Surastas „taškas“

VSAT pareigūnams Plungėje įkliuvo vietinis gyventojas, garaže ir gyvenamajame name laikęs beveik 7 tūkst. pakelių įvairių rūšių kontrabandinių cigarečių. Vyrui gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Kontrabanda
Trečiadienį VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus ir Specialiosios paskirties užkardos pareigūnai Plungėje patikrino vieną garažų bendrijoje esantį garažą. Čia buvo sulaikytas 43 metų Plungės gyventojas. Garaže pasieniečiai rado juoda polietileno plėvele apvyniotas dėžes, kuriose buvo 6500 pakelių cigarečių "Minsk 5 Superslims" ir "NZ Gold Superslims" su baltarusiškomis banderolėmis.

Tyrimą tęsę kriminalistai tą pačią dieną atliko kratą plungiškio gyvenamajame name, kur rasta dar 370 pakelių cigarečių "Fest", "Fest 7" ir "Minsk 5 Superslims". Šie rūkalai taip pat buvo pažymėti baltarusiškomis banderolėmis.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis Pakrančių apsaugos rinktinės pasieniečiai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Rūkalus sandėliavusiam plungiškiui gresia bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų. Po apklausos vyras paleistas.

Visas nelegalus cigarečių krovinys, 6870 pakelių, saugomas Zoknių užkardoje. Jam skirtos kardomosios priemonės rašytinis pasižadėjimas neišvykti ir dokumentų poėmis.

Emigrantai irgi užsiima kontrabanda

Kaune VSAT pareigūnai su įkalčiais sulaikė užsienyje nuolat gyvenantį lietuvį – vyras automobiliu vežė kontrabandinius rūkalus.

Kontrabanda
Pirmadienį popiet Lazdijų rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnai vienoje Kauno gatvėje sustabdė automobilį „Volkswagen Passat“ lietuviškais valstybiniais registracijos numeriais.
Jį vairavusio 40 metų vyro, nuolat gyvenančio Anglijoje, bei transporto priemonės dokumentai buvo tvarkingi, tačiau pasieniečiai jau turėjo informacijos, kad vairuotojas gali gabenti neteisėtą krovinį.
Automobilio apžiūros metu jo bagažinėje VSAT pareigūnai rado į maišus sukrautus ir pakavimo plėvele apsuktus 2 500 pakelių cigarečių „NZ Superslims“ ir „Fest“. Rūkalai pažymėti baltarusiškomis banderolėmis.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką Lazdijų rinktinės pareigūnai administracinę teiseną. Už padarytą pažeidimą lietuviui gresia bauda nuo 2896 iki 5792 eurų.

Vyras po apklausos paleistas. Jam įteiktas šaukimas atvykti į Kauno miesto apylinkės teismą, kuris ir priims sprendimą dėl bausmės skyrimo.

Gabenti rūkalai laikinai saugomi Kybartų užkardoje, automobilis – Lieponos užkardoje.

Lazdynų pareigūnai kontrabandininkus sulaikė miške

Pasienyje su Baltarusija, Lazdijų rajono miške, Kapčiamiesčio užkardos pareigūnai sulaikė du kontrabandininkus iš Alytaus ir pusketvirto tūkstančio pakelių rūkalų.

Ketvirtadienio popietę VSAT Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai ties Lazdijų savivaldybės Pertako kaimu pastebėjo mišku į šalies gilumą einančius tris asmenis su ryšuliais. Nuo čia iki Lietuvos ir Baltarusijos sienos – beveik kilometras.

Pasieniečiams pavyko sulaikyti du nešikus. Nustatyta, kad abu jie yra nekart teisti bei teisėsaugininkams gerai žinomi Alytaus gyventojai, 31 ir 39 metų. Trečiam kontrabandininkui pavyko išvengti sulaikymo ir pasislėpti tankiame miške, kuris čia plyti daugiau nei 7 kilometrus nuo valstybės sienos iki pat Kapčiamiesčio.

Maskuojančios spalvos medžiaga aptrauktuose ryšuliuose VSAT pareigūnai rado 3500 pakelių cigarečių „Minsk Superslims“, pažymėtų baltarusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais. Prie ryšulių buvo pritvirtintos rankenos patogesniam jų gabenimui.

Vietovę prie pat sienos su Baltarusija patikrinę Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai aptiko ir kelių asmenų pėdsakus, vedančius iš kaimyninės šalies į Lietuvą. Neabejojama, kad būtent čia iš Baltarusijos buvo įneštas draudžiamas krovinys.

Įvykio aplinkybes aiškinasi ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėję Lazdijų rinktinės pareigūnai. Už tokį nusikaltimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų. Abu alytiškius pasieniečiai uždarė į areštinę.

Svarbu pabrėžti, kad piliečių pagalba ir įsitraukimas į kovą su kontrabanda - ne mažiau svarbus šiame sudėtingame procese, todėl vertėtų nepamiršti, kad kilus įtarimui apie galimą kontrabandos gabenimą arba kontrabandinių gaminių platinimą, yra būtina pranešti policijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)