Visą šią savaitę, balandžio 18–24 dienomis, policijos pareigūnai vykdo Europos kelių policijos tinklo TISPOL inicijuotą saugaus eismo akciją, skirtą transporto priemonių važiavimo greičio kontrolei užtikrinti.

Šiai akcijai skirta ir antrą kartą Europos šalyse organizuojama 24 valandas truksianti specialioji prevencinė priemonė „Greitis“ (Speed Marathon). Ji bus vykdoma šiandien nuo 6 val. ryto ir tęsis iki rytojaus 6 valandos. Akcija vykdoma 20-tyje Europos šalių, tarp jų ir Lietuvoje.

Ši 24 valandas truksianti specialioji policinė priemonė pavadinta „Pamėgink važiuoti tik saugiu greičiu. Turėtų patikti...“.

Policijos pareigūnai atkreipia dėmesį, kad visą parą mūsų šalies keliuose įrengtos greičio matavimo sistemos fiksuos visas transporto priemones netaikant jokios tolerancijos greičio viršijimui ir vairuotojai (transporto priemonių savininkai) už KET pažeidimus turės atsakyti teisės aktų nustatyta tvarka.

Kaip DELFI informavo Lietuvos kelių policijos tarnybos atstovė Marija Kazanovič, iki 10 km/val greitį viršijusiems vairuotojams kaip ir iki šiol pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą bus skiriami įspėjimai. Vis dėlto M. Kazanovič atkreipia dėmesį, kad šie vairuotojai neturėtų džiūgauti, jog išvengs piniginės baudos.

"Įspėjimas taip pat yra administracinė nuobauda. Tai nėra pagrūmojimas pirštu. Yra surašomas ATP protokolas", - teigė M. Kazanovič. Tai reiškia, pabrėžė Lietuvos kelių policijos atstovė, kad vairuotojai gavę įspėjimą dėl greičio viršijimo per tuos pačius metus užfiksuoti darant tą patį pažeidimą nebeteks galimybės gauti pusė nustatytos minimalios baudos. DELFI primena, kad tokią galimybę turi vairuotojai, kurie padarė nežymų KET pažeidimą ir už jį yra baudžiami pirmą kartą.

Pirmą kartą pernai vasarą paskelbus apie tokią akciją, tą dieną eismo įvykiuose nežuvo nė vienas žmogus, o rugsėjo pirmąją savaitę, kai vyko akcija, nežuvo nė vienas vaikas.

Kaip informuoja policija, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir Suomijos kelių policijos pareigūnai šiomis dienomis daugiausia dėmesio skirs tarptautiniam keliui E67 „Via Baltica“.

Europos kelių policijos tinklo TISPOL prezidentas Aidan Reid, Airijos kelių policijos atstovas, sako: „Šia prevencine priemone siekiame, kad vairuotojas nuolat galvotų apie saugų važiavimo greitį, tiek nustatytą leistiną, tiek ir atsižvelgus į važiavimo sąlygas. Taip elgdamasis vairuotojas gali sumažinti ne tik sau, bet ir kitiems eismo dalyviams keliamą pavojų. Ši 24 valandų prevencinė akcija yra vienas iš mūsų tinklo tikslų – mažinti eismo įvykiuose nukentėjusių žmonių skaičių ir siekti, kad Europos keliai būtų saugūs.“

DELFI primena, kad pagal ATPK Nustatyto greičio viršijimas iki 10 km/val vairuotojams užtraukia įspėjimą.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 10 km/val, bet ne daugiau kaip 20 km/val užtraukia baudą nuo 11 iki 28 eurų.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 20 km/val, bet ne daugiau kaip 30 km/val užtraukia baudą nuo 28 iki 86 eurų.

Nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 30 km/val, bet ne daugiau kaip 40 km/val – baudą nuo 115 iki 173 eurų, o pradedantiesiems vairuotojams – nuo 115 iki 173 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 3 iki 6 mėnesių.

Greičio viršijimas daugiau kaip 40 km/val, bet ne daugiau kaip 50 km/val – baudą nuo vieno 173 iki 231, o pradedantiesiems vairuotojams – nuo 173 iki 231 euro su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 6 mėnesių iki vienerių metų.

Greičio viršijimas daugiau kaip 50 km/val užtraukia baudą nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 6 mėnesių, pradedantiesiems vairuotojams – baudą nuo 289 iki 434 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo vienerių metų iki vienerių metų ir šešių mėnesių ir vairuotojams, neturintiems teisės vairuoti transporto priemones, – baudą nuo 434 iki 724 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (693)