Nes Kelių eismo taisyklės, atitinkančios tarptautinę Kelių eismo konvenciją, yra teisės aktas, kuriuo remiantis nustatomi pažeidimai, išieškomos piniginės baudos.

Tiktai kukliai pradžiai atkreipiu dėmesį:

1. Į II skyriaus - "Šiose taisyklėse vartojamos sąvokos" sudėtį. Šio skyriaus 3.10- 3.13 punktuose naudojamas terminas EISMAS,- įvykis, juosta ir t.t. KET niekur nerasite sąvokos EISMAS !!! Dabartinės lietuvių kalbos žodyne, žodis eismas aiškinamas sekančiai: transporto priemonių judėjimas. Bet, norėčiau pabrėžti, kad tai filologinis išaiškinimas. Eismą apibrėžiant teisės akte, reikia aiškaus konkretumo, ypač aiškiai apibrėžiant judėjimo ribas.

Kadangi sąvokos EISMAS KET nėra, dviprasmiškas draudžiamojo ženklo Nr.202- eismas draudžiamas interpretavimas. Nes draudžiamųjų ženklų interpretavimo skyriuje rašoma, kad ženklo zonoje vėlgi draudžiamas mistinis EISMAS-. Teisine prasme toks ženklo išaiškinimas niekinis, nes nėra sąvokos eismas išaiškinimo.

KET tekste išlenda dar vienas sąvokų skyriuje neapibrėžtas terminas, - VIEŠASIS EISMAS ( Pvz. XXXI skyriaus 238 punktas ir kiti). Kas tai yra, matyt yra ir šešėlinis eismas? :-)

2. Sąvokų skyriuje trūksta ir termino ĮVAŽIAVIMAS išaiškinimo. Dabartinės lietuvių kalbos žodyne terminas įvažiavimas - važiuojant patekti į kiemą, gatvę ir t.t. Dabar gi nesant šio svarbaus KET termino išaiškinimo, draudžiamojo ženklo Nr.301 interpretacija: "Draudžiama įvažiuoti visoms transporto priemonėms...." taip pat sukelia teisinę koliziją. Teisės akte niekaip nepaaiškintas ĮVAŽIAVIMAS, reiškia įvažiavimo iš vis nėra!

3. Sąvokų skyriaus 3.25 punkto LENKIMAS - vienos arba kelių važiuojančiųjų transporto priemonių pralenkimas ĮVAŽIUOJANT į priešpriešinio eismo juostą formuluotė netiksli, dviprasmiška,
kelianti didelę erdvę nesąžiningoms besiginčijančių abiejų pusių interpretacijoms. Turi būti naudojamas terminas ĮVAŽIAVUS į priešpriešinio eismo juostą. Nes pagal elementarios logikos kanonus, įvažiavimas, tai veiksmas tik paruošiantis lenkimo veiksmą. Jau visai tiksliai norint apibrėžti lenkimą, kaip vieną iš pavojingiausių manevrų: Lenkimas - vienos arba kelių važiuojančių transporto priemonių PRALENKIMAS VAŽIUOJANT priešpriešinio eismo juosta.

Vairuoju, kaip mėgėjas, jau 40 metų. Labai dažnai tenka lenkti didelius krovininius automobilius keliuose su viena eismo juosta į abi puses. Patikimiausias būdas apsižiūrėti lenkimo saugumą, pirma - artėjant prie „fūros“ jau iš anksto įvertinti kelio ženklus, galimai žyminčius susikirtimą su pagrindiniu keliu ir kitas galimas kliūtis, antra - išvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą ir priartėjus prie „fūros“ uodegos įvertinti priešpriešines eismo juostos būklę, ir pasirodžius kliūčiai grįžti į savo juosta, arba nesant kliūties maksimaliu greičiu(trumpiausiai išbūnant priešpriešinio eismo juostoje) pralenkti „fūrą“.

Tuo būdu įvažiavimas, ar net važiavimas priešpriešinio eismo juosta, tai dar ne lenkimas, jeigu nepralenkiama.

DELFI skaitytojas Vidas

P.S. Aš ne teisininkas, tai mano subjektyvi nuomonė, bet reikia verkiant taisyti KET, nes ten vargas dėl proto.

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą