Matau problemą tame, kad KET nėra visiškai tiksliai (konkrečiai - aiškiai) apibrėžtos visos dviratininkų pareigos. Be to pareigų išdėstymas nėra visaapimantis.

Vieną svarbiausių problemų matau dviratininkų elgesyje sankryžose ir pėsčiųjų perėjose. Yra daug nesusipratimų, ginčų ir konfliktų dėl to, kad daugelis dviratininkų:
1. Nežino, kad yra vairuotojai, todėl laiko save maždaug „važiuojančiais pėsčiaisiais“.
2. Pėsčiųjų perėjose nuo dviračio nenulipa ir važiuoja toliau. Ir tokiu būdu naudojasi pėsčiųjų privilegijomis ir teisėmis, nors ant dviračio (nenulipę) išlieka vairuotojais.
3. Taip judėdami dviratininkai pėsčiųjų perėjose gana dažnai aktyviai reiškia savo pirmumą prieš automobilį. Ypač tai dažnai pasitaiko automobiliui sukant į dešinę arba kairę degant žaliam šviesoforo signalui. Tuo metu pėstiesiems t.p. dega žalias signalas ir juo naudojasi važiavimą tęsiantys dviratininkai.
4. Todėl neretai galima matyti, kaip automobilis iš anksto sustoja ir (ramybės dėlei) praleidžia dviratininką (-us). Matome akivaizdų KET pažeidimą darantį dviratininką. Neretai tai sukelia konfliktus. O nelaimė – čia pat, ypač jei toks „važiuojantis pėstysis“ yra įsitikinęs savo teisumu ir stipriau mina pedalus. Automobilio vairuotojas jo gali ir nepamatyti prieš sankryžą (ypač sukant į dešinę).

Todėl manau, kad:
1. KET yra reikalingas vienas atskiras – koncentruotas skirsnis su visomis dviratininkų labai aiškiomis pareigomis, teisėmis, įvardinimais, situacijomis, nuobaudomis ir t.t.
2. KET atskiru punktu (pavyzdžiu) išaiškinti tokią situaciją kaip minėta (ir panašias).
3. Neblaivius dviratininkus bausti kaip automobilių vairuotojus (atimti automobilio vairuotojo teises tam tikram laikotarpiui, jei tokias teises turi).
4. Dviračių parduotuvėse kartu su parduodamu dviračiu įteikti ir dviračių eismo taisykles (KET skirsnį apie dviratininkus atskiroje knygelėje).

DELFI skaitytojas V.Ž.

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą