Kaip ir tikėtasi sostinėje kalbinti praeiviai saugumo klausimu buvo kategoriški – kone visi įvardijo, jog bene daugiausia nelaimingų įvykių vyksta dėl greitį mėgstančių vairuotojų. Tiesa, lenktynininkas Antanas Juknevičius nustebino, nes saugumo problemos priežastį įžvelgė visai kitur.

Garbaus amžiaus vilnietis Kazimieras, paklaustas ką galvoja apie leidžiamą greitį mieste viršijančius vairuotojus, buvo kategoriškas ir nedelsiant pažeidėjus išvadino bepročiais. „Nepagalvoja visai, nors ir mato gi jie, kad pavyzdžių pilna visuomenėj. Galvoja turbūt, kad jam to neatsitiks. Man jau metų labai daug, aš dėl savo ir kitų saugumo net negalvoju apie vairavimą, bet kai pamatau gatvėje su prabangiais automobiliais lankstančiais jaunuoliais, imu galvoji, kad jau geriau aš vairuočiau”, – mintimis dalijosi senjoras.

Kitas kalbintas vilnietis Tomas buvo įsitikinęs, kad dažniausiai avarijas sukelia lekiantys ir greičio limito nepaisantys vairuotojai. „Čia pirmiausia turėtų būti galvojama apie savo ir kitų saugumą ir ypač jeigu žmogus važiuoja ne vienas, o su keleiviais. Dar suprasčiau Vokietijos autobanus, kur nėra greičio limito ir galima greičiu pasimėgauti. Bet Lietuvoje tai tikrai neįmanoma. Juk yra specialios automobilių trasos ir, galų gale, kartingai”, – teigė vyras.

Ieškant atsakymų, kodėl sostinėje dažniausiai vyksta avarijos, specialiai DELFI vienas garsiausių Lietuvos lenktynininkų, jau šeštus metus besirengiantis dalyvauti prestižiniame Dakaro ralyje, Antanas Juknevičius sutiko pasidalinti savo įžvalgomis bei, parodyti, kaip tinkamai elgtis klaidinančiose Vilniaus vietose.

„Apie kolegas lenktynininkus, mėgstančius greitį, aš tikrai nieko blogo negalvoju, nes jie greitį mėgsta saugiai ir nelaksto nei keliuose, nei gatvėse. Sutikim, kad pats blogiausias dalykas yra tada, kai žmogus pradeda jaustis lenktynininku keliuose, kur niekas su juo nelenktyniauja”, – iš karto pokalbį pradeda lenktynininkas.

Profesionalas, prisipažįsta, kad mato ne vieną vairuotojų nuolat kartojamą klaidą sostinėje. Greitis žinoma viena kertinių problemų, bet nederėtų pamiršti ir kitų. Labai daug vairuotojų tiesiog nemato kitų, nestebi aplinkos. Lenktynininką taip pat piktina ir spūstis didantys pavojingai lenkiantys vairuotojai, tiesiog stovintys ir užlaikantys eismą už savęs juostoje, kur galima sukti vadovaujantis žalia rodykle.

Kalbant apie sankryžas, lenktynininkas labai teigiamai atsiliepia apie naująsias geltonomis linijomis išbrėžtas sostinės sankryžas. „Vilniečių pasipiktinimą sukėlusios sankryžos yra labai reikiamas pokytis. Daugelyje pasaulio sankryžų taip yra. Tai priminimas vairuotojams, kad negalima įvažiuoti į sankryžą, kol ji „užsikimšusi”. Pavyzdžiui, Dubajuje už tokį įvažiavimą gresia 500 dolerių bauda. Lietuviams taip pat reikia išmokti, to ką jau daro visas pasaulis”, – dėstė A. Juknevičius.

Reziumuojant, mieste svarbiausia nepasimesti, neskubėti ir nesinervinti. Laikantis šių taisyklių galima išvengti visų eismo įvykių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)