Įsikūrę pirmame daugiabučio namo aukšte būsite ramūs, kad jūs neužliesite kaimynų, nevarvės prakiuręs stogas, nereikės aukštai nešti sunkių pirkinių maišų, ar vaikiškų vežimėlių, po langais galėsite auginti gėlynus, nemokėsite mokesčio už liftą ir t.t.

Tačiau yra ir minusų: gali būti sunku priprasti prie papildomų garsų pvz. trankomų laiptinės durų, mašinų burzgesio kieme, pojūčio, jog visi jus mato per langus, taip pat gali būti nejauku miegoti prie atvirų langų, turbūt dažniau nei kitų namo aukštų gyventojai sulauksite įvairių svečių pvz. reklamų išnešiotojų, kiemsargio ar paštininko, kurie kilus klausimams pirmiausia beldžiasi į pirmo aukšto gyevntojų duris.

Paskutiniame daugiabučio namo aukšte gyvenantys žmonės taip pat gali pažerti daug tokio aukšto privalumų ir trūkumų. Tokių aukštų gyventojai džiaugiasi ramesne aplinka, nes vaikšto mažiau žmonių – mažiau triukšmo, pro langus atsiveria miesto panorama, į namus patenka daugiau šviesos, nes langų neužstoja medžiai.

Trūkumai: vasaromis saulė įšildo stogą, dėl šios priežasties namuose būna itin tvanku, papildomų problemų kyla persikraustant, ar remontuojant bustą – kadangi sudėtinga užnešti sunkius daiktus taip aukštai, varvantis stogas pirmiausia užlies paskutinių aukštų gyventojų butus.

Tačiau, kas vienija visus pirmojo ir viršutinio aukštų gyventojus?

Visuomenėje vyrauja nuomonė, jog butai esantys pirmame ir paskutiniuose daugiabučių aukštuose nėra tokie saugūs. Ar tikrai?

Grotos - baisiau

Būsto saugumą lemia daugybė veiksnių, visgi, pirmojo aukšto gyventojai nesijaučia itin saugiai, ir akcentuoja, jog labiau negu kitų aukštų gyventojai rūpinasi patvariomis durimis, ypač daug dėmesio skiria langams ir balkonui, kadangi vagystės iš pirmojo aukšto butų dažniausiai būna įvykdomos įlipant per langus ar neįstiklintą, grotomis, ar apsauginėmis žaliuzėmis neapsaugotą balkoną.

Studentės Giedrė, Gintarė ir Lina, gyvenančios pirmajame daugiabučio namo aukšte, pasakoja, jog ilgapirščiai į jų namus įsibrovė būtent pro balkoną. Merginos sako išmokusios pamoką, jog būtina įrengti apsaugą bent jau ant balkonų, kadangi itin populiarūs plastikiniai langai vagišių visiškai nesulaiko. Jeigu tokie langai neturi papildomų apsaugų, užraktų – juos atidaryti visai nesunku.

,,Visgi, nemanau, kad verta dėti grotas ant visų buto langų. Aš asmeniškai, nesijausčiau saugiai. Ne dėl vagių, tačiau bijočiau gaisro pavojaus, grotos tikrai apsunkintų situaciją”, - sako Mykolo Romerio universiteto Kriminologijos katedroje studijuojanti Lina.

Nors studentės didelių nuostolių nepatyrė, tačiau po tokio įvykio namuose nesijaučia taip saugiai, kaip iki šiol.

Nepalikti atsarginių raktų

Ar, iš tiesų, pirmame ir paskutiniame aukštuose esantys butai yra nesaugiausi? Bendrovės ,,Plieninis skydas” komercijos direktorius Markas Vyšniauskas sako, jog ,, pirmame aukšte esantys būstai yra lengvesnis grobis vagims. Dažnai per tiesiog pravirą langą vagys gali lengvai patekti į būsto vidų ir nesukeldami jokio triukšmo atlikti savo juodus darbus.”

Ypač reikėtų atkreipti dėmesį į durų užraktą. ,,Vagims kur kas kas lengviau, jei jie gali atsirakinti buto duris iš vidaus - tada jau niekam nesukeldami įtarimų jie gali neštis iš buto viską, ką nori. Taip pat ir su viršutiniais butais - vagys nesunkiai gali įšokti į balkoną nuo stogo ir patekti į butą pro dažnai net neužrakintus langus.

Žmonėms, gyvenantiems pirmuose ir viršutiniuose aukštuose, patartina nepalikti atsarginių raktų namuose, o į duris įmontuoti tokias spynas, kurių nebūtų galima atrakinti iš vidaus. Taip vagys bus priversti iš būsto nešti vogtus daiktus per langą ar stogą, o tuo pačiu padidės tikimybė, kad juos pastebės kaimynai ar pastabūs praeiviai ir iškvies policiją”, - akcentuoja M. Vyšniauskas.


Priklauso kitų aukštų saugumas

Gyventojai turėtų atkreipti dėmesį, jog nuo pirmame aukšte esančio buto saugumo priklauso ir kitų aukštų saugumas. ,,Dažnai pirmuose aukštuose gyvenantys žmonės ant langų ir balkonų užsideda apsaugines grotas, tuo sudarydami puikias galimybes vagims, pasinaudojant jų grotomis kaip kopėčiomis, lengvai užlipti į antrą aukštą. Tad jeigu jūsų kaimynai, gyvenantys žemiau jūsų, yra užsidėję tokias grotas, jums taip pat vertėtų susirūpinti savo langų saugumu, nepamiršti uždaryti langų, kai išvykstate iš namų ar nakties metu. Taip pat patatartina įsivesti signalizaciją su davikliais ant langų”, - pataria Markas Vyšniauskas.
Aukštas, kuriame yra butas, nėra vienintelis rizikos faktorius, ar saugumo trūkumas, tačiau gyventojai neturėtų numoti ranka ir stengtis bet kokią saugumą mažinančią riziką apriboti.

Nekilnojamo turto bendrovės ,,OPPA” brokerė Redita Jurgelevičiūtė, sako jog, iš tiesų, greičiau parduodami viduriniuose daugiabučių namų aukštuose esantys butai. ,,Pirmo aukšto butų žmonės nenori pirkti dėl saugumo ir dėl šalčio (dažnai pirmi aukštai būna virš rūsių arba garažų, kurie nėra papildomai šildomi). Paskutinio aukšto žmonės nenori pirkti dėl stogo. Bijo, kad jis gali prakiurti ar skleisti šaltį. Vis dėlto, pastebime, kad pirmas aukštas būna patrauklus vyresnio amžiaus žmonėms, neįgaliesiems arba mažamečius vaikus turinčioms šeimoms, - teigia brokerė R. Jurgelevičiūtė.

Vagys renkasi ne aukštą, o butą

Tuo tarpu, draudimo bendrovės ,,If” privataus turto produkto vadovas Tomas Sinkevičius, teigia, jog nėra pastebėję, kad pirmų ir paskutinių daugiabučių namų aukštų gyventojai dažniau draustų savo būstus, negu kituose aukštuos gyvenantys žmonės.

,,Iš vagysčių pobūdžio matyti, kad vagys gana kruopščiai išsirenka savo taikinį, todėl nemanome, kad pirmas ar paskutinis aukštas turi didelės įtakos buto saugumui”, - sako Tomas Sinkevičius.
Kaip sako liaudies išmintis - ,,nuo vagių spynų nėra”. Aukštas, kuriame yra butas, nėra vienintelis rizikos faktorius, ar saugumo trūkumas, tačiau gyventojai neturėtų numoti ranka ir stengtis bet kokią saugumą mažinančią riziką apriboti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją