Aukštojo mokslo Lina paragavo ir Lietuvoje: Kaune baigė Vilniaus universiteto (VU) Verslo Informatikos bakalauro studijas, vėliau, Ispanijoje Pablo de Olavide Universitete - Tarptautinių ryšių studijas. Šįmet savo diplomų sąrašą ji papildė dar vienu: Protokolo ir renginių organizavimo magistru. Tiesa, pastarosios studijos buvo kiek kitokios – virtualios.

– Kodėl nusprendei studijuoti tokiu būdu?

– Pirmiausia, žinoma, rinkčiausi akivaizdines, dienines studijas universitete, bet tiesiog neturėjau tokios galimybės. Dirbu ir gyvenu mažoje Ibizos saloje ir čia nėra universitetų. Beje, ir darbas toks, kuris neleidžia turėti tikslaus darbo grafiko, dirbu tai rytais, tai vakarais. Kadangi labai norėjau studijuoti, tad vienintelė išeitis buvo pasirinkti virtualias studijas.

 – Ar ilgai dvejojai besirinkdama šias studijas, kaip išsirinkai? 

– Pasirinkau privatų Ispanijos universitetą Campus Stellae, kuris specializuojasi renginių organizavimo srityje. Man buvo ypač svarbu, kad tai būtų kokybiškos studijos ir jų dėstymas, lankstus grafikas ir, žinoma, kaina. Dvejojau gan ilgai, nes ieškojau geriausio varianto ir tuo pačiu domėjausi interneto forumuose esančiomis nuomonėmis. 

– Kokią informaciją radai tuose forumuose? 

– Ispanijoje tokios studijos yra populiarios, tad, daugiausiai diskusijų buvo apie universitetų studijų kokybę, pavyzdžiui, daug radau informacijos apie studijas, kurias kiti rekomendavo, tačiau jų kaina buvo 15 tūkstančių eurų, tad, man tai netiko. Forumuose neradau kritikos, kad tokios studijos yra nekokybiškos ar nevertinamos, tiesiog visi supranta, kad toks būdas leidžia įgyti išsilavinimą, kai gyveni kitoje šalyje. Pavyzdžiui Pietų Amerikos gyventojai taip studijuoja Europos universitetuose. 

– Kiek laiko truko studijos? Kokia jų kaina? 

– Studijos trunka vienerius metus, bet galima šį periodą prasitęsti dar pusmečiui, jei, pavyzdžiui, iškyla problemų. Studijos kainuoja 3000 eurų, bet yra įvairių programų, stipendijų, kuriomis pasinaudojus galima studijuoti perpus pigiau ar net nemokamai.

– Kokius dalykus mokeisi per tuos metus?

– Studijos buvo suskirstytos į dvi dalis. Viena dalis buvo apie protokolą, jo pagrindus, Ispanijos protokolą ir tarptautinį protokolą. Kita dalis - renginių organizavimas, išlaidų apskaičiavimas, renginių tipai.
Lina Mačiežaitė

– Kaip atrodė visas procesas: ar turi tam tikru metu būti prisijungusi, ar tai video konferencija?

– Visa informacija suskirstyta į temas, kurių iš viso buvo 12. Norint pereiti į kitą temą, būtina išlaikyti praeitos temos egzaminą. Galima ruoštis kiek tik nori, 3 dienas ar vieną mėnesį. Kai esi pasiruošęs, informuoji dėstytoją apie tikslią egzamino laikymo dieną ir valandą. Egzaminas atsiunčiamas per „Skype“ ar elektroninį paštą ir reikia atsakyti per dvi valandas. Galima naudotis visa teorija, nes klausimai dažniausiai būna praktiniai, loginiai. Nereikia nieko kalti, reikia suprasti. Taip pat yra puiki galimybė su visais dėstytojais bendrauti per „Skype“, klausti jei yra neaiškumų. Universitetas turi savo programą internete, kurioje yra visi bendraklasiai, forumai, video konferencijos, teorija ir panašiai.

– Papasakok, kaip atrodė tos paskaitos ir kaip jose dalyvaudavai, ar esi praleidusi, kaip vyko atsiskaitymai?

