Pilvo pūtimas – išgirdus apie šį negalavimą daug klausimų nekyla. Kiekvienam teko pajausti šį nemalonų pojūtį. Medicinos centro „Nortway“ Klaipėdoje gydytoja gastroenterologė Justina Šeputienė papasakojo, kaip galima šio negalavimo išvengti ir apie kokius organizmo signalus jis gali pranešti.

Priežasčių įvairovė

Gydytoja J. Šeputienė teigė, kad pilvo pūtimo priežasčių gali būti pačių įvairiausių,

„Pilvo pūtimo priežasčių gali būti kuo įvairiausių, nuo rimtų žarnyno, skrandžio ar dvylikapirštės ligų iki netinkamos mitybos pasekmių, streso, sutrikus kvėpavimui per nosį, persivalgymo, maisto netoleravimo ar paprasčiausiai greito valgymo priryjant daug oro“, – sakė specialistė.

Gastroenterologės paklausus, ar šis negalavimas gali būti pavojingas sveikatai ir gyvybei bei ar toks nepatogumas gali įspėti apie sunkesnius sutrikimus, gydytoja nurodė, kad svarbu savo sveikatą atidžiai stebėti.

„Jeigu nėra organinės ligos, o pūtimas atsirado tik dėl netinkamos gyvensenos, tada pūtimas pavojaus gyvybei nesukels, tik pablogins gyvenimo kokybę. Jeigu pilvą pučia retai, epizodiškai, menstruacijų metu, tik po tam tikrų maisto produktų ar vakarėlio, greičiausiai jaudintis neverta.

Tačiau jeigu pilvo pūtimas tapo kasdieniu palydovu, žmogus vyresnis nei 45 metų amžiaus, atsirado papildomi „aliarmo“ simptomai tokie kaip: svorio kritimas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, stebima kraujo ar gleivių tuštinantis, skauda pilvą, pradingo apetitas, pykina, vargina didelis bendras silpnumas, atsirado karščiavimas, simptomai pažadina naktį, šeimos rate yra buvę žarnyno ar skrandžio onkologijos atvejų, tada būtina kreiptis į gydytoją ir atlikti papildomus tyrimus, siekiant ištirti organinius žarnyno pakitimus, tokius kaip virškinamojo trakto gleivinės uždegimai, opos, erozijos ar onkologinės ligos“, – sakė medikė.

Gydytoja nurodė, kas sukelia pilvo pūtimo simptomus. „Susikaupusiam orui žarnyne visiškai nepasišalinus, atsiranda žarnos sienos tempimas, kuris sukelia žarnų spazmus, jos ima stipriau susitraukinėti, bandydamos išstumti orą, todėl žmogus gali jausti pilvo skausmus, diskomfortą, pilnumo jausmą, gurgėjimą pilve.

Šiuolaikiniame pasaulyje ypač dažnai nustatoma dirgliosios žarnos diagnozė, tokiems žmonėms net ir nedidelis dujų kiekis žarnyne sukelia gan aktyvius žarnų spazmus ir pilvo raižymą“, – teigė pašnekovė.

Nemedikamentinės priemonės

Gydytoja atskleidė, kokios priemonės padeda išvengti pilvo pūtimo: „Jeigu pakitimai atsiradę dėl netinkamos mitybos ir gyvensenos, visų pirma keičiame ją. Taip pat svarbu į maisto racioną įtraukti natūralių gerųjų bakterijų, kurių gausu brandintame sūryje, raugintose daržovėse, nesaldintame, natūraliame jogurte, pasukose, kefyre, taip pat verta pabandyti pankolių ar pipirmėtės arbatą, anyžius, cinamoną, kmynus“, – pasakojo J. Šeputienė.

Dažnai vargina jaunimą

Gydytoja išskyrė kategorijas žmonių, kuriuos pilvo pūtimas vargina dažniausiai. Taip pat patarė, kokių maisto produktų nevartoti, siekiant išvengti šio nemalonaus negalavimo.

