Įmonės darbuotojai tampa smulkiaisiais akcininkais

Kaip teigia „Auga“ personalo departamento direktorė Viktorija Gružauskienė, įmonės taikomos papildomos naudos yra nukreiptos į ilgalaikį ir trumpalaikį darbuotojų motyvavimą ir pritraukimą.

„Viena iš didžiausių ir vertingiausių ilgalaikio skatinimo priemonių įvardinčiau mūsų akcijų opcionų programą, kurią vykdome jau nuo 2019 metų. Per trejus metus į šią programą, kaip mes juokiamės, įstojo apie 303 darbuotojai. Kitų metų balandžio mėnesį virš 200 mūsų įmonės darbuotojų jau taps pirmaisiais smulkiaisiais akcininkais ir galės pasinaudoti nauda, kurią teikia šie akcijų opcionai“, – sako V. Gružauskienė.

Visiems įmonės darbuotojams, dirbantiems pagal nuolatinę sutartį, skiriamas sveikatos draudimas. Be to, darbuotojai gali įsigyti įmonės gaminamų produktų už mažesnes kainas.

„Žemės ūkio bendrovėse dirbantys darbuotojai turi galimybę gauti papildomas paslaugas. Kadangi tai yra regiono žmonės, kurie turi savo ūkius, savo laukus, kartais jiems reikia pagalbos su žemės apdirbimu. Jie turi tam tikrus limitus, kur gali naudotis mūsų bendrovės paslaugomis dirbdami savo ūkiuose darbus“, – sako V. Gružauskienė.

Kaip ir daugelyje įmonių, čia darbuotojams siūlomos ir įvairios pramogos – kalėdinės išvykos, sėjos pradžios ir pabaigos paminėjimai, plaukimai baidarėmis, vasaros sezono uždarymas su kartingais.

Baidarės

Prioritetas – gera fizinė ir psichinė sveikata

Ne kartą geriausių pasaulio darbdavių sąraše atsidūrusios bendrovės „Philip Morris Baltic“ žmonių ir kultūros vadovė Baltijos šalims Asta Sakalauskaitė pabrėžia, kad vien piniginio atlygio geriausiems talentams pritraukti šiandien nepakanka. Todėl įmonėje taikomas įvairius darbuotojų poreikius atitinkantis naudų paketas.

„Turime nemažą dalį papildomų naudų, nukreiptų į darbuotojų fizinę ir psichologinę sveikatą. Papildomas sveikatos draudimas suteikia galimybę naudotis privačių gydymo įstaigų paslaugomis, įskaitant psichologo pagalbą. Taip pat turim sveikatingumo ir sporto priedą – kiekvienas darbuotojas tam tikrą sumą gali išnaudoti savo pasirinktai veiklai. Be to, pirmojo karantino metu mes ją išplėtėme ir leidome taip pat panaudoti vaikų užimtumui, nes, kaip žinia, vaikai dažniausiai leisdavo laiką namuose, su tėvais“, – motyvacines priemones vardija A. Sakalauskaitė.

Kadangi įmonėje nuo šios vasaros oficialiai įdiegtas hibridinis darbo modelis, leidžiantis derinti darbą iš namų ir darbą biure, „Philip Morris Baltic“ darbuotojams yra kompensuojama tam tikra pinigų suma ergonomiškoms darbo vietoms namuose įsirengti.

Įmonės darbuotojams skiriamos papildomos naudos taip pat apima ir 5 dienas apmokamų laisvadienių savanoriškai veiklai vykdyti, pensijų programą, draudimą nelaimingų atsitikimų atveju bei gyvybės draudimą.

Darbas

„Grįžtantiems iš vaiko priežiūros atostogų, suteikiame galimybę pirmą mėnesį dirbti 50 proc. darbo laiko, o mokame pilną darbo užmokestį. Taip pat mokame papildomą metinę išmoką neįgalius vaikus auginantiems tėvams. Papildomą išmoką gauna ir pirmokėlių tėvai“, – teigia A. Sakalauskaitė.

Darbuotojams – nemokama televizija ir neribotas namų internetas

Nors daugelyje įmonių visiems darbuotojams taikomos tokios pat papildomos naudos, esama ir tokių įmonių, kuriose papildomų naudų krepšelis darbuotojams yra diferencijuotas. „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė nurodo, kad skirtingus naudų paketus įmonė siūlo atsižvelgdama į rinkos naujienas, mat konkurencingas naudų krepšelis – būtina sąlyga darbuotojams pritraukti ir išlaikyti.

„Formuojame naudų paketą priklausomai nuo to, kur žmogus dirba. Visa motyvacinė atlygio sistema skiriasi, ar tu dirbi biure, ar esi pardavimų vadybininkas. Mūsų vadybininkai turi neribotas galimybes užsidirbti, gauna atlygį priklausomai nuo rezultatų. Taigi, jų kintama atlygio dalis yra labai kintanti, todėl ir naudų krepšelis yra kitoks. Tuo tarpu biure žmonės turi fiksuotą atlyginimą, mažesnę kintamą dalį“, – sprendimą taikyti skirtingus naudų krepšelius pagrindžia ji.

