Mergina programuoja nuo 6 klasės: kitiems studentams jos studijos per sunkios

IT sritis iš Kupiškio kilusią Ramintą Urbanavičiūtę traukia nuo mažens – dar būdama šeštoje klasėje, mergina užsiiminėjo tinklapių kūrimu, išmanė HTML ir CSS, programavimo kalbas. Ramintai patiko matematikos pamokos, tačiau iš pradžių ji svajojo apie grafinio dizaino studijas.

„11 klasėje pamažu kūriau savo portfolio Vilniaus dailės akademijai, tačiau vasarą, pasikalbėjusi su drauge, pagalvojau, kad dailė nėra finansiškai patikima, ne visada bus pinigų. Tada sugalvojau stoti į informatiką. Apsvarsčiusi šį variantą, 11 klasėj pradėjau mokytis matematiką, fiziką ir informatiką A lygiu. Persiorientuoti į informatikos studijas nebuvo sunku“, – prisimena mergina.

Raminta teigia, kad rinktis IT studijas ją paskatino viliojančios atlyginimo perspektyvos, potraukis matematikai ir darbui su kompiuteriu. Prasidėjus studijoms, ji atkreipė dėmesį į tai, kad studentų skaičius nuo pat pradžių mažėjo: kai kuriems studijos buvo tiesiog per sunkios, todėl šie pasitraukė.
Studentai

„Iš pradžių kurse buvo maždaug 75 žmonės, po pirmo semestro liko 64. Merginų iš jų – mažiau nei trečdalis. Kai kurie tiesiog egzaminų neišlaiko ir supranta, kad jiems čia per sunku. Kiti persigalvoja ir perstoja kitur, bet dauguma atkrenta dėl egzaminų ir didelio krūvio“, – pastebi Raminta.

Mergina prisipažįsta, kad studijos iš pradžių pasirodė sunkios ir jai. Ilgainiui ji suprato, kad, norint gerų rezultatų, svarbiausia nepasilikti visų darbų paskutinei dienai prieš egzaminus.

„Pirmame semestre viską pasilikdavau paskutinei dienai, dėl to kentėjo mokslai. Rugsėjį pamačiau, kad studijos lengvos – diskrečioji matematika, viskas ten suprantama, todėl į tai kreipiau nedaug dėmesio. Ir tik spalio pabaigoje pajutau, kad paskaitose nieko nesuprantu. Tada susiėmiau ir viską išmokau – susikaupiau egzaminams, o antrame semestre pradėjau jiems ruoštis jau nuo pirmos dienos“, – aiškina Raminta.

Vos pradėjusi studijuoti, jau ieško darbo: dirbti pradėtų nuo 800 eurų

Kalbant apie pradedančiuosius programuotojus, tarp studentų gan paplitusi nuomonė, kad be 1000 eurų IT srityje jie vargu ar eitų dirbti. Vis dėlto, ši specialybė garsėja solidžiais atlyginimais, be jokios abejonės, tai įvertina ir patys studentai. Tačiau Raminta su šia mintimi nesutinka ir yra įsitikinusi, kad didelis atlyginimas ateina su darbo patirtimi ir praktika, todėl iškart didelio atlyginimo nesitiki.

„Jei tai bus mano pirmas darbas, nesitikiu gauti kosminių sumų. Vis tiek žmonės iš universiteto išeina tik su teorinėmis žiniomis, praktikos jiems teks mokytis darbe ir gaišti darbdavių laiką, nes darbdaviai į mus turi papildomai investuoti. Manau, kad pradėčiau dirbti nuo kokių 800–900 eurų, o tik paskui apie 1000 eurų galvočiau“, – atvirauja studentė.
Darbas

Šiuo metu Ramintą labiausiai domina dirbtinis intelektas ir machine learning sritis – kadangi jos studijos to neapima, mergina šių žinių semiasi laisvalaikiu. Nors ji dar studijuoja pirmame kurse, mergina jau dairosi į darbo pasiūlymus, o šių netrūksta.

„Draugas pasiūlė vieną įmonę, kuriai ketinu siųsti paraišką. Jame reikės programavimo kalbų, kurių universitete nesimokau, tačiau moku savarankiškai. Bandysiu ten kokius metus padirbti, kad išmokčiau paties projektų valdymo“, – ateities planais dalinasi studentė.

