Pankreatitas – tai kasos uždegimas, kuris negydomas laiku, gali turėti liūdnų pasekmių. Gydytoja I. Kuliavienė teigė, kad organizmas gali patirti stiprią reakciją.

„Pankreatitas yra kasos – pagrindinės virškinimo sistemos liaukos – uždegimas. Sveikiems žmonėms valgant, kasos išskiriami fermentai patenka į dvylikapirštę žarną ir skaido visas maisto medžiagas: baltymus, riebalus, angliavandenius.

Pankreatito metu šie fermentai išsilieja į audinius ir ima virškinti kasą bei aplinkinius organus. Tai gali išprovokuoti labai stiprią viso organizmo reakciją“, – sakė docentė.

Vystantis medicinai mirštamumas sumažėjo

Pasak gydytojos gastroenterologės, pankreatitas dažniau yra nesunkios eigos liga.

„Dažniausiai pankreatitas yra lengva liga. Daugiau nei aštuoniasdešimt procentų žmonių, sergančių kasos uždegimu, pasveiksta per kelias dienas be jokių liekamųjų problemų. Tačiau daliai pacientų išsivysto sunki ligos forma.

Taip atsitinka, jei pažeidimas išplinta arba žmogaus organizmas labai aktyviai reaguoja į pirminį kasos pažeidimą. Kartais studentams sakau – jei degantį aliejų keptuvėje užpilsime trimis kibirais vandens, ne tik ugnis, bet ir gesinimas gali sugadinti viryklę, spintelę ar net kaimynų sienas.

Taip ir su pankreatitu, be kasos žmogus galėtų gyventi, bet kitų organų, tokių kaip inkstai, širdis, plaučiai, pažeidimas gali būti pavojingas gyvybei. Pagerėjus medicininei pagalbai, mirtingumas nuo šios ligos tikrai sumažėjo, tačiau vis tiek išlieka iki dviejų procentų.

Sunkia liga dažniau serga senesni, antsvorio turintys žmonės bei tie, kurie vartojo alkoholį“, – pasakojo I. Kuliavienė.

Pašnekovė nurodė, kokius simptomus pajutę turime nedelsiant kreiptis į gydytoją.

„Pagrindinis ūminio kasos uždegimo simptomas yra pilvo skausmas. Dažniausiai jis prasideda ties duobute ir plinta po kairiu šonkaulių lanku. Kartu gali būti pykinimas, vėmimas. Kaip minėjau, dažniausiai ūminis pankreatitas yra lengva liga ir praeina savaime, tačiau jei skausmas labai stiprus, arba žmogus jaučia kitus simptomus, tokius kaip oro trūkumas, silpnumas, karščiavimas, į gydytojus reikia kreiptis kuo greičiau“, – sakė medikė.

Alkoholio įtaka

Gydytoja nurodė pagrindines priežastis, kurios sukelia pankreatitą.

„Yra dvi pagrindinės pankreatito priežastys – tulžies akmenligė ir alkoholis. Tulžies akmenys dažniausiai formuojasi pūslėje, iš ten jie gali migruoti į latakėlius ir juos užkimšti, taip sutrikdyti kasos sulčių nutekėjimą bei sukelti uždegimą.

Ne visi žmonės, turintys tulžies pūslės akmenis, susirgs kasos uždegimu, bet rizika didėja su kiekvienu tulžies akmenligės priepuoliu. Todėl tiems, kurių tulžiniai akmenys pasireiškia priepuoliniu skausmu, siūloma pūslę pašalinti.

Alkoholio pirminis poveikis į kasą kiek skiriasi nuo akmenligės, tačiau galutinis rezultatas tas pats – kasos uždegimas. svarbu ir tai, kad alkoholio sukeltas pankreatitas dažnai būna sunkesnės eigos“, – pasakoja docentė.

Asociatyvuiji nuotr.

Gydytoja teigė, kad didžiausias rizikos veiksnys yra alkoholis.

