Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Kriminalinės tarnybos viršininkas Donatas Škarnulis pasakoja, kad sekami ne tik įstatymų pakeitimai, – nuolat diegiamos naujovės, o ilgametė patirtis rodo, kad, jei tik smunka ekonomika, išauga kontrabandinių prekių paklausa.

„Stebime pandeminę situaciją, kokią įtaką ji turės ekonominei padėčiai ir kaip greitai kas turėtų atsigauti rinkoje. Kai 2008–2009 metais buvo kilusi krizė, 2010-aisiais šešėlis pasiekė piką – net 43 procentus rinkos. Dabar kontrabandos skaičiai svyruoja apie 20 procentų, yra du kartus sumažėję. Kol kas mūsų kontrolės zonoje situacija nepakitusi. Muitinėje – kitaip, jų sulaikomos kontrabandos kiekiai labai išaugo, nors ekonominė padėtis nėra iš esmės paveikta. Kas bus ateityje, priklausys nuo to, kaip greitai atsigaus žmonių pajamos“, – sako D. Škarnulis.

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas Gediminas Kulikauskas patvirtina, kad jų sulaikoma kontrabanda išties įspūdingai išaugo. Vos per kelis mėnesius sulaikytų nelegalių prekių skaičiai vejasi visų praėjusių metų statistiką.

„Nors darbas karantino sąlygomis tapo gerokai sudėtingesnis, šiuo metu Lietuvos muitinės pareigūnai dirba maksimaliu pajėgumu ir jau sulaikė apie 7,5 mln. pakelių rūkalų. Pernai per visus metus sulaikyta 8,2 mln. pakelių“, – dalijasi G. Kulikauskas.

Anot pašnekovo, bene įspūdingiausiai pasistengė tie, kurie, norėdami nuslėpti krovinį, „įmūrijo“ jį į pamatų betoninius blokus, tačiau nepadėjo net išradingas sprendimas. Toks krovinys buvo vienas pirmųjų šiais metais, jis sulaikytas sausio 14 d. Apie 100 tūkst. eurų vertės cigaretės rastos traukiniu iš Baltarusijos gabentame pamatinių blokų krovinyje, supakuotos į geležinius „karstus“ ir aplietos betonu.

Tiek krovinius prižiūrintys muitinės pareigūnai, tiek pasieniečiai neslepia, kad dažnai pasitelkiami žvalgybiniai metodai ir stebima, iš kokios šalies suaktyvėja kontrabandos judėjimas.

„Šiemet cigaretės dažniausiai sulaikomos prie sienos su Baltarusija (38 proc.) arba šalies viduje (34 proc.), pernai didžiausia cigarečių dalis (40 proc.) buvo sulaikyta pasienyje su Rusija“, – atvirauja Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas.

Baltarusijos rinką stebi ir pasienio tarnybos pareigūnai. Jie neslepia, kad kaimynai jau rūpinasi ir skoninių cigarečių gamybos plėtra, o pagal jų kiekius, panašu, tikisi aktyvios prekybos kitose šalyse. Visgi nuo gegužės 20 dienos mūsų šalyje įsigaliojus skoninių cigarečių prekybai, akivaizdu, kad legalaus kelio į Lietuvos rinką mėtinėms cigaretėms nebus.

„Mūsų sulaikomi kroviniai yra orientuoti į vidaus rinką ir sulaikomi ne šimtais dėžių, kaip kolegų, kai didžiosios siuntos eina tranzitu. Mūsų sulaikoma kontrabanda yra nukreipta išskirtinai į vidaus vartojimo rinką. Stebime ekonominę erdvę, žinome, kad Baltarusijoje gamybos apimtys padidintos, galbūt tikimasi, kad kitose šalyse jų prekę vartos. Šiais metais mėtinių cigarečių esame sulaikę 2 procentus nuo visos kontrabandos, pernai – 0,3 procento. Tai – nedidelė kontrabandos dalis. Dėl įstatymų pakeitimų naujų kontrabandininkų neatsiras – bus tie patys kontrabandininkai, bus tie patys kanalai, priemonės, tik pasikeis dėžių žymėjimas, bus su kitomis etiketėmis. Pasiūla atsiranda dėl paklausos“, – sako D. Škarnulis.

Apie dvidešimt metų pasienio tarnyboje dirbantis D. Škarnulis teigia, kad turi galimybę palyginti, kaip kito paklausa. Posovietinėje Lietuvoje kontrabandininkai darbavosi net maisto pramonės srityje, o pastaruoju metu geriausiai uždirbama būtent prekiaujant rūkalais. O ir patys kontrabandos atstovai dažnai turi ilgametę patirtį – toks nelegalus amatas perduodamas iš kartos į kartą. Žvalgybiniai duomenys leidžia susidaryti „portretą“, kad jei jau kartą įkliuvo kontrabandos tiekėjas, didelė tikimybė, jog tokia pat veikla užsiima ir kažkas iš jo šeimos narių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)