Būkite atidūs ir paisykite kelio ženklų

Viena didžiausių problemų vasaros sezonu – greičio viršijimas ir su tuo susijęs padidėjęs nelaimingų atsitikimų skaičius keliuose. Norėdami kuo greičiau pasiekti kelionės tikslą, vairuotojai ne visada susimąsto, kad kelios sutaupytos minutės gali brangiai kainuoti.

Prieš kelionę skirkite laiko maršruto planavimui: pasidomėkite, kuriuose kelio ruožuose yra vykdomi kelio remonto darbai – tikėtina, eismo sąlygos bus sudėtingesnės. Remontuojamose kelių atkarpose vairuotojai turėtų būti ypatingai dėmesingi – čia eismas įprastai būna intensyvesnis, važiavimui skirtos juostos siauresnės, todėl būtina stebėti kelio ženklinimus, laikytis numatytų greičio reikalavimų, laikytis saugaus atstumo nuo kitų transporto priemonių.

Atkarpose, kuriose dėl vykdomų kelio darbų keičiasi važiavimas numatytomis eismo juostomis – jos perbraižomos arba susiaurėja – būkite dėmesingesni: pastebėję apie tai įspėjančius ženklus, iš anksto sumažinkite greitį, atidžiau vertinkite situaciją kelyje. Būkite tolerantiški kitiems vairuotojams – esant reikalui, įleiskite besirikiuojančius iš šalimos juostos, nepamiršdami laikytis saugaus atstumo.

Ruožuose, kuriuose dėl remonto darbų juostos yra perbraižomos geltonomis linijomis, paisykite naujų kelio ženklinimų ir nepamirškite – važiuojant šiomis eismo juostomis galioja lygiai tokios pačios taisyklės, kaip ir įprastai: matydami ištisinę juostą vairuotojai negali persirikiuoti ir privalo važiuoti ta eismo juosta, kuria važiavo iki kelio susiaurėjimo.

Ruožuose, kuriuose eismo juostos susiaurėja, sumažinkite greitį, išlaikykite saugų atstumą ne tik su priešais jus važiuojančia transporto priemone, bet ir su greta važiuojančiomis transporto priemonėmis. Jei susiaurėjusiose kelio juostose judėjimą apsunkina šalia važiuojanti didesnių gabaritų transporto priemonė, baiminatės, kad kelyje neišsiteksite – praleiskite ją.

Ypatingų atidžiai važiuokite siauresniuose keliuose, turinčiuose po vieną eismo juostą viena kryptimi. Jei prasilenkiant su priešpriešais atvažiuojančiu automobiliu gali tekti užvažiuoti ant neasfaltuotos kelio dalies, sumažinkite greitį ir nedarykite staigių manevrų – taip sumažinsite riziką laiku nesustoti ar nesuvaldyti automobilio. Atliekant lenkimo manevrą tokiuose keliuose taip pat būtinas atsargumas: jokiu būdu neviršykite leistino greičio, o jei matote, kad aplenkti kitos transporto priemonės neužvažiuojant ant neasfaltuoto kelkraščio nepavyks, geriau palaukite, kol kelias taps platesnis.

Atsargūs vairuotojai turi būti ir važiuodami neasfaltuotais keliais. Važiuojant žvyrkeliu sukeliamas didelis dulkių debesis, todėl matomumas būna prastesnis, dėl nelygaus kelio paviršiaus automobilis sunkiau valdomas, padidėja tikimybė nuslysti į šalikelę. Todėl važiuodami tokiais keliais rinkitės saugų greitį – taip apsaugosite ir save bei keleivius, ir savo turtą.

Nenumokite ranka į įspėjamuosius kelio ženklus apie būsimą pavojingą kelio ruožą, kuriame yra didelė tikimybė, kad per kelią gali judėti laukiniai gyvūnai. Transporto priemonių susidūrimai su gyvūnais gali būti labai pavojingi: ne tik apgadinti transporto priemonę, bet ir tapti keleivių bei vairuotojo sužeidimų ar net žūties priežastimi. Nuo važiavimo greičio ir jūsų pastabumo, reakcijos laiko priklauso ir galimų pasekmių sunkumas.