Nors didesni atlyginimai dažnam studentui kelia pagundą dirbti užsienyje, Raminta ketina pasilikti Lietuvoje. Ji neatmeta galimybės laikinai pasisemti patirties už Lietuvos ribų, tačiau savo ateitį mato gimtoje šalyje ir džiaugiasi, kad IT įmonės Lietuvoje plečiasi ir turi ką pasiūlyti.
Asociatyvi nuotr.

Raminta teigia, kad didžiausias pasiekimas jos srityje būtų projektų valdymas, kurio mokoma programų sistemų studijų programoje. Dėl to mergina kitais metais žada į ją pereiti ir teigia, kad drąsiai save įsivaizduoja projektų valdymo pozicijoje.

Ji prisipažįsta, kad ne kartą pagalvojo ir apie tai, kad atsidūrė „vyriškoje“ srityje. Vis dėlto, Raminta tikina, kad dėl to jokių nepatogumų niekada nėra patyrusi.

„Būna, paskaitai, kad moteris IT srityje diskriminuoja, tačiau aš nieko panašaus nepatyriau. Niekas man nėra sakęs, jog kažko nepadarysiu, nes esu mergina. Mokausi kaip ir visi. Aišku, pirma buvo keista, kad vaikinai, atrodo, viską moka, bet greitai supratau, kad jie tiesiog mokosi, domisi tuo. Pradėjau ir aš domėtis, todėl esu tokiame pačiame lygyje, kaip ir jie. Jaučiuosi gerai, o iš draugų jaučiu palaikymą“, – sako Raminta.

Pirmakursiui pasiūlė dirbti už 550 eurų: nieko nelaukęs išėjo

Antrame informacinių technologijų studijų kurse studijuojantis Matas (redakcijai vardas žinomas – DELFI) teigia, kad jau ne vienerius metus domisi informacinių sistemų administravimu – laisvalaikį jis taip pat leidžia mokydamasis dalykų, kurių pasigenda studijose. Anksčiau vaikinas svarstė apie programų sistemų studijas, tačiau, jo manymu, programuotojo darbe daugiau streso nei sistemų administravime.

„Gali dirbti ir mėgautis. Man ši veikla visuomet buvo prie širdies, o tai, kad už ją mokami dideli atlyginimai, nepaliko dvejonių dėl savo ateities“, – sako Matas.
Darbas kompiuteriu

Nors vaikinui mokytis IT nesunku, studijų metu teko susidurti su matematika, duomenų analizavimu ir statistika – šie dalykai jam patiko kiek mažiau. Vis dėlto, jis sutinka, kad šie dalykai neišvengiami ugdant loginį mąstymą, kuris yra kertinė sėkmingo IT specialisto ar sistemų administratoriaus savybė.

Matas neslepia – kartais tenka mokytis ir naktimis, jei nori viską suprasti ir išmokti. Jis pastebi, kad sunkumų kyla kiekvienam studentui.

„Daug kas skundžiasi dėl krūvio. Ir apskritai, kurse dažnai susiduriama su skolomis, nes studentams nepavyksta iš karto išlaikyti dalyko, tuomet jie turi jį perlaikyti. Apie pusė žmonių turi bent vieną skolą. Dėl to daug studentų atkrenta, nustoja studijuoti jau pirmais metais, nes supranta, kad tiesiog ne ten papuolė. Kiti atkrenta studijų metu, o vyresniuose kursuose atsiranda žmonių, kurie anksti susiranda darbus ir dėl to nemato prasmės studijuoti toliau“, – teigia jis.

Vaikinas teigia, kad darbo taip pat ėmėsi anksti – jau po pirmo kurso jis ėjo atlikti praktiką vienoje įmonėje. Tiesa, tąkart praktika dar nebuvo apmokama, o įmonės pasiūlytas atlyginimas įsidarbinant po praktikos Mato netenkino.

„Man būtų siūlę 550 eurų „į rankas“ pradinį atlyginimą, kuris periodiškai kas pusmetį kiltų 50 eurų. Man pasirodė per mažai – tikėjausi daugiau, todėl išėjau. Tuomet susitelkiau į studijas, o artėjant vasarai vėl svarstau susirasti IT sistemų administravimo darbą. Nemokamai jau tikrai nedirbčiau. Tikėčiausi bent 800 eurų „į rankas“, už mažiau – niekaip“, – teigia Matas.

Jis prideda, kad kol kas savo ateitį įsivaizduoja Lietuvoje, o, turėdamas daugiau patirties, vaikinas tikisi uždirbti 1500 eurų „į rankas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (264)