Kartais nuo tokių žinių gali priklausyti ne tik vaiko fizinė, psichinė sveikata, bet ir jo paties ar kito žmogaus gyvybė. Vaikų gali tykoti įvairūs pavojai: seksualiniai nusikaltėliai, sukčiai, vagys, nusikalstamos grupuotės ir t.t. Jei vaikas nežinos, kaip apsisaugoti nuo šių grėsmių, jo saugumui kyla pavojus, todėl labai svarbu, jog tėvai kalbėtųsi su vaikais apie tai, kaip vaikai turėtų elgtis, kad išvengtų galimų pavojų.

Tėvai, norėdami, kad jų vaikai būtų saugūs, turėtų juos išmokyti:

1. Neatidarinėti durų nepažįstamiems. Tai viena svarbiausių taisyklių, lemianti vaikų saugumą namuose. Vaikai dažnai žino, kad negali kalbėtis su nepažįstamais žmonėmis viešose vietose, tačiau namuose, pažįstamoje aplinkoje, jie kartais gali būti nebe tokie atsargūs, pvz. atidarinėdami duris. Vaikai turėtų žinoti, kad negalima atidaryti durų nepažįstamiems asmenims, net jei jie prisistato esantys policininkai, kokie nors inspektoriai ar mamos, tėčio draugai, kurių vaikas anksčiau nėra matęs. Žinoma, ar vyresni vaikai, paaugliai jau gali tinkamiau nuspręsti, ar duris saugu atidaryti, tačiau net ir tokiu atveju jie turėtų atidžiai pažiūrėti per durų akutę bei atidaryti duris naudodami durų grandinėlę, jei tokia yra. Saugiausia, jei vaikas neatidaro durų jokiems nepažįstamiems žmonėms. Be to, labai svarbu, kad vaikas nepasakytų, jog jo tėvų nėra namuose, netgi jei jie šiuo metu tikrai išvykę.

2. Žinoti, kam skambinti skubiai prireikus pagalbos. Vaikai turėtų žinoti kokiu pagalbos numeriu skambinti atsitikus nelaimei ar susiklosčius kritiškai padėčiai. Reikėtų užtikrinti, kad vaikai žino savo adresą, kad ištikus nelaimei namuose, galėtų jį nurodyti pagalbos tarnyboms. Turintys mažesnių vaikų tėvai galėtų sudaryti svarbių telefonų sąrašą ir pakabinti jį vaikams matomoje vietoje. Taip pat svarbu, kad vaikai žinotų, kokiems dar suaugusiems, be tėvų, gali skambinti kritiniais atvejais (pvz. tetai, dėdei, seneliams ar pan.). Tai itin praverčia, jei kas nors atsitinka patiems tėvams ar vaikas negali jiems prisiskambinti.

3. Pasirinkti saugius maršrutus. Jeigu vaikas vaikšto į mokyklą, būrelius, pas draugus ar kitur vienas, labai svarbu, kad jis žinotų pagrindines eismo taisykles, mokėtų pereiti gatvę, kreiptų dėmesį į eismo sąlygas. Be to, vaikas turėtų žinoti, jog reikia vengti menkai apšviestų, izoliuotų vietų. Reikėtų susitarti su vaiku, jog po mokyklos ar būrelių jis eitų tiesiai namo arba praneštų tėvams, kur ir su kuo eina. Svarbu, kad tėvai visuomet žinotų, kur yra ir ką daro jų vaikas.

4. Atsargiai naudotis internetu. Vis jaunesni vaikai pradeda naudotis internetu, socialiniais tinklais, todėl itin svarbu išmokyti vaikus, kaip saugiai jais naudotis. Vaikai turėtų žinoti, kad negalima susitikti su žmonėmis, su kuriais bendravo tik internetu ir jų kitaip nepažįsta. Tėvai turėtų ne tik nustatyti tokią taisyklę, bet ir paaiškinti, kodėl svarbu jos laikytis. Be to, reikėtų aptarti su vaiku, kokios asmeninės informacijos negalima viešai atskleisti internete (nenurodyti adreso, telefono numerio, informacijos apie savo šeimą). Taip pat svarbu su vaiku aptarti, kaip saugiai naudotis socialiniais tinklais, kaip išlaikyti savo informacijos privatumą.

5. Apdairiai kalbėtis telefonu. Svarbu su vaikais aptarti, kokios informacijos negalima suteikti telefonu nepažįstamiems žmonėms, nurodyti netikėti nepažįstamų žmonių istorijomis apie artimų žmonių nelaimingus atsitikimus bei nesekti jų nurodymais. Geriausia, kad vaikai visiškai nesikalbėtų telefonu su nepažįstamais žmonėmis ir atsilieptų tik artimiems žmonėms ar draugams.

6. Tinkamai elgtis gaisro atveju. Vaikai turėtų būti mokomi esminių taisyklių, kaip elgtis ypatingais atvejais, pavyzdžiui, kilus gaisrui. Vaikai turi žinoti, jog įsiliepsnojus ugniai, reikia laikytis kaip galima arčiau žemės, grindų ir stengtis išbėgti iš namų greičiausiu ir saugiausiu būdu, kuriuos tėvai jau turėtų būti nurodę bei nebegrįžti į namus paimti likusių daiktų ar pan. Šių taisyklių galima mokytis pasitelkiant žaidimus, improvizacijas, tokiu būdu vaikai bus labai motyvuoti mokytis ir įsiminti.

7. Prieš išeinant iš namų ar vaikui liekant vienam namuose – patikrinti visus langus ir duris. Vagys į namus dažniausiai patenka per duris ir langus, todėl itin svarbu išmokyti vaikus patikrinti, ar jie yra uždaryti ar užrakinti.

8. Teikti paprasčiausią pirmą pagalbą. Priklausomai nuo vaiko amžiaus, tėvai turėtų išmokyti paprasčiausių, esminių pirmosios pagalbos principų: ką daryti įsipjovus, nusibrozdinus, kitaip susižeidus pačiam ar kuomet tai atsitinka kitam žmogui. Nurodymai turėtų atitikti vaiko sugebėjimus ir amžių bei būti aiškūs ir konkretūs. Tėvai neturėtų pamiršti vaistus ir pirmosios pagalbos priemones, kurios gali būti pavojingos vaikams, laikyti jiems nepasiekiamoje vietoje.