„Sodros“ interneto puslapyje nuolat atnaujinami duomenys, kuriose matyti, kokie vidutiniai darbo užmokesčiai (prieš mokesčius) Lietuvoje veikiančiose įmonėse. Portalas DELFI nusprendė pasižiūrėti, kokios įmonės vidutiniškai mokėjo didžiausius atlyginimus šių metų vasario mėnesį įmonėse, kurios turi bent 20 darbuotojų. Pagal viešai skelbiamus duomenis, didžiausių atlyginimų gali tikėtis su informacinėmis technologijomis, inžinerija ar tabako sektoriumi susijusių įmonių darbuotojai.

Šių metų vasario mėnesio duomenimis, didžiausias vidutinis atlyginimas (įmonėse, kuriose dirba daugiau nei 20 darbuotojų) buvo „Schneider Electric Lietuva“, teikiančioje energijos valdymo skaitmeninio transformavimo ir automatizavimo paslaugas. Bendrovės vidutinis darbo užmokestis, dirbant 23 darbuotojams, siekė beveik 13,9 tūkst. eurų.

Vidutinius atlyginimus galima apžvelgti ne tik pagal įmones, bet ir pagal veiklos sektorius. Statistikos departamento duomenimis, pernai ketvirtą ketvirtį didžiausi vidutiniai atlyginimai (po mokesčių) buvo dujų gamyboje, piniginiame tarpininkavime, draudimo ir pensijų lėšų srityje, informacijos ir ryšių, finansų sektoriuose.


Didelio atlyginimo reikia nusipelnyti

„CV–Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė pastebi, kad naujai įsijungus į darbo rinką galima tikėtis pradėti ne nuo paties mažiausio atlyginimo, tačiau viltis, kad iškart atlyginimas bus didelis nereikėtų. 

„Gero atlyginimo reikia nusipelnyti, – teigė ji. – Visgi yra sričių, kuriose galimybė, kad atlyginimas augs greičiau ir sparčiau, yra didesnė“.


Kalbėdama apie atlyginimų skirtumus startinėje pozicijoje darbo rinkos ekspertė vardijo, kad tai gali priklausyti ir nuo to, ar įmonė yra užsienio ar lietuviško kapitalo, kokioje srityje ji veikia, kokio dydžio yra įmonė ir kur ji įsikūrusi – didmiestyje ar mažame miestelyje.

„Užsienio kapitalo įmonėje, IT, bankų, finansų sektoriuose galima tikėtis, kad pradinis atlyginimas bus šiek tiek didesnis. Taip pat startinis užmokestis gali būti aukštesnis, jei žmogus turi magistro laipsnį“, – kalbėjo ji.

 Pasak R. Karavaitienės, vis dėlto atlyginimo augimo piką Lietuvoje gyventojai pasiekia, kai jau turi ne mažesnį nei penkerių metų darbo stažą.

„Statistika rodo, kad atlyginimų augimo pikas pasiekiamas tarp 30–35 metų specialistų. Jei žiūrėsime į technologijų sritis, tai didelis amžius ne visada yra privalumas“, – komentavo ji.

Kita vertus, studijas ar karjeros kelią besirenkančiam jaunimui specialistė patarė nesivaikyti vien atlyginimų statistikos, vis dėlto vertėtų pasižiūrėti, ko rinkai reikia.

„Naiviai tikėtis, kad iškart pradėjus dirbti gausi auksinį atlyginimą, tikrai nereikėtų. Kiekvienas turi įrodyti, kad yra vertas tų pinigų. Žinoma, Lietuvoje vis dar veiksmingas tas variantas, kai dirbti jau pradedama studijų metais, tuomet gavus diplomą turi ne tik jį, bet jau ir darbo patirties“, – akcentavo pašnekovė.

programuotojai, Callcredit nuotr.

