Baltarusijos rinką stebėję pareigūnai jau metų pradžioje prognozavo, kad būtent į šios šalies pasienį verta telkti didesnes pajėgas. Be to, pandemijos smūgis žmonių pajamoms taip pat tapo vienu iš rodiklių, kad nelegalai galės plėsti klientų skaičių. Muitinės kriminalinės tarnybos
atstovas ryšiams su visuomene Gediminas Kulikauskas neslepia, kad pastaruoju metu nusikaltėliai vis labiau įžūlėja ir „aukoja“ jau nebe šimtus, o tūkstančius dėžių.

„Sulaikomos kontrabandos kiekiai, mūsų duomenimis, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo tris kartus. Jau nuo pernai metų pastebėjome, kad žymiai padidėjo ir vienu kartu mėginamos įvežti cigarečių kontrabandos kiekiai. Didžiausi kiekiai nelegalių rūkalų įvežami krovininiais vilkikais. Anksčiau juose, po priedangos kroviniu ar slėptuvėse, buvo įprasta gabenti 100–200 dėžių (t. y. 50–100 tūkst. pakelių) cigarečių. Dabar vis dažniau susiduriame su atvejais, kai slepiama keleriopai daugiau, pamažu „norma“ tampa 500–1000 cigarečių dėžių vilkike (tai 0,25–0,5 mln. pakelių, kurių vertė – apie 1,5 mln. eurų), – atskleidžia G. Kulikauskas. – Rekordiniais dabar laikomi atvejai, kai sulaikomi iš karto du vilkikai su kontrabanda, per abu gabenantys 2500–2600 dėžių (apie 1,3 mln. pakelių, jų vertė maždaug 4,5 mln. eurų). Šitokios „porelės“ buvo sulaikytos 2019 m. rugpjūtį Medininkuose ir 2020 m. kovą Marijampolėje. Taigi kontrabandos vežėjai ir linkę labiau rizikuoti, ir įžūlesni. Tikra ta žodžio prasme esame susidūrę su savotišku cigarečių kontrabandos „potvyniu“.

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas pastebi, kad, įžūlumui augant, pasitelkiama ir fantazija. Pavyzdžius vardijantis G. Kulikauskas sako, kad nuo seno naudojama folija pasitelkta ir šiais metais. Tiesa, anksčiau ją ne kartą kontrabandininkai naudojo, kad krovinio „nepastebėtų“ rentgeno spinduliai ar naktiniai įtaisai pasienyje, o dabar jos paskirtis greičiausiai buvo kiek kita.

„Šių metų kovą esame sulaikę apie 1600 dėžių cigarečių krovinį, jis buvo paslėptas už keturių didžiulių aliuminio folijos ritinių, buvusių puspriekabės gale. Negana to, stengiantis bet kokia kaina pervežti kuo daugiau cigarečių, net ir patys ritiniai tebuvo imitacija: folija apvyniotas tik jų paviršius, o viduje taip pat prigrūsta baltarusiškų cigarečių „Minsk“. Neaišku, ar folija šiuo atveju buvo panaudota kaip apsauga nuo rentgeno, ar tik kaip priedangos krovinys, tačiau toks „metodas“ kontrabandininkams akivaizdžiai nepasiteisino, – sako G. Kulikauskas. – Originalumu pasižymėjo ir dar keli kontrabandininkai. Bene iškalbingiausias šių metų pavyzdys, liudijantis, kiek pastangų įdedama kuriant tokias kontrabandos slėptuves, ko gero, būtų šių metų sausį Kenos geležinkelio poste rasta kontrabanda. Cigaretės buvo paslėptos traukiniu iš Baltarusijos gabentame pamatinių blokų krovinyje: supakuotos į geležinius „karstus“ ir aplietos betonu. Muitinės pareigūnai neabejoja, kad cigaretės šitaip buvo slepiamos dar blokų gamybos proceso metu, – metalinės dėžės tiesiog užlietos betonu. Ir šitaip buvo paslėptas, remiantis šių dienų „standartais“, ne ypač reikšmingas rūkalų kiekis, o vos 30 tūkst. pakelių cigarečių.“

Anot muitinės atstovo, ne visi kontrabandininkai varginasi bandydami slėpti nelegalius krovinius. Be to, metai iš metų cigarečių randama tarp medienos gaminių. Jei jau rengiamos slėptuvės, jomis tampa konstrukcinės priekabų ar puspriekabių ertmės – dugnas, lubos, arba sukuriama imitacinė siena.

„Visada pasitaiko ir įmantresnių slėptuvių, kai rūkalai gabenami prekių viduje, pvz., anglių maišuose, folijos ritiniuose, filtruose, tuščiavidurėse lentose. Regint, kiek pastangų, darbo ir išmonės įdedama į tokių slėptuvių kūrimą, visada gaila, jog šie žmonės savo gabumų nepanaudoja dirbdami legalų ir prasmingą darbą“, – atvirauja „Delfi“ pašnekovas.

Muitinės kriminalistai ne vieną dešimtmetį ne tik gaudo nusikaltėlius, bet ir analizuoja jų veikimo schemas. G. Kulikauskas sako, kad, kriminalistų duomenimis, pastaruoju metu kontrabandininkai siekia „laimėti“ ne tik slapukavimais, bet ir įžūlumu.

„Viena vertus, dalis kontrabandos gabentojų naudoja tradicines schemas, matyt, tikėdamiesi „laimėti skaičiumi“, t. y. net jei 2/3 krovinių bus sulaikyta, pakaks, jog prasmuktų bent likę. Kiti nuolat bando naujas schemas ir maršrutus. Todėl kontrabandos paveikslas kasmet vis kitoks. Vienais metais suaktyvėja įvežimas iš Latvijos teritorijos, kitais jau bandoma baltarusiškus rūkalus įvežti iš Rusijos Kaliningrado srities. Tačiau yra ir daug metų nekintančių kovos su šešėliu „fronto linijų“, tai – pasienis su Baltarusija. Kone kasmet šiam ruožui tenka didžiausia dalis sulaikytos kontrabandos“, – atskleidžia G. Kulikauskas.

Pagal statistiką, šiais metais absoliuti dauguma (93 proc.) sulaikytų cigarečių – baltarusiškos, mėtinių cigarečių tarp jų – apie 7 proc. Praėjusias metais mėtinės cigaretės užėmė vos 3 proc. Muitinės pareigūnai suskaičiavo, per šiemet užkardyta žala valstybei siekia daugiau nei 31 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)