„Praktikoje pastebiu, jog pūtimas dažniausiai vargina nutukusius, mažo fizinio aktyvumo žmones, linkusius į vidurių užkietėjimą. Taip pat išskirčiau jaunimą, kuris patiria daug streso darbe, valgo daug „greitojo“ maisto, dažnai užkandžiauja, bei žmones, kurių miego kokybė sutrikusi, vargina chroninis nuovargis.

Rekomenduočiau atsisakyti cukraus ir maisto su saldikliais, kofeino turinčių produktų, gazuotų gėrimų, kramtomosios gumos, medaus, agavų sirupo, fruktozės. Svarbu vengti grybų, svogūnų, česnakų, pupelių, kopūstų, brokolių, humuso, lęšių, anakardžio riešutų, obuolių, kriaušių, persikų, slyvų ir kitų kaulavaisių, mangų, razinų, džiovintų vaisių, nesunokusių bananų, braškių.

Pabandyti atsisakyti produktų iš rugių, miežių, sėlenų, kviečių ir jeigu po mėnesio jausite pagerėjimą, tęsti dietą toliau“, – sakė gastroenterologė.

Medicinos centro Northway gydytoja gastroeneterologė Justina Šeputienė

Svarbi mityba

Pasiteiravus, ar toks negalavimas turi kokį nors gydymo būdą, gydytoja teigė, kad svarbu atsikratyti antsvorio ir padidinti fizinį aktyvumą, taip pat susitvarkyti mitybą.

„Jeigu pilvo pūtimas nėra labai varginantis, nėra papildomų simptomų, svarbu pradėti nuo mitybos korekcijos. Jeigu kartu su pūtimu vargina vidurių užkietėjimas, svarbu naudoti daugiau skaidulų turinčio maisto, arba papildyti racioną gysločių luobelių preparatais, sėmenų gėrimu.

Būtina atsikratyti antsvorio, didinti fizinį aktyvumą, aktyvinti pilvo presą, kuo daugiau vaikščioti, jeigu fizinis aktyvumas ypač mažas, pradėti bent nuo pusvalandžio trukmės pasivaikščiojimu ir pamažu trukmę didinti, gerti pakankamai vandens.

Vis dažniau susiduriu su pacientais kurių pilvo pūtimo priežastis yra laktozės ar glitimo turinčių produktų netoleravimas, tad patarčiau atsiradus pilvo pūtimui, pacientams pabandyti bent 1 mėnesį nutraukti laktozės turinčių produktų vartojimą ir stebėti savo savijautą, jeigu simptomai ryškiai sumažėja, tęsti dietą.

Taip pat pabandyti nutraukti gliuteno turinčius produktus ar angliavandenius, o savijautai pagerėjus, mitybos korekciją tęsti. Svarbu atkreipti dėmesį ir sau pasižymėti, nuo kokio produkto išpūtė pilvą. Jeigu natūraliu būdu pūtimo nepavyko pašalinti, galima pabandyto vaistus, kurių sudėtyje yra simetikono, jis suardo dujų burbuliukus, o „išlaisvintos“ dujos lengviau pasišalina“, – sakė specialistė.

Asiocatyvioji nuotr.

Gydytoja taip pat papasakojo, kaip nustatomas pilvo pūtimo negalavimas.

„Specifinio tyrimo pilvo pūtimo priežasčiai nustatyti nėra. Jeigu pilvo pūtimas epizodinis, nėra gretutinių „aliarmo“ simptomų, visada pradedame nuo mitybos korekcijos ir savistabos. Jeigu koregavus maisto produktus pūtimas nepraeina, skiriame probiotikų kursą, pilvo pūtimą mažinančius vaistus.

Jeigu ir šie efekto neduoda, atliekame storosios žarnos ir skrandžio endoskopinį tyrimą, pilvo organų echoskopiją, išmatų, kraujo tyrimus. Nuoširdžiai tikiu, jog tik pats žmogus geriausiai jaučia savo kūną, jeigu pūtimas tikrai neramina, nedvejokite ir kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba gastroenterologą ir išblaškykite savo abejones“, – teigė gydytoja gastroenterologė J. Šeputienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)