyklos, kurioje ugdomi didelių ir labai didelių specialiųjų poreikių turintys moksleiviai. Specialistė pasakoja, kad anksčiau šios mokyklos ugdytiniai vasaros metu būdavo vežami į Švediją, tačiau šįmet dėl pasaulį užklupusio koronaviruso šios išvykos surengti nepavyko.

Neformaliojo vaikų švietimo būrelio narių plaukimas baidarėmis Dubysos upe


„Nors kelionės į užsienio „Ryto“ mokyklos ugdytiniai šią vasarą nesulauks, visgi labai džiaugiuosi, kad šis įstaigos mokiniai vyks į Druskininkus“, – laimės dėl poreikių turinčių vaikų neslepia I. Krikštoponienė.

Anot pašnekovės, dėl šįmet gautų papildomų lėšų savivaldybė skelbs dar vieną konkursą. „Skatinsime mokyklas ir programų teikėjus dalyvauti konkurse, kad gautų šias papildomas lėšas. Jeigu suteikiama galimybė, jeigu duodami pinigai, būtų nuodėmė nebandyti jų įsisavinti“, – apie ateities planus Ukmergės savivaldybėje pasakoja I. Krikštoponienė.


Specialiųjų poreikių turintys vaikai stovyklauja drauge su tėvais

Lietuvos neįgaliųjų draugijos renginių organizatorė Saulė Vėjelienė teigia, kad kiekviena stovykla yra išskirtinė. „Mūsų organizuojamose stovyklose, kur daugiausia vaikų – su fizinėmis negaliomis, darbas vyksta ne tik su vaikais, bet ir su jų tėveliais. Su pastaraisiais užsiima psichologai, o likusią dienos dalį šeimos dirba drauge. Kai kurie tėvai galvoja, kad atveš vaiką, o patys eis prie jūros. Taip tikrai nebus“, – šypteli stovyklos atstovė.

O ką stovyklose veikai vaikai su negalia? „Užsiėmimai priklauso nuo vaikų negalios ir oro sąlygų. Kai geras oras, pajūryje rengiame estafetes, žaidimus, statome smėlio pilis, leidžiame aitvarus. Ryte vyksta prisistatymai, komandos formavimas. Šeimos pristato savo patiekalus, ruošiamės eiti į žygį, iš stiklainių gaminame žibintus“, – prisimena specialistė.

Lietuvos neįgaliųjų draugijos organizuojama stovykla vyksta Šventojoje.

Negalią turintys vaikai stovyklose atsiskleidžia

Anot S. Vėjelienės, stovyklų, skirtų vaikams su negalia, poreikis yra labai didelis. „Šios stovyklos reikalingos vaikams, kurie turi negalią, kurie nepritampa prie kitų vaikų mokyklose. Bendravimas ir galimybė pasijusti pilnaverčiais komandos nariais sukelia jiems daug džiaugsmo“, – sako specialistė.

S. Vėjelienė pastebi, kad vaikai stovyklose atsiskleidžia, tampa drąsesni.

„Lietuvos neįgaliųjų draugija labiau orientuojasi į fizinę negalią turinčius vaikus. Būna, priimame vaikus ir su kompleksine negalia, su psichine negalia, pasitaiko ir vaikų su Dauno sindromu“, – paaiškina pašnekovė.

Saulė prideda, kad stovyklos komanda stengiasi vaikus integruoti ir neatstumti jų.

„Vienas stovykloje vykusių užsiėmimų – mankšta su šunimis. Negalią turintiems vaikams ne visuomet pavyksta padaryti mankštą, o šunys be kalbos moka vaikus išjudinti, suaktyvinti“, – prisiminimais iš stovyklos dalijasi S. Vėjelienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)