Ką padariau ne taip, kad pabudau su šlapimo takų uždegimu?

Kokia liga žmogus besusirgtų, dažnai dar prieš kreipdamasis į gydytojus jis ima savęs klausinėti: kodėl tai nutiko, ką ne taip padariau? Kalbėdamas apie šlapimo takų infekcijas sukeliančias priežastis, šeimos gydytojas Valerijus Morozovas juokiasi, kad galvojimas, jog kažkas dėl to turi būti kaltas, yra krikščionybės primestas įprotis.

„Kartais šlapimo takų uždegimas būna tiesiog šlapimo takų uždegimas. Standartinis kelias – užkrato sukėlėjas iš išangės patenka į tarpvietę, iš tarpvietės patenka į lytinius organus, iš lytinių organų – į šlaplę, o iš jos pakyla iki šlapimo takų. Jums nepasisekė, jei esate moteris, nes vyrai šiuo atveju serga kur kas rečiau. Taip yra todėl, nes moterų šlaplė atsiveria į makštį, o makštis yra šalia užkrato šaltinio“, – sako V. Morozovas.

Šlapimo takų uždegimų prevencijai pirmiausia yra būtinas tam tikrų higienos taisyklių laikymasis – tam, kad infekcija nepasiektų šlapimo takų, pirmiausia svarbu užtikrinti gerą makšties ir apyvarpės mikroflorą. Tačiau V. Morozovas pažymi, kad higienos taisyklių laikymasis neapsiriboja vien elementariu kasdieniu dušu.
Dušas

„Viena iš higienos taisyklių, kurią dažnai pamiršta pasakyti gydytojai – ar drovisi, ar dėl to, kad niekas nenori girdėti – tai pasišlapinti po mylėjimosi. Tai yra pirmas dalykas, apie kurį reikėtų galvoti pasimylėjus“, – pabrėžia jis.

Anot V. Morozovo, vyrams apsisaugoti nuo šlapimo takų uždegimo gerokai paprasčiau – pakanka reguliariai apsiprausti. Tuo metu moterims riziką susirgti šlapimo takų uždegimu gali padidinti net ir netinkamų higienos priemonių pasirinkimas. Todėl gydytojas įspėja, kad moterims reikėtų kuo mažiau naudoti dezoderuojančių intymios higienos prausiklių, vengti tamponų ir kasdienių įklotų, o renkantis apatinius atkreipti dėmesį į tai, kad jie būtų natūralaus pluošto.

Kartotis linkusi infekcija dažniausiai grįžta pajutusi šaltį

Itin nemaloni šlapimo takų uždegimų savybė – jie linkę atsikartoti, ypač tuomet, jei sergantysis nesąžiningai laikėsi jam paskirto gydymo. Tokiais atvejais pakanka pavasarį lauke prisėsti ant šalto suoliuko ar sūpynių, ir kitą rytą jau kankina skausmingas šlapinimasis.

„Ar galima susirgti šlapimo takų uždegimu vėsią dieną supantis ant sūpynių? Jei labai gerai supiesi, gerą amplitudę paimi, ir prasketi kojas, tai įpučia, jei sėdi suglaudus kojas – neįpučia. O iš tikrųjų tai sušalusi šlapimo pūslė ir gleivinė pasidaro jautresnė, todėl galime jausti tokius simptomus kaip dažnesnis ir silpnesnis šlapinimasis, bet tai nebūtinai yra infekcija. Tačiau tokia sušalusi gleivinė, iš šeimininko ar šeimininkės nemeilės sau, tikrai yra imlesnė infekcijai“, – teigia V. Morozovas.
Pavasario rytas Vilniuje

Šeimos gydytojas pateikia pavyzdį, kad ir visiems gerai pažįstamas peršalimas kyla dėl to, jog nušalusi gleivinė tampa jautresnė įvairioms infekcijoms.

„Įsivaizduokime, kad gleivinėje sėdi kažkoks užkrato kiekis, kurio normaliomis sąlygomis neužtektų sukelti infekcijai. Peršalimas irgi kyla tuomet, kai sušąla nosies gleivinė, ir ta bakterija, kuri sėdėjo ir laukė savo šanso, to šanso sulaukia. Lygiai taip pat pasisėdėjimas ant šalto paviršiaus sumažina tos vietos atsparumą infekcijai“, – sako jis.

Gydymas tėra vienas: visa kita – ne tik beprasmiška, bet ir pavojinga

Vienintelis šlapimo takų infekcijos gydymas – nuosekliai vartojamas gydytojo paskirtas antibiotikų kursas. Todėl visais atvejais, kai jaučiamas nepatogumas šlapinantis ir įtariama infekcija, būtina pirmiausia kreiptis į gydytoją.

„Visos žolelės, kurias jums rekomenduoja, ir visi vaistai, kurie prasideda žodžiu „urine“, neturi nieko bendro su šlapimo takų infekcijos gydymu. Tai yra priemonės simptomams mažinti, bet pačios infekcijos jos nepašalina. Čia tas pats, kai išjungi televizorių ir negirdi apie karą Ukrainoje – kaip ir lengviau, bet karas vis tiek vyksta“, – sako V. Morozovas.

