Iš viso per tris didesnes audras, kurios palietė šalį per savaitę, žalą patyrė beveik 400 „Lietuvos draudimo“ klientų, jiems atlyginta ar rezervuota 330 tūkstančių eurų nuostolių.

Per savaitę tai jau trečioji didesnė audra su liūtimi, kruša ir itin pavojingais žaibavimais. „Šį kartą daugiausiai nuostolių sukėlė būtent žaibavimai – dažniausiai žaibo iškrova sugadino namų buitinę techniką ir elektroniką, nukentėjo pastatų signalizacijos sistemos, elektroniniai vartai, kita įranga. Esame registravę ir pranešimą apie nuo žaibo kilusį gaisrą, kurio metu sudegė kliento namo stogas ir mansarda, gesinant ugnį sulietas namų turtas. Kitų žalų pobūdis išlieka būdingas audros žaloms: sugadintos pastatų stogų dangos, nuo liūties sulieti pastatų cokoliniai aukštai, rūsiai, yra pranešimų apie užvirtusius ant namų medžius“, - gyventojų patirtus nuostolius vardija „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

„Lietuvos draudimas“ skaičiuoja, kad šiemet birželį dėl neįprastai karštų orų ir juos sekančių smarkių audrų bei škvalų gyventojų ir verslo įmonių turtas patyrė 3,5 karto didesnių nuostolių – pernai per birželį dėl audros žalų klientams išmokėta 90 tūkstančių eurų, šiemet preliminariais duomenimis, jau daugiau nei 330 tūkstančių eurų.

Vidutinė „Lietuvos draudimo“ išmoka audros žaloms atlyginti šį mėnesį siekia beveik 370 eurų, praneša draudimo bendrovė.

Statistikos duomenimis, Lietuvoje apdrausta 50 proc. namų ir tik iki 25 proc. butų, todėl net du iš trijų žalą patyrusių gyventojų už jų padarinius moka iš savo kišenės, nors vidutiniškai draudimas kainuoja 8 eurus mėnesiui.

Artėjant ilgajam savaitgaliui – patarimai, kaip saugoti turtą

„Artėjant ilgajam Joninių savaitgaliui Lietuvoje prognozuojami neramūs orai. Daugelis planuojame išvykas, todėl patartina lyjant ir žaibuojant sandariai uždaryti visus balkonus, langus, orlaides, išjungti ir ištraukti iš elektros lizdų visus prietaisus. Automobilių rekomenduojama nestatyti po medžiais, nes jie gali užvirsti, taip pat rekomenduojama pagal galimybes automobilius palikti po stogu – pavėsine, garaže ar dengtoje parkavimo aikštelėje – taip išvengsite krušos apgadinimų automobiliui“, - primena Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Patyrusiems žalą gyventojams „Lietuvos draudimo“ ekspertai primena, kad pirmiausia reikia imtis neatidėliotinų gelbėjimo veiksmų, jei reikalinga iškviesti avarines tarnybas, registruoti įvykius klientai gali ne tik trumpuoju telefonu 1828, bet ir internetu. Patariama fiksuoti turto sugadinimus fotoaparatu ar telefonu ir imtis visų reikiamų gelbstint turtą. Užregistravus įvykį žalų ekspertas susisieks ir sutarsite dėl tolimesnių žalos administravimo veiksmų. Liūties ir vandens sukelti nuotoliai bus vertinami turtui išdžiūvus, kad būtų galima tiksliau nustatyti nuostolių dydį.

„Lietuvos draudimo“ ekspertai sako, kad šiltuoju metų laiku audrų ir žaibavimų bei liūčių nuostoliai išauga keletą kartų, lyginant su kitais metų laikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)