- Realiai paskaitų nėra, tik kelios video konferencijos. Taip yra dėl to, kad studijuojantys dažniausiai dirba, kai kurie gyvena už Atlanto ir yra visai kitose laiko zonose. Studijos yra pritaikytos studijuoti iš bet kurios pasaulio vietos ir sukurta galimybė pačiam prisiderinti grafiką. Beje, išlaikius visus 12 egzaminų, galima atlikti praktikas įmonėse iki 3 mėnesių ir galiausiai privaloma parašyti baigiamąjį darbą.

– Ar tokios studijos nėra savotiškas valios išbandymas, kai daug ką reikia atlikti savarankiškai?

– Yra, dar ir kaip yra. Reikia turėti valios studijuoti nuotoliniu būdu, nes nėra grafiko, nei numatytų datų, tik laikas iki studijų pabaigos. Visada norisi geriau pailsėti ar nueiti prie jūros nei skaityti 200 puslapių mokslo literatūros.

– Kokie tokių studijų trūkumai?

– Jos niekada neprilygs akivaizdinėms studijoms, nes tik padedant dėstytojams galima geriau įsigilinti į dėstomas temas. Taip pat nėra grupinio darbo, kiekvienas studijuoja individualiai.

 – Kokie tokių studijų privalumai? 

– Patogu tai, kad nėra grafiko ir gali dirbti bei studijuoti be problemų. Taip pat svarbu, kad galima studijuoti norimą specialybę net ir tada, kai gyveni tokioje vietoje, kur nėra universitetų arba nėra galimybių pakeisti gyvenamąją vietą.

 – Palygink studijas virtualias su dieninėmis universitete? 

– Jos labai skirtingos. Kaip jau minėjau, pirmumą teikiu akivaizdinėms studijoms, nes taip geriau išmoksti, įsigilini, yra galimybė pasikonsultuoti, padiskutuoti su dėstytoju ir studijų draugais. Tačiau nevisada yra galimybė studijuoti tame universitete, kuriame norima. Tad studijavimas virtualiai yra gera alternatyva.

– Kaip vyko baigiamojo darbo rašymas, ar buvai susitikusi su darbo vadovu?

 – Su dėstytoju magistro darbas aptariamas darbo rašymo metu, susitinkama per „Skype“, vėliau siunčiamas darbas vadovui ir šis persiunčia jį komisijai. Man susidarė įspūdis, kad magistriniai darbai tiek valstybiniuose, tiek privačiuose Ispanijos universitetuose nėra tokie svarbūs kaip Lietuvos universitetuose.

– Ar studijuojant tokiu būdu reikėjo atlikti praktiką?

– Ji nėra privaloma, bet, žinoma, patariama ja atlikti. Universitetas padeda surasti praktikos vietą, arba tai galima padaryti pačiam. Mano atveju, norėjau atlikti praktiką, bet gyvenu Ibizoje, kur žiemos metu viskas uždaryta, o vasarą įtemptai dirbau, tad atlikti praktikos negalėjau. Tačiau visiems patarčiau naudotis proga ir ją atlikti, nes tai labai praturtina studijas bei suteikia patirties norimoje srityje. 

– Ar teko susidurti su neigiamu darbdavio požiūriu, kad šios studijos neturi didelės vertės ir pan.?

– Neteko, nes nei viename pokalbyje nebuvau klausiama apie šias studijas, beje, įdomu tai, kad  mano diplome nėra parašyta, kad tai buvo virtualios studijos.

Lietuvos aukštųjų mokyklų siūlomos nuotolinių studijų programos:

Kauno Technologijos universitetas: Socialinė pedagogika (bakalauras), Nuotolinio mokymosi informacinės technologijos (magistras). 

Vilniaus Gedimino Technikos universitetas:  Verslo informacinės sistemos, Telekomunikacijų inžinierija, Mechanikos inžinierija, Transporto inžinierija, Statinių inžinierinės sistemos, Statybų inžinierija, Statybos technologijos ir valdymas (bakalauras). Informacinių technologijų valdymas, Finansų inžinierija, Nekilnojamo turto vadyba, Nekilnojamo turto valdymas, Verslo vadyba, Statybos technologija ir valdymas (magistras). 



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)