Norintiems tapti žvaigždėmis reikės pasistengti

Studijų programos, kuri ruoštų profesionalius laidų vedėjus, Lietuvoje nėra. Šią problemą pastebėjusiam A. Valinskui kilo idėja suburti dėstytojų grupę, padėsiančią studentams įgyti laidų vedėjo darbui reikalingų kompetencijų.

„Ruošiant televizijos projektus, mes visada turime ieškoti laidų vedėjų iš kažkur kitur – ar baigusių žurnalistiką, aktorystę ar teisę, kaip aš pats. Išsikalbėjome, kad tokios profesijos niekas nemoko, niekas nelavina. Labai daug žmonių šiame darbe atsiranda eidami per daugybę savo padarytų klaidų, kol tampa tuo, kuo yra. Jei jie būtų turėję tam tikrus pagrindus, tą kelią nueitų žymiai greičiau“, – aiškina jis.

A. Valinsko teigimu, ši studijų programa turėtų susidaryti iš kalbos kultūros, estrados istorijos, improvizacijos ir net logikos pagrindų. Anot jo, klausimas, kodėl laidų vedėjams reikalinga logika, neturėti kilti.

„Tie, kurie eina kalbėti į viešumą, turi žinoti mąstymo būdą. Logika – mokslas apie mąstymo būdą. Jeigu esi žurnalistas, visų pirma, negali daryti loginių klaidų konstruojant tam tikras žinutes. Pašnekovas, kurį kalbini, tas klaidas daro – turi jį pagauti tai darant ir pasakyti, kad ne, čia yra ne taip. Yra du įrankiai: vienas – tavo smegenys, kurios turi būti lavinamos visą laiką, o toliau – liežuvis, kuris transliuoja tavo mintis. Tas ryšys, greitas mąstymas ir reakcija į atsakymus yra labai svarbu. Kalbėdamas neturi galvoti apie tai, kaip čia man nesuklydus“, – aiškina pašnekovas.

Vis dėlto, jis perspėja, kad norintiems tapti žvaigžde, neužteks vien norėti – reikės įdėti daug pastangų, mat studentams bus keliami griežti reikalavimai. A. Valinskas žada, kad su studentais elgsis labiau kaip kūrybinės grupės vadovas nei dėstytojas ir pasiūlys jiems įdomią praktiką – su studentais bus kuriamas tiesioginis eteris, didžiulis renginys arba laida, kurioje įgytas žinias studentai galės pritaikyti praktiškai.

Pradedant naują kursą, bijo vieno dalyko

SMK vadovė G. Skučaitė teigia, kad A. Valinsko idėja ją pradžiugino. Iki šiol kolegijoje buvo kūrybos ir pramogų industrijų studijų programa, apėmusi labai platų studentų lūkesčių spektrą – ją rinkdavosi ir norintys tapti žvaigždėmis, ir laidų vedėjais, ir prodiuseriais ar darbuotojais už kadro.
Gabija Skučaitė

Sukuriama siauresnė studijų programa parengs labiausiai motyvuotus konkrečios srities specialistus.

Dėstytojauti nusprendžia ir daugiau garsių žmonių, daug pasiekusių savo srityje. Būsimiems aktoriams siekti profesionalumo padeda ir aktorė I. Balsytė. Ji pabrėžia, kad kiekvienas menininkas visų pirma turi būti filosofas, nes nieko neįmanoma sukurti negebant mąstyti filosofiškai. Negali klausti kito, jei neklausinėji pats savęs.

O kokie dėstytojai yra tie garsūs žmonės? I. Balsytė teigia, kad šį klausimą geriau užduoti studentams, tačiau prisipažįsta, kad paskaitų metu ji bijo vieno.

„Kaskart pradėdama kursą aš išsigąstu vieno dalyko. Bijau, kad kai ateis ta finišo tiesioji, aš labai jaudinsiuosi ir pakelsiu balsą – kodėl tu to nepadarai, koks kvailys! Tu pradedi garsiai sirgti, nes už juos nieko nepadarysi, ir tada sukyla visos emocijos. Visada kurso pradžioje studentams pasakau: jeigu ant jūsų šauksiu ir dėl jūsų jaudinsiuosi, tai žinokite, kad iš meilės tai darau. Tikrai nesu tas kirvis“, – teigia ji.
Ilona Balsytė

Apie tai, kodėl žymūs žmonės nusprendžia dėstyti ir kaip jiems sekasi tai daryti – DELFI TV Gyvai transliacijos įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)