„Labai gerai, kad pirmos atsiskaitėme, tai visa diena bus laisva“, – džiaugėsi pirmąjį egzaminą Vilniaus Žvėryno gimnazijoje laikiusi abiturientė.

Kita abiturientė teigė, kad mokytojai yra nuostabūs, puikiai paruošė egzaminui, todėl šįryt streso nebuvo. „Atėjome pasiruošusios, nebuvo didelio streso, dėl to ir visai neblogai sekėsi“, – DELFI teigė vilnietė.

Merginos DELFI įvardijo, kad joms teko tokios temos: keliavimas po kaimynines šalis ir IT technologijos.

Temas abiturientės gavo atėjusios į egzamino laikymo salę, tačiau abi tikino, kad nė vienos gauta tema nenustebino. „Pasiruošti ir nuspėti sunku, net tų temų labai daug, bet yra pagrindinės apie keliones, socialinę mediją, IT, nes pastaruoju metu tai labai populiaru, – kalbėjo abiturientė. – Temos nebuvo kažkokios sudėtingos ir mums nežinomos.“

Užsienyje ketinanti studijuoti abiturientė įvardijo, kad laikys du egzaminus: anglų kalbos ir lietuvių kalbos bei literatūros. „Lietuvių privalomas, o anglų – dėl visa ko, – šyptelėjo mergina, kuriai stojant reikės tik metinių įvertinimų vidurkio, tačiau ji pridūrė, kad dėl to mokytis netampa lengviau. – Mokiausi visus metus, stengiausi dėl gerų rezultatų, kad įstočiau į gerą universitetą.“

Iš egzamino išėjęs vaikinas tvirtino, kad jam teko viena sunkesnių temų – kalbėti apie namų darbus. „Tema jau tokia nuvalkiota, dėl to sunkiau kažką sugalvoti“, – tvirtino vaikinas. Su juo kartu iš gimnazijos išėjusi mergina tikino, kad jai teko lengva tema – kalbėjo apie vandens užterštumą.

Kitos merginos po egzamino išėjusios džiaugėsi: „Šiandien šventė“. Abiturientės tvirtino, kad Žirmūnuose, kur jos mokėsi, mokytojai nestreikavo, todėl pamokos vyko įprastu rimtu, laiko pasiruošti egzaminams nepritrūko.

Abiturientės DELFI kalbėjo, kad šis egzaminas – vienas lengviausių, o ir kiti baimės nekelia. „Norisi viską baigti kuo greičiau po visų dvylikos metų ir pradėti savarankišką gyvenimą“, – kalbėjo merginos. Jos taip pat įvardijo, kad kalbėjo apie namų darbų ruošą ir vandens užterštumą, nors pastaroji tema vienai iš jų pasirodė itin sudėtinga.

Egzaminų sesija baigsis tik birželį

Egzaminas vykdomas savivaldybių administracijų įsteigtuose egzaminų vykdymo ir vertinimo centruose.

Anglų kalbos egzaminą šįmet laikys daugiau kaip 20 tūkst. kandidatų. Beveik du tūkstančiai kandidatų pasirinko rusų kalbos egzaminą, mažiau nei pusė šimto – prancūzų, o 164 kandidatai – vokiečių kalbos.

Šiuo egzaminu prasideda brandos egzaminų sesija, kuri baigsis tik birželio 20 dieną. Paskutinis sesijos egzaminas – geografijos.

Studijuoti pasirengę abiturientai privalo išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos bei matematikos brandos egzaminus. Šįmet, stojant į kolegijas ir universitetus, bus atsižvelgta ne tik į egzaminų rezultatus, bet ir į metinių pažymių vidurkį.

Siekiant studijuoti universitete, privalomųjų egzaminų vidurkis turi būti ne mažesnis nei 40. Siekiant studijuoti kolegijoje, trijų privalomų egzaminų rezultatų vidurkis turi būti ne mažesnis nei 25.

Išimtis taikoma stojantiems į menų studijas. Pasirinkusiems šias studijas bus skaičiuojamas tik dviejų egzaminų vidurkis – lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos.

Stojant į aukštąsias mokyklas bus atsižvelgiama ir į mokomųjų metinių įvertinimų vidurkį.

Stoti į universitetus galės tik tie, kurių penkių mokomųjų dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis nei 7, į kolegijas – ne mažesnis negu 6.

Vidurkis bus skaičiuojamas pasirenkant penkis geriausius įvertinimus iš galimų aštuonių: lietuvių kalbos ir literatūros; gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų arba vokiečių); užsienio kalbos; matematikos; istorijos arba geografijos, arba integruoto istorijos ir geografijos kurso; biologijos arba fizikos, arba chemijos, arba integruoto gamtos mokslų kurso; meninio ugdymo srities dalyko arba technologijų programos krypties dalyko, arba integruoto menų ir technologijų kurso, arba specializuoto ugdymo krypties (dailės arba inžinerinio, arba meninio, arba muzikos) programos dalyko; bendrosios kūno kultūros arba pasirinktos sporto šakos, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalyko.

Reikalavimai bus taikomi tik stojant į valstybės finansuojamas vietas, ketinantiems studijuoti už savo lėšas, pakaks būti išlaikius bent vieną valstybinį brandos egzaminą.

2019 m. minimalūs rodikliai stojant į aukštąsias mokyklas galioja 2019 m. abiturientams. Ankstesnių metų abiturientams galioja atitinkamų metų priėmimo į aukštąsias mokyklas rodikliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)