Šis egzaminas jau antrus metus iš eilės bus privalomas tiems, kurie nori Lietuvoje studijuoti nemokamai, išskyrus menų studijas.

Todėl TAMO grupei priklausanti elektroninių mokymo priemonių kūrėja „E. mokykla“, sukūrusi virtualią mokymosi sistemą „Egzaminatorius.lt“, kuri padeda vyresnių klasių mokiniams ruoštis lietuvių kalbos, matematikos, istorijos ir biologijos brandos egzaminams, kviečia priimti iššūkį ir pasitikrinti, ar teisingai atsakytumėte į klausimus, parengtus pagal brandos egzaminų programas.

Turi išlaikyti bent patenkinamu lygiu

Sprendimas dėl matematikos egzamino priimtas 2014 m., t.y. prieš dvejus metus iki jam įsigaliojant, sukėlė daug aistrų. Ypač – iš humanitarų bendruomenės. Iki tol stojant į šios ir daugumą socialinės krypties studijų krypčių nebuvo reikalaujama pademonstruoti matematines žinias.

Savo ruožtu šiemet abiturientai, norintys pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, matematikos egzaminą turės išlaikyti bent patenkinamu lygiu (surinkti 16 balų). Kartu norintys studijuoti nemokamai mažiausiai tokiu lygmeniu turi išlaikyti ir lietuvių kalbos ir literatūros, ir užsienio kalbos egzaminą.

Nuo 2018 m. abiturientai, norintys studijuoti socialinius, biomedicinos, fizikos ir technologijų mokslus, jau turės būti išlaikę matematikos valstybinį brandos egzaminą ne žemesniu kaip pagrindiniu lygiu, t.y., surinkti ne mažiau kaip 36 balus.

Pretenduojantiems į humanitarinių mokslų srities studijas, meno pedagogikos ir humanitarinių dalykų pedagogikos studijas išliks ta pati kartelė – jie turės būti gavę bent 16 balų matematikos egzamino įvertinimą. Absoliuti išimtis dėl matematikos egzamino ir toliau bus taikoma stojantiesiems į menų studijas – jiems laikyti matematikos brandos egzaminą nėra privaloma, tačiau būtina išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos egzaminus.

Egzaminus laikys mažiau asmenų

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, 2017 metais prašymus laikyti brandos egzaminus pateikė 32 572 kandidatai (2016 metais – 33 710 kandidatų). Tai, kovo 3 d. duomenimis, 1 138 kandidatais mažiau negu praėjusiaisiais metais (maždaug 3,38 proc.).

2017 metais vienas kandidatas vidutiniškai pasirinko laikyti apie 3,47 egzamino. 2016 metais šis rodiklis buvo lygiai toks pat – 3,47 egzamino.

Šiais metais privalomąjį lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą pasirinko 18 759 kandidatai. Palyginti su pernai metais, šį egzaminą kaip valstybinį laikys tokia pati kandidatų dalis.

Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą rinkosi 20 868 kandidatai. Šiais metais matematikos egzaminą rinkosi laikyti 18 400 kandidatų.

Visų valstybinių brandos egzaminų, išskyrus užsienio kalbos (anglų), pasirinkusių kandidatų dalis yra panaši kaip ir pernai. Užsienio kalbos (anglų) valstybinį brandos egzaminą pasirinko laikyti beveik 3 proc. didesnė kandidatų dalis, palyginti su 2016 metais. Ketvirtus metus iš eilės stebimas šio egzamino pasirinkimo didėjimas.

Iš mokyklinių brandos egzaminų populiariausias, kaip ir ankstesniaisiais metais, technologijų brandos egzaminas (7 556 kandidatai).

Šių metų pagrindinės sesijos valstybiniai brandos egzaminai prasidėjo balandžio mėnesį užsienio kalbos VBE kalbėjimo dalimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (226)