Spalio 7 dieną VSAT pranešė, kad Kybartų punkte pasieniečiai ir muitininkai iš Kaliningrado srities įvažiuojančiame automobilyje aptiko beveik pusantro tūkstančio pakelių kontrabandinių cigarečių. Rusijos pilietis vairavo nuomos bendrovės automobilį, kurį dabar teismas Lietuvoje gali konfiskuoti.

Nuomotas automobilis - cigaretėms gabenti

Antradienį VSAT Lazdijų rinktinės Kybartų užkardos pasieniečiai kartu su Kauno teritorinės muitinės Kybartų kelio posto pareigūnais tikrino į Lietuvą iš Rusijos Kaliningrado srities įvažiuojantį automobilį „Kia Rio“ rusiškais numeriais. Mašiną, pirminiais duomenimis, priklausančią nuomos bendrovei Rusijoje, vairavo 28-erių šios šalies pilietis. Jis nurodė draudžiamų prekių į Lietuvą negabenąs.

Pasieniečiams ir muitininkams automobilis pasirodė įtartinas, todėl nuspręsta atlikti nuodugnų jo patikrinimą. Jo metu paaiškėjo, kad „Kia Rio“ durelėse, bagažinėje ir kitose vietose yra išslapstyti rūkalai. Iš viso iš slėptuvių pareigūnai ištraukė 1345 pakelius cigarečių "Lifa Super Slims Manthol“, "Compliment Super Slims" ir "NZ Gold Super Slims". Visos pakeliai buvo be akcizo ženklų.

Kontrabandinį krovinys, Lietuvoje su mokesčiais vertas 3860 eurų, automobilis ir jo vairuotojas perduoti Kybartų muitininkams. Jie dėl kontrabandos pradėjo administracinės bylos teiseną. Šią bylą nagrinės teismas. Vairuotojui gresia bauda nuo 2896 iki 5792 eurų. Taip pat gali būti konfiskuotas nuomos bendrovės automobilis „Kia Rio“, kurį muitininkai įvertino 7 tūkst. eurų.

Klaipėdietis gabeno dešimties tūkstančių eurų vertės kontrabandą

2015 m. spalio 6 d. apie 15.28 val. Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos biuro pareigūnai automagistralėje Vilnius-Klaipėda, ties Vėžaičiais, sustabdė Klaipėdos miesto gyventojo vairuotą automobilį „Mercedes Benz“, kurio bagažinėje buvo rasta 3 500 pakelių cigarečių „5 Minsk super slim“ su baltarusiškomis banderolėmis.

Bendra cigarečių vertė - 10 045 eurai. Klaipėdos apskr. VPK Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 1992 str. 1 d. dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Niekieno krovinys

Druskininkų savivaldybėje pasieniečiai sulaikė didelį kontrabandinių cigarečių krovinį, vertą daugiau kaip 51 tūkst. eurų. Įtariama, kad šie 18 tūkst. pakelių buvo neteisėtai atplukdyti Nemunu, kuriuo eina siena su Baltarusija.

Pirmadienio naktį Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Lazdijų rinktinės Kapčiamiesčio užkardos pasieniečiai patikrino ruožą ties Druskininkų savivaldybės Gerdašių kaimu. Turėta žinių, kad čia gali būti bandoma atgabenti neteisėtą krovinį.

Miškingoje vietoje už maždaug kilometro nuo Nemuno VSAT pareigūnai aptiko rūkalų pakuočių stirtą – 36 dėžes cigarečių „Minsk Superslims“. Manoma, kad šis krovinys į Lietuvą buvo neteisėtai atplukdytas Nemunu. Kai upė iš Baltarusijos įteka į Lietuvą, jos viduriu 17 kilometrų eina abiejų valstybių siena.

Visi 18 tūkst. pakelių buvo pažymėti baltarusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais. Toks cigarečių krovinys, įskaičiavus Lietuvoje privalomus sumokėti mokesčius, yra vertas daugiau kaip 51 tūkst. eurų.
Cigaretės saugomos Lazdijų rinktinėje. Tolesnes įvykio aplinkybes aiškinasi ikiteisminį tyrimą dėl kontrabandos pradėję minėto VSAT padalinio pasieniečiai.

Tokių atvejų, kai šiame Nemuno aukštupyje iš Baltarusijos bandoma plukdyti kontrabandinius rūkalus, pasieniečiai išaiškina nuolat.

Išsigandę pasieniečių, atsikratė krovinio

Savaitgalį Šalčininkų rajone pasieniečiai sulaikė 4 tūkst. baltarusiškų cigarečių pakelių. Manoma, kad krovinį išsigandę kontrabandininkai metė ir spruko, kai tamsoje iš toli pastebėjo artėjančius pasieniečius.

Šeštadienį naktį Šalčininkų rajono Tausiūnų kaimo ribose VSAT Varėnos rinktinės Purvėnų užkardos pareigūnai, tarp kurių buvo kinologas su tarnybiniu šunimi, patruliavo palei valstybės sieną su Baltarusija. Devynerių metų vokiečių aviganė Dinga ant palei sieną įrengto patrulinio tako užuodė galimų pažeidėjų pėdsakus, kurie vedė į Lietuvos gilumą.

Pradėta paieška. Netrukus maždaug už 500 m nuo sienos Dingos padedami pasieniečiai aptiko 8 dėžes, iš viso 4 tūkst. pakelių, cigarečių "Fest" su Baltarusijos akcizo ženklais. Dėžės buvo apvyniotos juoda polietileno plėvele.

Persekiojimas įtariamų pažeidėjų pėdsakais tęsėsi iki pagrindinio kelio Tausiūnų kaime. Čia pėdsakai dingo. Manoma, kad kontrabandininkai savo krovinio atsikratė ir spruko, kai tolumoje pastebėjo palei sieną judančius VSAT pareigūnus.

Radinio vertė, skaičiuojant pagal Lietuvoje galiojančią muitinio vertinimo metodiką, yra apie 9,5 tūkst. eurų. Cigaretės saugomos Varėnos rinktinėje. Šio VSAT padalinio pareigūnai dėl sulaikytos kontrabandos atlieka ikiteisminį tyrimą.

Svarbu pabrėžti, kad piliečių pagalba ir įsitraukimas į kovą su kontrabanda - ne mažiau svarbus šiame sudėtingame procese, todėl vertėtų nepamiršti, kad kilus įtarimui apie galimą kontrabandos gabenimą arba kontrabandinių gaminių platinimą, yra būtina pranešti policijai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)