Kasmet į kelią išbėgę gyvūnai sukelia šimtus avarijų ir pridaro milijoninių nuostolių. Pasitaiko situacijų, kada tokiuose susidūrimuose nukenčia žmonės, žūsta gyvūnai.

Kuo stambesnis gyvūnas, tuo pavojingesnis susidūrimas, todėl Lietuvoje labiausiai reikėtų saugotis briedžių. Toks įvykis gali prilygti susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone.

Vairuotojai turi išlikti budrūs ne tik miškingose vietose, kadangi kai kurie žvėrys, pavyzdžiui, stirnos yra atvirų laukų megėjos, todėl gali išbėgti ir iš šalia kelio esančių pievų.

Kai partrenkiamas laukinis gyvūnas, vairuotojas apie įvykį privalo pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Susidūrimai su stambiu gyvūnu visuomet registruojami kaip eismo įvykiai, todėl reikia pranešti kelių policijai, užpildyti eismo įvykio deklaraciją.

Miškai yra išskirstyti medžioklės plotų vienetais, todėl, įvykus susidūrimui, policija privalo pranešti aplinkos apsaugos departamento agentūrai, kuri susisiekia su to ploto, kuriame įvyko susidūrimas, medžiotojų būreliu. Atitinkamo rajono medžioklės plotų valdytojai privalo paimti gyvūną, nesvarbu kokios būklės jis būtų. Taip pat apie tokį įvykį turi būti pranešta ir draudimo įmonei.

Vairuotojai turi likti neabejingi ir pranešti bendruoju pagalbos telefonu jei partrenkia ir smulkesnį gyvūną, pavyzdžiui, lapę, kiškį. Dažnai smūgio su tokiu gyvūnu vairuotojai tiesiog nepajaučia arba pamatę, kad automobilis yra nenukentėjęs, tiesiog nuvažiuoja, nors pranešti privalo.

Reikšmingiausi keliai nuo miško atskiriami tvoromis, tačiau tai nėra pati patikmiausia priemonė. Jos ne visada sustabdo savąjį taką žinančius gyvūnus, kurie tvorą gali išlaužti. Gyvūnai tokiose tvorose randa ir tarpų, jas nuolat reikia prižiūrėti. DELFI primena, kad Kelių direkcija, siekdama užtikrinti saugų eismą valstybinės reikšmės automobilių keliuose ir norėdama apsaugoti laukinius gyvūnus, įrengė 14 požeminių perėjų stambiems laukiniams gyvūnams, apie 680 km tinklo tvorų nuo laukinių gyvūnų ir 13 požeminių perėjų smulkiems gyvūnams ir varliagyviams,


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)