Pernai valstybinis matematikos egzaminas, abiturientų nuomone, buvo ganėtinai sunkus, tad dažnas prognozavo, kad šįmet užduotys turėtų būti kur kas lengvesnės. Tačiau tai tik prognozės.

Nors kai kurios detalės matematikos egzaminą kai kuriems abiturientams pavertė tikru iššūkiu. Pernai visiems abiturientams buvo taikoma ta pati kartelė – norint studijuoti valstybės finansuojamoje vietoje, buvo privalu surinkti bent 16 balų. Šįmet kai kuriems abiturientams teks gerokai labiau pasistengti.

Pretenduojantiems į biomedicinos, fizikos ar technologijų mokslų studijas, egzamine reikės surinkti ne mažiau kaip 25 balus. O ketinantiems studijuoti humanitarinėse srityse, meno pedagogikos ar humanitarinių dalykų pedagogikos srityse pakaks ir anksčiau nustatytos ribos – 16 balų.

Tiesa, ketinantiems studijuoti meno studijas, matematikos egzamino rezultatų neprireiks.

Valstybinį matematikos egzaminą birželio 9 d. laikys 18 214 kandidatų. Egzaminas bus vykdomas 179 Lietuvos savivaldybių administracijų įsteigtuose centruose.

Atliekant egzamino užduotį, kurią sudarys trys dalys, bus galima surinkti 60 taškų. Egzamino programoje nurodoma, kad pirmą užduoties dalį sudarys 10 uždavinių su pasirenkamaisiais atsakymais (už kiekvieną skiriama po vieną tašką).

Antrą dalį sudarys trumpojo atsakymo (nestruktūruoti arba struktūruoti) uždaviniai. Jų gali būti nuo 4 iki 10. Už antros dalies uždavinius skiriama 12 taškų.

Trečioje užduoties dalyje gali būti nuo 6 iki 8 uždavinių. Atvirojo atsakymo (struktūruoti arba nestruktūruoti) uždaviniai vertinami ne mažiau kaip 2 taškais. Iš viso ši užduoties dalis vertinama 38 taškais.

Spragų žiniose vis daugėja, abiturientai bijo

Prieš matematikos egzaminą DELFI kalbinta Kauno technologijos universiteto Matematikos ir gamtos mokslų fakulteto dekanė doc. dr. Bronė Narkevičienė DELFI teigė, kad abiturientų pasiekimų mažėjimo tendencija aiškiai matoma.

„Pradžiai norėčiau pasakyti, kad turime labai stiprių mokinių ir turime silpnų, tad apibendrinimas, kurį pasakysiu toliau, neturėtų užgauti nei vienų, nei kitų. O statistika, deja, rodo tendencijas ne mūsų mokinių matematinio išsilavinimo naudai, – kalbėjo B. Narkevičienė. – Pavyzdžiui, 15-mečių mokinių, kurių matematikos pasiekimai OECD PISA tyrime įvertinti aukščiausiais 5 ir 6 lygiais, 2006-2015 m. sumažėjo nuo 9,1 proc. iki 6,9 proc., o nepasiekusių net 2 lygio, t.y. faktiškai matematiškai neraštingų, padaugėjo nuo 23 proc. iki 25,4 proc. Žinant, kad tuometiniai, 2015 – ųjų metų, penkiolikmečiai yra šiandieniniai abiturientai, tendencija matoma.“

Tačiau dekanė palinkėjo visiems abiturientams sugriauti mitus ir pakeisti statistikos kreivės kryptį.

Baimės artėjančiam egzaminui neslėpė ir abiturientai. Viena dvyliktokė DELFI teigė, kad egzaminas gali sugriauti visas jos svajones: „Su dideliu nerimu ir baime laukiu matematikos egzamino, kuris vyks šeštadienį. Niekada nebuvau ir nebūsiu gabi matematikai. 12 metų bandžiau ją suprasti, sąžiningai lankiau pamokas, sprendžiau uždavinius, įdėjau daug darbo ir pastangų. Tačiau man matematika ir liko neįminta mįslė. Labai svajoju apie studijas universitete, noriu toliau tobulėti ir įgyti žinių, bet visas svajones gali sugriauti matematikos egzaminas.“

Egzaminus laiko vis mažiau abiturientų

2018 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 31 640 kandidatai. 932 kandidatais mažiau negu praėjusiaisiais metais.

2018 metais vienas kandidatas vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,46 egzamino.

Šiais metais privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą pasirinko 18 613 kandidatų. Palyginti su pernai metais, šį egzaminą kaip valstybinį laikys panaši kandidatų dalis.

Anglų kalbos valstybinį brandos egzaminą rinkosi 20 669 kandidatai.

Šiais metais matematikos egzaminą rinkosi laikyti 18 233 kandidatai. Istorijos valstybinį brandos egzaminą pasirinko 10 110 kandidatų.

Visus valstybinius brandos egzaminus pasirinkusių kandidatų dalis yra panaši kaip ir pernai. Nežymiai padidėjo kandidatų dalis, kurie rinkosi laikyti lietuvių kalbos ir literatūros, anglų, prancūzų, rusų, matematikos, fizikos, istorijos valstybinius brandos egzaminus.

Iš mokyklinių brandos egzaminų populiariausias, kaip ir ankstesniaisiais metais, technologijų brandos egzaminas.

Dvyliktokai, pasidalinkite savo įspūdžiais – kaip sekėsi matematikos egzaminas? Kurios užduotys buvo sunkiausios? Rašykite el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Matematikos egzaminas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)