Pagrindinėmis nelaimingų eismo įvykių priežastimis vairuotojai laiko prastus vairavimo įgūdžius, vairuotojų klaidas ir kelyje kylantį pyktį bei susierzinimą.

Visa tai, jų nuomone, ir nulemia tragedijas. Septyni iš dešimties britų pripažino, kad dalis avarijų, nusinešusių žmonių gyvybes, kyla dėl jų kaltės. Remiantis oficialiais duomenimis, 2014 m. Jungtinės Karalystės keliuose nelaiminguose eismo įvykiuose žuvo 1 tūkst. 775 žmonės.

Mokslininkai yra nustatę, kad vairuotojai remiasi dvigubais standartais: prastai vairuojantys ir agresyvūs žmonės kalti dėl daugelio sužeidimų keliuose, tačiau net ir puikus, taikus vairuotojas gali tapti žudiku, pastebėjęs taisyklių nepaisančius kolegas ir susierzinęs dėl jų elgesio. Panašu, kad iš tokios padėties nėra išeities: pyktis veikia bet kurį vairuotoją, esantį kelyje.

Keturi iš dešimties vairuotojų prisipažino apklausos atlikėjams, kad paskutinį mėnesį jie viršijo greitį. Viršytas greitis gal ir netapo avarijų priežastimi, tačiau devyni iš dešimties vairuotojų patvirtino, kad pastebėję greičio viršijimo atvejus ar kitas automobilininkų klaidas, jie prarado savitvardą ir įniršo. Kad ir kokie geri vairuotojai būtų, pyktis bet kuriam gali pakišti koją – kelyje jie pradeda rūpintis tik savimi ir pamiršta tarpusavio supratimą, pradeda agresyviai elgtis kitų vairuotojų atžvilgiu.

Neatsakingas elgesys, toks kaip greičio viršijimas, suirzimas vairavimo metu, neparodymas posūkių, saugaus atstumo nesilaikymas bei naudojimasis mobiliaisiais telefonais vairuojant taip pat gali turėti lemtingų pasekmių. Britų transporto departamento duomenimis, vien šios priežastys nulėmė, jog praėjusiais metais Jungtinėje Karalystėje buvo sužeisti 22 tūkst. 807 žmonės, o nelaimingų atsitikimų metu žuvo daugiau nei 1 tūkst. 700 žmonių.

Apklausa parodė, kad vairuotojai blogą savo kolegų elgesį pastebi maždaug ketvirtadalio visų savo kelionių metu. Kai kurios jų būna lemtingos, nes kasdien Jungtinės Karalystės keliuose įvyksta apie 500 automobilių avarijų.

Visoje Europoje vairuotojų klaidos laikomos viena dažniausių automobilių avarijų priežasčių. Šalia rikiuojasi ir įvairių medžiagų intoksikacijos ar nuovargio nulemtas išsiblaškymas ir mieguistumas. Tačiau vien vairuotojų kaltinti nereikėtų: nutinka nelaimių, kurioms įtakos turėjo prasta kelių būklė, itin bjaurios oro sąlygos ar automobilių gedimai.

Remiantis apklausą atlikusios bendrovės duomenimis, kasmet būtų galima išsaugoti apie 1,24 mln. gyvybių visame pasaulyje. Jos atstovai tvirtina, kad siekiant išvengti nelaimių į automobilius reikėtų diegti modernias technologijas, sumažinančias avarijų skaičių, tačiau kol kas tai – ateities mokslininkams ir tyrėjams paliktas klausimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)