„Pankreatitą sukelia alkoholis. Taip pat tie produktai, kurie skatina tulžies pūslės susitraukimus, pavyzdžiui riebus maistas, kiaušiniai. Po Šv. Velykų gastroenterologijos skyriuose visada padaugėja pankreatitu sergančių pacientų.

Kartais žmonės, kurie turi tulžies pūslės akmenų, klausia, ar galima tuos akmenis valyti. Tai reikėtų daryti labai atsargiai, nes iki tol ramiai tulžies pūslėje tūnoję, pajudėję jie gali pridaryti bėdos“, – pataria gydytoja.

Pašnekovė pat nurodė, kas padeda ligos išvengti: „Jei tulžies pūslės akmenligę ir jos sukeltas problemas menkai galime įtakoti, tai už alkoholio naudojimą tikrai esame atsakingi patys. Ypač stiprus alkoholis kartu su riebiu maistu yra rimtas rizikos veiksnys ūminiam pankreatitui. Jei neturite tulžies pūslės akmenų ir nenaudojate alkoholio, tikimybė, kad susirgsite pankreatitu, yra labai menka“, – teigė gydytoja.

Priklauso nuo organizmo savybių.

Pašnekovė teigė, kad svarbiausia stengtis užkirsi kelią komplikacijoms: „Gydant pankreatitą, dažniausiai galime tik mažinti simptomus ir stengtis užkirsti kelią komplikacijoms, kadangi pacientui patekus pas gydytojus, kasos pažeidimas jau yra įvykęs, o sisteminis uždegiminis atsakas jau prasidėjęs.

Kaip vystysis liga, labiau priklauso nuo sergančio žmogaus organizmo savybių, nei nuo to, koks gydymas skiriamas. Jei pankreatitas lengvas, paprastai praeina be jokių ryškesnių pasekmių, jei sunkus – gali būti mirtinas.

Kadangi kasa atsakinga ne tik už virškinimo fermentų, bet ir už insulino gamybą, persirgus pankreatitu, gali visam gyvenimui likti cukrinis diabetas ar sutrikęs maisto medžiagų pasisavinimas, viduriavimas, krentantis svoris“, – sakė gydytoja.

Sunku nuspėti

Docentė nurodė, kuo pankreatitas skiriasi nuo kitų negalavimų ir papasakojo gydymo būdus. „Manau, kad svarbiausias išskirtinumas ir yra tas, jog ši liga neturi specifinio gydymo, bei nėra įmanoma tiksliai nuspėti, kaip sunkiai sirgs pacientas. Kai kuriems žmonėms ūminis pankreatitas yra labai pavojingas.

Lengvas pankreatitas dažnai praeina savaime, kartais keletą dienų norisi mažiau valgyti, ar prireikia nuskausminamųjų, tokiu atveju geriausiai tinka spazmus mažinantys vaistai.

Jei kasos uždegimas sunkus, tokie pacientai gali būti gydomi net intensyvios terapijos skyriuje, jiems skiriami įvairūs medikamentai, taikomos kvėpavimo palaikymo priemonės, dializės, chirurginės intervencijos“, – sakė I. Kuliavienė.

Gydytojos gastroenterologės paklausus, ar žinoma, kas dažniausiai serga šia liga, pašnekovė teigė, kad atsakymų dar nėra.

„Deja, ne. Ne visi, kurie naudoja alkoholį ar turi tulžies akmenų, susirgs pankreatitu. Progresuojant genetikos mokslui, atrandama genų, kurie siejami su kasos ligomis. Ūminio pankreatito atveju labai svarbūs ir tie genai, kurie reguliuoja organizmo reakcijos į uždegimą stiprumą, jie lemia, ar pacientas sirgs sunkiai, ar lengvai. Kol kas aiškių atsakymų į šiuo klausimus nėra, todėl šių žinių mums teks dar palaukti“, – sakė doc. dr. I. Kuliavienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)