Norint uždirbti didesnį atlyginimą vos pradėjus dirbti ne visada gali reikėti ir darbo patirties. P. Karavaitienės, privalumu gali būti ir tvirtos teorinės srities žinios: „Svarbu tik žinoti, kad jei tikiesi didesnio atlyginimo, jis turi būti už kažką – kompetenciją, žinias ar įgūdžius“.

Pabaigus studijas jau gali uždirbi 900 eur

Personalo paieškos ir atrankos bendrovės „Alliance for Recruitment“ partnerio Andriaus Franco teigimu, kalbant apie atlyginimus, kurių galima tikėtis vos pabaigus studijas, situacijos kiekvieno žmogaus gali būti skirtinga.

„Keturis kursus baigęs IT studentas jau gali turėti dviejų metų patirtį. IT specialistai yra graibstomi ir dažnai jau moka programuoti nuo paauglystės. Todėl uždirbti tam tikrus pinigus toks žmogus gali ir dar pirmuose kursuose. Ir dažnai būna, kad IT absolvento atlyginimas jau būna šiek tiek didesnis, kai jis baigia universitetą. Pavyzdžiui, turint metus patirties jau gali gauti apie 900 eurų į rankas atlyginimą“, – kalbėjo pašnekovas.

Pirmame darbe IT specialisto atlyginimas gali būti didesnis ir dėl jo turėtos nedarbinės patirties: „Galbūt IT studentas gali parodyti, ką yra sukūręs ar suprogramavęs laisvu ar studijų projektų metu. Tai taip pat matoma, kaip turima patirtis“.

Paklaustas, kokiuose dar sektoriuose galima tikėtis šiek tiek didesnio atlyginimo tik pradedant savo karjerą, A. Francas įvardijo skandinavų kalbų reikalaujančias darbo vietas.

„Šias kalbas mokantys žmonės labai reikalingi mūsų darbo rinkoje ir vieną iš skandinavų kalbų baigęs asmuo gali irgi iškart uždirbti 800–900 eurų į rankas“, – tęsė personalo paieškos ir atrankos bendrovės atstovas.

Paklaustas apie atlyginimų augimo greitį, A. Francas teigė, kad, žinoma, IT specialistų darbo užmokesčio augimo kreivė viena iš sparčiausiai augančių, tačiau atlyginimai pakankamai gali kilti ir finansų, buhalterijos apskaitos sektoriuose.

Rita Karavaitienė

„Kalbant apie lėčiau kylančius atlyginimus, reikia pažiūrėti, kokių specialistų rinkoje yra per daug arba kokių nereikia. Taip pat atkreipti dėmesį, ar yra tam tikrus darbus jau pakeitusios technologijos. Be to, specialistai, kurie ruošiami valstybiniam sektoriui ar socialiniam darbui, taip pat neturėtų tikėtis sparčių atlyginimų augimų“, – svarstė pašnekovas.

O kai kuriuose sektoriuose atlyginimas ir jo augimas priklausys tik nuo paties darbuotojo įdėto darbo: „Pavyzdžiui, gerų pardavimų atlyginimai kyla, bet tai priklauso nuo jų darbo rezultato, Net būdamas jaunas ir neturėdamas daug patirties, bet sunkiai dirbdamas gali pasiekti gerų rezultatų“.

Renkantis studijas, A. Francas siūlė gerai apgalvoti apie rinkos poreikį. Pasak jo, šiuo metu visos įmonės tampa kompanijomis, kuriomis vis daugiau procesų reikalauja IT sprendimų.

„Žinoma, kūrybiškumo visada reikės, bet gali tekti karjeros metu ir persikvalifikuoti, bet baigus tiksliųjų mokslų studijas visada lengviau persikvalifikuoti, pavyzdžiui, į IT, nei baigus humanitarines“, – pridėjo jis.

Taip pat pašnekovas ragino kuo daugiau skirti dėmesio užsienio kalbos. Pasak jo, šiuo metu anglų kalbos jau nebeužtenka, todėl norint lengvesnio starto darbo rinkoje reikėtų mokėti labai gerai bent dvi užsienio kalbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)