„Tele2“ darbuotojams suteikiama laisvė pasirinkti, kur jie nori panaudoti savo sveikatos draudimo limitą. Įmonėje organizuojami mokymai taip pat diferencijuoti – darbuotojai, pasitarę su vadovais, gali pasirinkti, kokias kompetencijas norėtų ugdyti.

Darbas

Dažnoje įmonėje, teikiančioje tam tikras prekes ar paslaugas, sudaromos sąlygos darbuotojams jas įsigyti pigiau. „Mes savo paslaugomis leidžiame naudotis nemokamai. Pavyzdžiui, televizija ir laisvas namų internetas yra neribotas visiems darbuotojams“, – sako A. Buitkutė.

Darbuotojai varžosi visą vasarą trunkančiose žaidynėse

„Šiaulių banko“ personalo departamento direktorė Jurgita Simanavičiūtė nurodo, kad aktualiausių papildomų naudų krepšelis yra išgrynintas kartu su darbuotojais, atsiklausiant, ką jie labiausiai vertina.

„Mūsų bankas turi darbuotojams skirtą pensijų kaupimo programą – tai pakankamai unikalu ir naujoviška rinkoje, kuomet bankas prisideda prie darbuotojo savanoriško kaupimo tokia pačia įmoka. Lanksti darbo pradžia finansinėje institucijoje taip pat yra unikalu, nes esame reguliuojami ir turime atitikti griežtus standartus“, – išskirtines naudas įvardija J. Simanavičiūtė.

Pasak jos, darbuotojams skiriamos papildomos atostogų dienos, atsižvelgiant į darbo stažą ir pareigybę. Banko darbuotojams rengiami unikalūs renginiai, tarp kurių – visą vasarą vykstančios vasaros žaidynės, apjungiančios daugiau nei 40 vietovių, kuriose dirba banko darbuotojai.

„Kadangi turime daugiau nei 40 vietovių dirbančių darbuotojų, įtraukti visus į bendrą veiklą ir bendrus renginius yra pakankamai sudėtinga. Tad šis renginys yra ta galimybė visiem susirinkti dėl bendro iššūkio, kuris regionas taps nugalėtoju“, – sako J. Simanavičiūtė.

Ypatingas rūpestis darbuotojų vaikams

Mantinga“ personalo direktorė Nijolė Daukšienė įsitikinusi, kad papildomos motyvacinės priemonės darbuotojams reikalingos lyg oras.

„Yra draudimas nuo nelaimingų atsitikimų ne tik darbe, bet ir namuose – visą parą ir visame pasaulyje. Tai reiškia, kad mūsų darbuotojai tiek darbe, tiek namuose jaučiasi saugūs, kad įvykus nelaimingam atsitikimui jie gaus kompensaciją“, – sako N. Daukšienė.

Pinigai

Tarp papildomų naudų darbuotojams yra ir išskirtinės nuolaidos parduotuvėse, kuriose prekiaujama „Mantinga“ produkcija. Taipogi darbuotojams taikomas paskatinimas už atvestus darbuotojus.

„Mes esame šeimos verslas, ir visuomet stengiamės burti ne tik komandą, bet ir komandos šeimos narius. Prieš pandemiją turėjome ne vieną šeimų šventę, kur susirinkdavo apie 3 tūkstančiai darbuotojų su šeimos nariais, šventėme atviroje erdvėje ir džiaugiamės gyvenimu. Kiekvienais metais pagerbiame mūsų mantingiečius gimnazistus, kurie baigia mokyklą 9 ir daugiau balų, įteikdami premiją ir paskatindami juos mokytis, tobulėti, augti, o galbūt kada nors karjerą daryti „Mantingoje“, – teigia N. Daukšienė.

Išties, nemaža įmonės papildomų naudų dalis skirta vaikų turintiems darbuotojams. Įmonė tradiciškai įteikia dovanas darbuotojams ir jų vaikams, kai šie pradeda eiti į mokyklą. Taip pat jau ne pirmą vasarą darbuotojų vaikams surengiamos stovyklos – N. Daukšienė skaičiuoja, kad šiandien jos apjungia jau 80 mantingiečių vaikų.

Darbuotojų laikas nespaudžia – siūlo itin lanksčias valandas

„Žmogus dirba efektyviai, kai yra laisvas“, – įsitikinęs „SDG“ įmonių grupės prezidentas Eduardas Jasas. – „Mes nuo pirmų dienų deklaruojam, kad vergo darbas yra neproduktyvus, ir tik laisvas žmogus yra kūrybingas.“

Todėl nuo 2017 metų įmonės darbuotojams penktadieniai – beveik laisvi: darbai čia baigiasi 12 val. Be to, darbuotojams suteikiama galimybė laisvai pasirinkti, kuriuo laiku jie nori pradėti darbus, ir kada juos pabaigti.

„Kad įtrauktume vaikus, ir kad tėvams būtų lengviau, rengiame vaikų stovyklas – tėvams problema, kur tuos vaikus dėti. Vaikai leidžia laiką mūsų aplinkoje, centriniame Kauno biure, kur turime didelę laisvalaikio zoną, žolynų, bitynų, avietynų. Būdami toje aplinkoje, vaikai pamato, kad tėvai dirba garbingą ir orų darbą“, – sako E. Jasas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)