Aiškindami, kaip laikyti vairą, vairavimo instruktoriai įprastai pasitelkia laikrodžio rodyklių pavyzdį. Prisimenate, kas jums buvo sakoma apie tai? Ar tai buvo patarimas rankas laikyti ties 10 ir 2 valandų pozicijomis? Remiantis nauju tyrimu, tai yra blogas patarimas.

Išsiaiškinta, kad tokioje pozicijoje laikant vairą galima susidurti su saugumo problemomis. Visų pirma, tai aktualu tuo atveju, jeigu išsiskleistų vairaratyje įmontuota saugos oro pagalvė. Teigiama, kad taip smūgio jėga gali blokšti vairuotojo ranką į veidą ir taip padaryti rimtų sužalojimų.

Aol.com rašo, kad anksčiau vairuotojai buvo mokomi laikyti rankas ant vairo ties 10 ir 2 valandų pozicijomis.

Amerikos automobilių asociacija (AAA) teigia, kad teisingiausia yra vairaratį laikyti ties 3 ir 9 valandų pozicijomis arba 8 ir 4. Tai esą ne tik sumažins vairuotojo nuovargį, bet ir apsaugos nuo galimos kelionės pas medikus, jei išsiskleistų saugos oro pagalvė.

Žemiau pateikiame dar keletą patarimų saugiam važiavimui. Galbūt jie nėra nauji, tačiau kiekvienas juos turi žinoti.

Atsižvelkite į oro sąlygas. Vairuokite atsižvelgami į oro sąlygas. Jeigu lyja, užtikrinkite gerą matomumą, jeigu sninga - stabdykite švelniai ir kaip galima anksčiau. Ko gero, svarbiausia yra susiplanuoti kelionę taip, kad turėtumėte laiko rezervą ir esant blogoms oro sąlygoms nereikėtų skubėti.

Laikykitės saugaus atstumo. Nevažiuokite per arti kito automobilio, kad ir kaip jis erzintų savo lėtapėdiškumu. Taip išvengsite galimų nemalonumų ir sumažinsite riziką kažkam įvažiuoti į galą.

Nevairuokite mieguistas. Jeigu jaučiatės pavargęs, sustokite ir padarykite pertraukėlę. Net ir 15-20 min. snūstelėjimas gali padėti pailsėti.

Padėkite telefoną ir kitus daiktus. Seniai įrodyta, kad vairuoti ir naudotis telefonu vienu metu - itin pavojinga. Naudokitės laisvų rankų įranga, o dar geriau - palaukite kol sustosite. Tačiau vairuotojo dėmesį blaško ne tik telefonas. Užkandžiauti ar gerti kavą prie vairo reikėtų itin atsargiai, tačiau nauji tyrimai rodo, kad vis daugiau žmonių įsigudrina vairuodami valgyti ir kur kas didesnius patiekalus, pavyzdžiui kepsnius.

Prižiūrėkite automobilį. Reguliari automobilio priežiūra leis užkirsti kelią galimiems gedimams kelyje. Vienas iš aspektų - patikrinti slėgį padangose. Tai ne tik padeda automobilio valdymui ir stabdymui, bet ir pagerina degalų ekonomiją.

Prisisekite saugos diržą. Padarykite tai. Tai nėra sunku ir nieko nekainuoja. Tikrai.