Automobilių sporto treneris Artūras Pakėnas: net ir maža alkoholio dozė paveikia smegenis

Man net keista, kad dar reikia kalbėti apie žalingą alkoholio įtaką vairavimui. Tai taip akivaizdu. Tačiau avaringumo ir pažeidimų statistika rodo, kad nepaisant skleidžiamos informacijos ir socialinės reklamos apie neigiamą alkoholio įtaką vairavimui, dalis asmenų vis tiek sėdasi už vairo išgėrę. Tai tik eilinį kartą parodo, deja, žemą mūsų visuomenės pilietiškumo ir sąmoningumo lygį. Norėtųsi priminti, kad, tarkime, Norvegijoje baudžiamas ne tik išgėręs vairuotojas, bet ir kartu važiavę keleiviai, nes jie leido jam važiuoti. Taip auklėjamas pilietiškumas.

Galiu tik patvirtinti, kad vairuotojo gebėjimai ir reakcija sumažėja net esant vos 0,1 promilei alkoholio kraujyje. Toks alkoholio kiekis maždaug 80 kg sveriančio žmogaus kraujyje gali susidaryti išgėrus vieną vyno taurę. Jau ir maža alkoholio dozė paveikia smegenis, susilpnina regėjimą bei reakciją. Alkoholis susiaurina vaizdo lauką - šiek tiek išgėręs vairuotojas koncentruoja regėjimą tiesiai į priekį, o regėjimo budrumas veiksmui šonuose susilpnėja. Vairuotojas gali nepastebėti pėsčiųjų veiksmų ir ketinimo žengti į gatvę. Išgėrusio vairuotojo gebėjimas įvertinti nuotolį bei greitį taip pat sumažėja.

Iš patirties galiu pasakyti, kad daugelis lenktynininkų jau mažiausiai savaitę prieš lenktynes visai nevartoja alkoholio, nes važiuojant dideliu greičiu lenktynių trasoje gera reakcija, regėjimas ir greitas mąstymas užtikrina saugumą ir kelią link pergalės.

Lenktyninkas Dominykas Butvilas: jei gėrei - reiškia nebevažiuoji

Tiems, kurie dar svarsto, ar sėst už vairo išgėrus, nedaug galiu pasakyti: „jei gėrei - reiškia nebevažiuoji". Ir tada visa polemika „daug, nedaug, stipraus, nestipraus" tampa nebereikalinga. Mano manymu, tai yra laiko planavimo, asmeninės moralės ir visuomenės tradicijų klausimas. Kai nori išgerti, atvažiuok su taksi, susitark ,kas tave paveš, ar palik automobilį mieste. Dažnas vairuotojas tiesiog daro klaidą, kai pagalvoja apie visus kilsiančius nepatogumus atsiimant mašiną kitą dieną, ir geriau parvairuoja ją pats, nes juk „išgėrė nedaug".

Principas, kad išgėręs tiesiog negali sėsti už vairo, nesvarbu, kaip jautiesi, - plinta. Džiaugiuosi, kad vis daugiau jaunų vairuotojų jau taip mąsto. Jei sakai, kad atvykai savo automobiliu, kalbinimų išgerti jau neišgirsi. Vairavimas tampa visiškai patenkinamu argumentu nevartoti alkoholio vakarėliuose.

Auto žurnalistas ir keliautojas Vitoldas Milius: pagiriotas žmogus vairuoja labai blogai

Žmonės labai dažnai apsigauna „gėriau vakar - šiandien galiu važiuot". Tai psichologinė apgaulė, nes dažnu atveju jis negali vairuoti. Alkoholis dar nebūna pašalintas iš organizmo ir jo kiekis kraujyje gali viršyti leistiną 0,4 promilės ribą. Taip, žmogus gali jaustis gerai, bet tai labai apgaulinga. Tikėtina, kad žmogus yra nepakankamai pailsėjęs. Po nemiegotos nakties vairuotojo reakcija būna prasta, o ir užmigti už vairo jis gali.

Žmogus dažnai sau nuolaidžiauja ir bandydamas save pateisinti sėdasi už vairo, nors ir žino, kad yra išgėręs. Jis taip daro tol, kol kas nors neįvyksta. Reikia turėti savo tvirtas nuostatas, kurių laužyti jis nebūtų linkęs. Niekada niekas niekam neparašys ir nepasakys, kiek konkrečiai jis gali išgerti, todėl kiekvienas žmogus turi spręsti individualiai. Juk kitam vairuotojui ir tas vienas alaus bokalas gali susukti galvą taip, kad jis negalės tinkamai vairuoti. Pavyzdžiui, gilias alaus tradicijas turinčios šalys Čekija ir Slovakija yra nustatę 0,0 promilės ribą. Tai reiškia, kad vairuotojas privalo būti visiškai blaivus. Ir jokių nuolaidų žmogus sau tada nebegali daryti. Viskas tampa aiškiau - arba tu esi išgėręs, arba ne.

Šių metų pirmoje pusėje Susisiekimo ministerijos inicijuota socialinė akcija „Mūsų stalo pilotas", kurios metu baruose ir kavinėse besilinksminančios draugų kompanijos rinko savo stalo „Pilotus" - žmones, kurie tą vakarą ryžosi praleisti nevartodami alkoholio ir pasirūpinti saugiu draugų bei artimųjų sugrįžimu namo. Prie akcijos prisijungę barai ir restoranai buvo pažymėti specialiu „Susiprask" lipduku, o kiekvienas į juos užėjęs klientas galėjo gauti specialų vairuotojams skirtą valgiaraštį, kuriame buvo siūlomas didelis specialių nealkoholinių gėrimų ir kokteilių asortimentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)