„Savaitgaliais žmonės labai mėgsta atsigriebti už nemigą darbo dienomis. Ne. Nereikia miegoti iki pietų. Prabudai ir turi keltis, nes užtęstas rytinis miegas trukdo užmigimui vakare“, - įsitikinusi neurologė.

Ilgametę darbo patirtį su nemigos kamuojamais žmonėmis turinti gydytoja pasakoja, kad nemiga – rimtas sutrikimas, kuris jokiu būdu negali būti romantizuojamas ir vadinamas kūrybiško žmogaus bruožu ar ignoruojamas numojant ranka.

„Galima išskirti dvi pagrindines nemigos formas – pirminę, kada sutrikimas apima psichologinius ir fiziologinius suvokimo momentus, ir antrinę, kuri yra išprovokuojama aplinkybių. Ji dažniausiai atsiranda dėl nuotaikos svyravimų, ligų, skausminių sindromų. Jeigu žmogus savaitę laiko miega po 4 valandas, nes patiria įtampą darbe – tai nesunku išgydyti. Tačiau dažnai sutinku tokių pacientų, kurie metų metus miega atviromis akimis ir jiems nepadeda jokie vaistai“, - liūdnai pasakojo S. Ščeponavičienė.

Gelbėjasi sočiomis vakarienėmis ir alkoholiu

Ji pasakoja, kad kas antras jos pacientas – vyresnio amžiaus. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad su amžiumi prastėja ir miego kokybė. Dažnai tokie žmonės klaidingai gydo pirmuosius simptomus, todėl patys sau išprovokuoja ligą.

„Svarbu prieš naktį neprisivalgyti, todėl močiučių patarimai sočiai pavakarieniauti prieš gulantis į lovą, kad tik iki ryto neišalktum, tikrai nėra geras sprendimas. Kita dažnai daroma klaida – nemigos gydymas alkoholiu. Būna, pacientai sako: išgėriau taurelę ir ramiausiai užmigau. Taip daryti griežtai negalima. Prieš miegą reikia vengti stimuliuojančių gėrimų, knygų skaitymų ar filmų žiūrėjimų ir jokiu būdu į lovą nesinešti užkandžių. Tai turi būti tik miegui skirta vieta“, - įsitikinusi neurologė.

Jos teigimu, dažna nemigą norinčių išsigydyti žmonių problema yra ir ta, kad jie įsitikinę, jog visą padėtį gali pataisyti viena tabletė, tačiau jie labai klysta.

„Tabletė tėra lengviausias nemigos išvengimo būdas – išgėriau, užsimušiau ir miegu. To reikia vengti. Žmogus turi stengtis pats susikurti miego taisykles, kad tik mažiau reikėtų medikamentų“, - pasakojo gydytoja.

Svarbu atrasti savus ritualus

Ji patarė atrasti savus miego ritualus. Vieniems tai gali būti pieno stiklinė, kitiems – vakarinis pasivaikščiojimas.

„Pagrindinė taisyklė – reikia eiti gultis tuo pačiu metu ir stengtis išmiegoti 7-8 valandas. Staigiai pakeitus miego ritmą, gali būti sunku vėl į jį įeiti. Negalima prieš naktį pernelyg daug prisivalgyti ar prisigerti, reikia vengti stimuliuojančių gėrimų – kavos, limonadų. Užmigti gali padėti nebent šilti gėrimai ir pati erdvė. Kambarys turi būti išvėdintas, jame negali būti nei per karšta, nei per šalta. Jei jau atsiguli į lovą, reikia ir miegoti“, - patikino gydytoja.

Anot specialistės, apie gręsiančią nemigą gali signalizuoti ir naktiniai prabudimai, kuriuos atsimename pabudę ir vaikščiojimas į tualetą.

„Tai nėra normalu. Normaliai žmogus gali prabusti taip trumpam, kad to beveik neatsimintų. Nuėjus miegoti apie 22-23 valandą ir keliantis 6-7 valandą ryto nebus jokių prabudimų. Pailsės ir smegenys ir visos kitos sistemos, tad prabusti tikrai nereikės“, - tvirtino neurologė.

Su nemigos sutrikimais susiduria ir gydytojai

Būtent dėl netinkamo miego ritmo ji linkusi neigiamai vertinti ir vadinamąsias pelėdas – tuos, kurie gulasi ir keliasi vėlai. Anot S. Ščeponavičienės, jie balansuoja ties pavojinga riba.

„Visada geriau miegoti naktį, o ne dieną. Žmonės jau yra taip sutverti. Todėl yra labai blogai, jei žmonėms tenka dirba naktimis ar jie turi naktinius budėjimus. Gal atrodo keista, tačiau nemažai medikų skundžiasi miego sutrikimais. Kai kuriems gydytojams nemiga išprovokuoja ir kitas ligas“, - pasakojo neurologė.

Miegą dienos metu ji pataria tik tuo atveju, jei kalbama apie vaikus. Tačiau suaugusieji neturėtų daryto tokių miego pertraukėlių.

„Reikia stengtis pratempti visą dieną ir atsigulti laiku“, - patikino neurologė.

Ji kritiškai žiūri ir į teiginius, kad nemigą sustiprina pilnatis ar magnetinės audros. Anot S. Ščeponavičienės, „kas jau turi nemigą, tas ir turi“.

„Žmonės sugalvoja įvairiausių priežasčių nemigą pateisinti, tačiau gamtos reiškiniai negali to išprovokuoti. Sveiki žmonės kaip miega gerai, taip ir miega“, - patikino gydytoja.