Sankryžoje nepraleido motociklininko

Šeštadienio popietę Kretingos rajone, prie Laivių kaimo, kaktomuša susidūrė motociklas „Honda“ ir automobilis „Honda Civic“. Avarija įvyko kelio Salantai-Plateliai-Alsėdžiai 2,1 kilometre, kuomet nereguliuojamoje sankryžoje automobilis suko į kairę ir susidūrė su priešpriešiais tiesiai važiavusiu motociklu.

Eismo įvykio baigtis tragiška – motociklininkas, 1983 m. gimęs mažeikiškis, žuvo vietoje.
Automobilį vairavo 1987 m gimusi plungiškė, ji buvo blaivi. Avarijos metu mergina sužalota, dėl politraumos ji išvežta į ligoninę. Sprendžiant pagal tai, kaip suniokotas automobilis, susidūrimo jėga buvo didžiulė.

Eismo įvykis sukrėtė vairavimo mokytoją Algį Mažionį, kuris perspėja visus vairuotojus atsargiau pasirinkti saugų važiavimo greitį.

„Liūdna, kai jauni žmonės žūsta ir žalojasi eismo įvykiuose. Įvykio priežastis ir kaltininkas aiškus – sukant į kairę privalu praleisti priešais atvažiuojančią transporto priemonę. Taisyklės nenurodo, kad to neprivalu daryti, jei priešais važiuojantis viršija greitį“, – teigia jis.

Vairavimo instruktorius pastebi dar vieną vairuotojų ydą – jie pernelyg atsipalaiduoja, neretai rankose laiko telefoną taip nesaugodami nei savęs, nei kitų eismo dalyvių, todėl dažniau vertėtų pagalvoti apie galimas pasekmes.

„Visiems privalu atsiminti, kad vairavimas – tai ne sėdėjimas prie televizoriaus. Būtina kiekvieną sekundę įvertinti žaibiškai galinčias pasikeisti eismo sąlygas, mokėti prognozuoti kitų eismo dalyvių veiksmus. Svarbiausia – nepamiršti atsakomybės už savo veiksmus. To mums labiausiai trūksta. Visi matome, kad didžioji dalis vairuotojų ne vairuoja, o telefonu kalba“, – perspėja A. Mažionis.

Tragiškai baigčiai įtakos turėjo ir didelis greitis

Tuo metu Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė teigia, kad, preliminariais duomenimis, tragiškas eismo įvykio pasekmes galėjo lemti labai didelis motociklininko greitis.

Ekspertai aiškinasi įvykio aplinkybės, Klaipėdos kelių policija pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Dėl didelio greičio būta labai stipraus smūgio. „Pasekmės yra ypač skaudžios artimiesiems. Pabrėžiame greičio viršijimo pavojų ir kelių eismo taisyklių laikymosi svarbą“, – sako Klaipėdos apskrities policijos atstovė.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, 2016 m. užfiksuoti 178 eismo įvykiai, kuriuose dalyvavo motociklininkai, 97-se iš jų kalti buvo jie patys. Eismo įvykių metu nukentėjo 163 motociklininkai, žuvo – 10.

Lietuvos automobilių kelių direkcija pabrėžia, kad tinkamas greitis – viena svarbiausių saugaus vairavimo sąlygų. Didėjant važiavimo greičiui, trumpėja vairuotojo reakcijos laikas ir ilgėja transporto priemonės stabdymo kelias. Viršydami leistiną greitį, vairuotojai rizikuoja ne tik savo pačių, bet ir kitų eismo dalyvių gyvybėmis.

2016 m. leistiną greitį daugiau nei 10 km/val magistraliniuose keliuose viršijo 17,6 proc. vairuotojų, krašto keliuose – 31,6 proc., o rajoniniuose keliuose – 19,2 proc. vairuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)