Tikėtis, kad galima išsigydyti šlapimo takų infekciją be gydytojo paskirto gydymo, ne tik beprasmiška, bet ir pavojinga. Šeimos gydytojas įspėja, kad ypač sunerimti ir nieko nedelsti reikėtų tuomet, kai pakyla aukšta temperatūra, pilvą ima raižyti skausmai, pasireiškia dažnas ir skausmingas šlapinimasis, o šlapimas būna drumstas.
Pilvo skausmas

„Šis derinys reiškia, kad infekcija gali išsisėti po visą organizmą, ir viskas gali baigtis labai liūdnai. Tokiu atveju pas gydytoją reikėtų bėgti išsijuosus. Bet kuriuo atveju, kreiptis pagalbos reikėtų vos pajutus pirmuosius simptomus“, – sako jis.

Netinkamai gydomas šlapimo takų uždegimas perauga į bjauresnę ligą

Laiku negydoma ar netinkamai gydoma šlapimo takų infekcija gali pereiti į inkstų geldelių uždegimą. Labai retai infekcija iš karto atsiranda inkstuose – dažniausiai inkstų geldelių uždegimas yra apatinių šlapimo takų infekcijos arba šlapimo pūslės infekcijos indikacija, reiškianti, kad sergantysis laiku nesureagavo į pirmuosius infekcijos simptomus. Anot V. Morozovo, inkstų geldelių uždegimas yra dar bjauresnė liga, nei šlapimo takų infekcija.

„Standartinė ligos vystymosi eiga prasideda nuo šlapimo pūslės uždegimo. Dėl nereikalingų papildų vartojimo, simptomų slopinimo vaistais ir kito bjauraus elgesio su savo organizmu, infekcija šlapimtakiais pakyla iki inkstų geldelių, ir ten sukelia kur kas rimtesnį uždegimą. Toks uždegimas dažnai pasireiškia aukšta temperatūra, pilvo skausmais, vėmimu, šaltkrėčiu, ir gali tapti kraujo užkėtimo priežastimi“, – teigia gydytojas.
Papildai

Dar vienas pavojus, kylantis užsiimant šlapimo takų infekcijos savigyda – inkstų randėjimas. Nors tai šeimos gydytojas vadina kraštutine komplikacija, tačiau pažymi, kad labai dažnos infekcijos gali tapti inkstų randėjimo priežastimi.

„Įsivaizduokite skaistų mergaitišką veidą, ant kurio nuolat kyla spuogai – gilūs, bjaurūs, pūliuojantys. Tai lygiai tas pats darosi ir su inkstų geldelėmis, jei jose ištisai kartojasi infekcija. Esant uždegimui, audinys žalojasi, tačiau tai jau kraštutinė komplikacija“, – sako jis.

Vis dėlto, dažniausia pasikartojančių infekcijų komplikacija gydytojas išskiria „visišką ir absoliučią gyvenimo nekokybę“, kuomet bet koks dirgiklis sukelia diskomfortą dubens srityje.

„Pasimaudei vėsesniame vandenyje – skauda, išėjai pasivaikščioti trumpesniu sijonu – skauda, pasėdėjai su drauge kur nors lauko kavinėje – skauda, pasimylėjai – skauda, buvo vidurių užkietėjimas ir sunkiau pasituštinai – skauda. Kad to nebūtų, reikalingas tinkamas gydymas“, – pabrėžia V. Morozovas.

Tinkamai išgydytas šlapimo takų uždegimas nesikartoja

Kai kam gali atrodyti, kad šlapimo takų uždegimas yra prakeiksmas visam gyvenimui – kartą susirgus, jis sugrįš ir vėl. Tačiau V. Morozovas pabrėžia – laiku kreipiantis į gydytoją ir išnaikinus infekciją, ji nesikartos. Jis paaiškina, kad infekcija įprastai atsikartoja tik tuomet, kai pacientas delsia kreiptis į gydytoją arba neteisingai vartoja jam skirtus vaistus.
Sveikata

„Dažniausiai daroma klaida – išgėriau vieną antibiotikų tabletę, man pagerėjo, toliau nebegeriu. Taip mes prislopiname infekciją, bet ji lieka, sėdi ir laukia savo laiko. Kai mes negydome infekcijos arba ją gydome neteisingai, ji sugrįžta sumažėjus organizmo atsparumui. Tai gali nutikti pašalus, ar kai yra labai aistringa meilė, ir pasimylėjus atsiranda traumavimas“, – sako šeimos gydytojas.

Organizmo atsistatymą esant infekcijai gali pagerinti meškauogių arbata, petražolės, krapai, spanguolių gėrimai. Tačiau gydytojas perspėja, kad savo sveikatos vien šioms priemonės patikėti nereikėtų – nors savijauta nuo jų gali pagerėti, sergantysis rizikuoja, kad dalis užkrato organizme pasiliks, ir uždegimas toliau kartosis.

„Kuo dažniau kartojasi infekcijos, tuo sunkiau jas gydyti, ir tuo sunkiau parinkti veiksmingus antibiotikus. Juk infekcijai gera ten sėdėti ir laukti savo laiko – taip ji pasidaro lyg koks kiborgas ir tampa atspari antibiotikams, niekas jos nebeveikia“, – įspėja V. Morozovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją