Sistemos trūkumas – ne visi neblaivūs vairuotojai nubaudžiami

Problemą iliustruoja neseniai Kaune prie „Šiaurės“ prekybos centro įvykusi avarija, kurią sukėlė sunkų girtumo laipsnį turėjęs vyras. Lapkričio 23 d., ketvirtadienį, 10.30 val. susidūrė automobiliai „Ford“ ir „Toyota“.

„Ford“ vairuotojas dėl patirtų sužalojimų pristatytas į gydymo įstaigą. Jam alkoholio matuokliu nustatytas sunkus girtumo laipsnis – 2,9 prom. Avarijoje sužaloti trys žmonės. „Toyota” vairavęs Marijus pasakojo, kad važiavo leistinu 50 km/val. greičiu, kai per veidrodėlį pamatė 100-120 km/val. atskriejantį „Ford“.

Jau seniai akivaizdu, kad šie vairuotojai yra neprognozuojami ir kelia didelį pavojų kitiems eismo dalyviams. Ar bausmių griežtinimas – vienintelis būdas užkirsti kelią neblaivių vairuotojų kultui?

Kauno Naujamiesčio darbo rinkos centro vairavimo mokyklos direktorius Ąžuolas Raškevičius mano, kad, palyginus su bendru šalies pragyvenimo lygiu, administracinės nuobaudos Lietuvoje ir taip yra pakankamai didelės.

„Problema yra nuobaudos neišvengiamume. Didelis procentas pažeidėjų nuobaudos išvengia, todėl reikėtų tobulinti baudų išieškojimo mechanizmą“, – įsitikinęs direktorius.

Anot jo, antra veiksminga priemone galėtų būti aktyvus žmonių švietimas saugaus eismo temomis nuo mokyklos suolo. „Šiuo atžvilgiu turėtų glaudžiau bendradarbiauti policijos pareigūnai ir vairavimo mokyklos. Taip pat reikėtų tobulinti pirminį ir papildomą vairuotojų mokymą“, – aiškina pašnekovas.

Svarbiausia – policijos kontrolė ir bausmės neišvengiamumas

Labai svarbu suvokti, kad viešajame eisme dalyvauja daugybė automobilių, motociklų, pėsčiųjų, kurie yra vienas nuo kito priklausomi. Vairavimas, iš esmės, yra tam tikra komunikacija tarp šių eismo dalyvių bei jų būsimų veiksmų numatymas.

Atsiradus tokiems asmenims, kurie drąsiai sėda prie vairo išgėrę, eisme iškyla milžiniška grėsmė, kadangi tokio vairuotojo elgesys tampa neprognozuojamu. Tokiu atveju pavojuje atsiduria ne tik pats vairuotojas, bet ir kiti eismo dalyviai, kurie laikosi Kelių eismo taisyklių ir propaguoja aukštą vairavimo kultūrą.
„Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas

„Girtavimas yra socialinė problema, kurią reikėtų vertinti bei spręsti kompleksiškai. Švietimas ir visuomenės nepakantumas tokiam elgesiui yra tos priemonės, kurios ilgalaikėje perspektyvoje padės pašalinti šią problemą. Tačiau kalbant apie šiandieną, tai bene svarbiausia priemone išlieka policijos kontrolė ir bausmės neišvengiamumas“, – teigia „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Regitra“ vairuotojams rekomenduoja būti atidiems ir visą savo dėmesį koncentruoti tik į eismą bei vengti pašalinių veiklų, nukreipiančių jį. Pavyzdžiui, naudojimosi mobiliuoju telefonu. Labai svarbu skirti laiko pavojaus suvokimui, nes tai padeda suplanuoti savo veiksmų seką vairuojant ir išvengti susidūrimo su pastebėtu pavojumi.

Jei pastebėjote, kad kelyje važiuoja įtartinai judanti transporto priemonė arba jos greitis yra netolygus, derėtų būti pasiruošus netikėtumams. Svarbiausia būti budriam ir atsargiam, kad laiku pastebėtumėte galimą pavojų.

Tikisi, kad neblaivius vairuotojus padės demaskuoti piliečiai

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Justina Kazragytė pabrėžia, kad Kelių policijos valdybos pareigūnai nuolat vykdo viešojo ir ne viešojo pobūdžio prevencines priemones, skirtas užkardyti ir nustatyti vairuotojų daromus pažeidimus.

„Neblaivių vairuotojų išaiškinimui Kelių policijos valdybos pareigūnai ne tik patruliuoja keliuose, bet ir kartu su kolegomis aktyviai vykdo įvairias policines priemones, kurių šiemet jau surengta 244.Visuomenė taip pat turi jausti atsakomybę bei prisidėti prie to, kad neblaivūs asmenys nedalyvautų eisme“, – ragina ji.

J. Kazragytės teigimu, policijos pareigūnai pakankamai dažnai gauna gyventojų pranešimus apie galimai neblaivius vairuotus kelyje.

„Raginame kiekvieną visuomenės narį būti pilietišku ir prisidėti prie saugumo kelyje stiprinimo – netoleruokime neblaivių vairuotojų. Neleiskime sėsti už vairo neblaiviam asmeniui, kilus įtarimams apie galimai neblaivų vairuotoją, dalyvaujantį eisme, nedelsiant apie tai informuokime bendruoju pagalbos telefonu 112. Tik visų bendromis pastangomis, atsakingumo ir pilietiškumo dėka sustiprinsime saugumą bei išvengsime skaudžių nelaimių keliuose“, – tikina J. Kazragytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)