Žuvininkystės sektorius mūsų šalyje vis didėja dėl palankių gamtinių sąlygų ir gausių paviršinių vandens išteklių, diegiamų uždarų recirkuliacinių sistemų ir kitų inovatyvių technologinių sprendimų Sektoriaus augimui didžiausią įtaką turėjo suteiktas strateginis prioritetas žuvininkystei (tai reiškia, kad labai svarbu tiek politikams, tiek verslui) ir 2007–2013 metų Europos Sąjungos investicinis laikotarpis, inspiravęs Lietuvoje daugybę akvakultūros ir žuvininkystės ūkių. Dabar jų šalyje yra apie 70.

Nepaisant sparčios žuvų veisimo, auginimo ir perdirbimo technologijų pažangos, žuvininkystės sektoriaus vis dar „mindžikuoja“ vietoje – iki šiol Lietuvoje nėra išleista nei viena kvalifikuotų žuvininkystės specialistų karta.

2014 m. reaguojant į rinkos poreikius ir specialistų paklausą, pirmoji ir vienintelė šios srities studijų programa buvo pradėta vykdyti Aleksandro Stulginskio universitete (ASU), o pirmieji diplomuoti šios srities specialistai šalies ūkius pasieks 2017 metų vasarą.

Pradėjus vykdyti naują studijų programą, be jau esamų 16 specializuotų fakulteto laboratorijų, kuriose sumontuota ir naudojama apie 100 laboratorinių stendų ir laboratorinių įrenginių, universitete duris atvėrė „Žuvų auginimo“ ir „Žuvų veisimo“ laboratorijos, kuriose sumontuotas specializuotas, itin modernus žuvims veisti ir auginti skirtų uždarų akvakultūros sistemų komplektas.

Tikimasi, jog žuvininkystės ir akvakultūros technologijų studijų bazės plėtra leis užtikrinti aukštą rengiamų žuvininkystės ir akvakultūros specialistų, įgijusių aukštąjį universitetinį išsilavinimą, kokybę, didins žuvininkystės sektoriaus konkurencingumą, ugdys naują žuvininkystės sektoriaus darbuotojų kartą, kurie susipažins su ekonomiškai efektyvia uždarų recirkuliacinių sistemų žuvininkystės ir akvakultūros sistema nuo žuvies veisimo iki prekinės žuvies užauginimo ir apdorojimo.

Kalbiname Tarptautinės Baltijos jūros eršketų augintojų asociacijos prezidentą Vytautą Mockų:

- Jau kitąmet studijas baigs pirmieji Žuvininkystės ir akvakultūros technologijų programos studentai. Kokios jų perspektyvos?

- Žuvininkystė – labai svarbus Lietuvos ūkio sektorius, turintis didelę ekonominę, ekologinę ir socialinę reikšmę ir perspektyvas, nes Lietuvoje yra visos galimybės plėtoti šiuolaikinę žuvininkystę. Iki šiol šia niša naudojosi savamoksliai žuvininkystės mėgėjai. Trumpai tariant, Žuvininkystės ir akvakultūros technologijų studijų programos absolventų jau dabar „išskėstomis rankomis“ laukia šalies žuvininkystės sektorius, nes nebus specialistų, nebus ir žuvies“, – sako Vytautas Mockus.

ASU Vandens ūkio ir žemėtvarkos fakultetas vykdo ir kitas studijų programas. Plačiau apie jas – video medžiagoje.