Nenoriu įžeisti didžiosios dalies vairuotojų, tačiau šiuolaikinėje visuomenėje blogas pavyzdys, kaip lenkti automobilį kai priešais išnyra kita transporto priemone, dažniausiai sutinkama, minėtų kvadratinių lipdukų tarpe. Tokiu momentu sutinkamas sumišimo jausmas, spausti akseliaratoriaus pedalą ar stabdžio, kad išvengti nenumatytų ir skaudžių pasekmių per ateinančias tris sekundes.

Pati esu iš žaliųjų minios ir suprantu, kad jaunas žmogus mėgsta rizikuoti, nes dar nebijo skausmo. Sugriežtinti taisykles ir laukti visuotino susipratimo, kad toks lenkimas yra pavojingas, absurdiška.

Rizika yra gyvenimo palydovas, rizikuojame net valgydami, juk tuo metu galime užspringti. Laukti kol visuomenė suaugs - laikina, ateis kita karta. Niekada nesupratau kam automobiliui 270 km/val., juk didžiąją dalį kelionės važiuojame 90 km/val., o mieste lieka tik 50km/val. Manau būtų išmintingiausia susiprasti automobilių gamintojams, automobilis – vietinės reikšmės transporto priemonė, planuojant kelionę ilgesniu maršrutu, autobanai nebepopoliarūs, pasirenkame kelione lėktuvu greita ir pigu.

Supaprastinus automobilio koncepciją, sakykime trauką sumažinus iki 150km/val., išvengtume daugelio avarijų. Ekonominiu atžvilgiu atpigtų automobiliai ir sunaudojamų degalų kiekis sumažėtų. Tokia išeitis išspręstų problemą pasaulio mastu. Jeigu trokšti greičio ir ekstremalumo, pirkit lėktuvą ir skriskit daugiau nei 150 km/val.

DELFI skaitytoja Ingrida

Norite ir Jūs dalyvauti konkurse? Rašykite mums trumpą esė (apžvalgą, straipsnį) apie:

- Jūsų pasiūlymus, susijusius su eismo saugumu kelininkams, policijai, kelių eismo taisyklių rengėjams, kitiems vairuotojams, pėstiesiems, dviratininkams, motociklininkams ir t.t.; - galbūt Jums saugus eismas asocijuojasi su pagalba kelyje, mandagumu, eismo kultūra ir t.t. Galite rašyti ir istorijas susijusias su tuo;

- asmeninę patirtį, įdomius nuotykius ar pamokančias istorijas, susijusias su saugiu eismu;

- galite parašyti tiesiog laišką „pusgalviui" ar priešingai - itin geram, - vairuotojui.

Esė siųskite mums el. paštu: pilieciai@delfi.lt (laiško pavadinime reikia nurodyti „Konkursui Saugus eismas").

Konkurso nugalėtojų laukia draudimo bendrovės „Gjensidige" įsteigti prizai - kuponai draudimo paslaugoms įsigyti:

1. Pirmosios vietos nugalėtojui - 1000 Lt vertės kuponas.

2. Antros vietos nugalėtojui - 500 Lt vertės kuponas.

3. Trečios vietos nugalėtojui - 300 Lt vertės kuponas.

Daugiau informacijos apie konkursą skaitykite aprašyme paspaudę šią nuorodą