Pasirūpinkite keleivių saugumu salone

Transporto priemonėje saugos diržu prisisegti turi ne tik vairuotojas, bet ir visi keleiviai. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas vaikų saugumui – pastariesiems ilgesnį laiką išsėdėti specialiai kūdikiams ar vaikams skirtose kėdutėse sudėtingiau, jie greičiau pavargsta.

Atsegti vaiko judančioje transporto priemonėje nevalia. Kelionę susiplanuokite taip, kad kas tam tikrą laiką ar nuvažiavus tam tikrą atstumą galėtumėte saugiai sustoti specialiai tam skirtose aikštelėse, patys šiek tiek pajudėti ir leisti pajudėti vaikams.

Išsiruošus į kelionę automobiliu, būtina pasirūpinti ir saugumu pačioje transporto priemonėje. Visi automobilio salone esantys daiktai turėtų būti sudėti saugiai, kad esant ekstremaliai situacijai ar staigiai stabdant nesužalotų transporto priemonėje esančių keleivių.

Visus didesnių gabaritų daiktus būtina vežti bagažinėje, kurioje tolygiai pasiskirto krovinio masė. Saugiausias būdas vežti dviračius, valtis ar kitas poilsiui skirtas priemones – pritvirtinus juos specialiais laikikliais prie transporto priemonės.

Jei automobiliu keliaujate kartu su gyvūnais, pasirūpinkite ir jų saugumu. Mažesni augintiniai turėtų būti vežami specialiuose krepšiuose, aktyvesni – plastikinėse dėžutėse ar metaliniuose narveliuose, pritvirtinus juos saugos diržu. Jei keliaujate su didesnių gabaritų augintiniu, geriausia jį vežti tinkamoje bagažinėje, atskirtoje grotelėmis ar tinkleliu. Jei tokios galimybės nėra, tuomet augintiniui saugiausia gulėti šalia sėdynių ant žemės – taip staigių manevrų ar stabdymo metu sumažės tikimybė gyvūnui susižeisti ir tuo pačiu sužaloti kitus keleivius.

Nenumokite ranka į savijautą

Vienas iš didžiausių iššūkių, su kuriuo susiduria eismo dalyviai vasarą – karštis. Specialistai atkreipia dėmesį, kad atviri langai – ne pats geriausias sprendimas siekiant apsisaugoti nuo karščio. Stiprus vėjas gali blaškyti koncentraciją bei dirginti akis, o tai trukdys pačiam vairuotojui, kels pavojų ir kitiems eismo dalyviams.

Organizuojant ilgesnę kelionę automobiliu, vairuotojai turėtų įsitikinti, kad transporto priemonėje esanti kondicionavimo sistema tinkamai veikia, mat prikaitusiame automobilyje trūksta deguonies, darosi sunkiau kvėpuoti – visa tai turi įtakos vairuotojo savijautai, gebėjimui susikoncentruoti.

Ruošiantis kelionei automobiliu, reikėtų apsirūpinti ir pakankamu kiekiu geriamojo vandens ar kitais skysčiais, kurie padėtų numalšinti troškulį, saugotų nuo dehidratacijos, atgaivintų. Dehidratacija gali būti labai pavojinga, turėti neigiamos įtakos vairuotojo dėmesingumui, gebėjimui susikaupti.

Karštomis vasaros dienomis važiuojant automobiliu, vandenį specialistai rekomenduoja gurkšnoti reguliariai, nelaukiant troškulio jausmo. Troškulys – tai prasidėjusios dehidratacijos ženklas, tad skysčių balansą organizme reikėtų palaikyti nuolatos.

Įsitikinkite, kad automobilis tinkamai paruoštas kelionei

Ruošdamiesi į tolimesnę ar ilgiau trunkančią kelionę automobiliu, atidžiai įvertinkite ir techninę jo būklę. Būtinai patikrinkite padangų slėgį – tiek per mažas, tiek per didelis padangų slėgis gali kelti pavojų jūsų bei keleivių saugumui.

Įsitikinkite, kad transporto priemonėje tinkamai veikia šviesų žibintai, posūkių bei avarinis signalas. Pasižiūrėkite, ar transporto priemonėje turite visas būtinąsias saugos priemones: gesintuvą (jo galiojimas negali būti pasibaigęs), taip pat pirmos pagalbos vaistinėlę. Nepamirškite, saugumas kelyje prasideda nuo atidumo.

Informacija parengta bendradarbiaujant su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.