Virtualioji kortelė – tai įrankis už prekes ar paslaugas atsiskaityti virtualioje erdvėje. Kaip aiškina DNB Elektroninės bankininkystės ir mokėjimo kortelių projekto vadovas Juozas Ralys, tokio tipo mokėjimo kortelėmis galima atsiskaityti ne tik internetinėse parduotuvėse, bet ir per kortelių skaitytuvus, kur nereikalingas fizinis kortelės dalyvavimas. Pavyzdžiui, telefonu rezervuojant viešbutį ar perkant lėktuvo bilietus. Virtualios mokėjimo kortelės turi kortelės numerį, jos galiojimo datą ir saugos kodą, tačiau nuo debetinių ar kreditinių kortelių jos skiriasi tuo, kad jų galima fiziškai neturėti.

Virtualios mokėjimo kortelės populiarios tarp jaunimo

J. Ralys įspėja, kad ir kaip saugiai atrodytų atsiskaitymai elektroninėje erdvėje, deja, jie turi spragų. „Jei gyventojas apsiperka internetu, tai geriau atsidaryti atskirą sąskaitą. Visų savo lėšų joje geriau nelaikyti, tiesiog prieš apsiperkant ją pasipildyti reikiama suma ir vėl palikti tuščią“, - patarė pašnekovas.

Mokėjimo kortelių specialistas teigė, kad virtualių mokėjimo kortelių populiarumas auga. Tai lemia augančios internetinės prekybos tendencijos. „Pirkimui internetu paprastai reikalinga arba kreditinė, arba virtuali mokėjimo kortelė. Kreditinės kortelės yra brangesnės, ne bet kas jas gali gauti ir ne visiems reikalingas toks funkcionalumas. Virtualią mokėjimo kortelę gali gauti visi, net jaunimas. o jam kreditinę kortelę gauti yra sunku“, - virtualių mokėjimo kortelių populiarumą tarp jaunimo aiškino pašnekovas.

J. Ralys teigė, kad virtuali mokėjimo kortelė kainuoja daugiau nei paprastos banko sąskaitos tvarkybas, bet gerokai pigiau nei kreditinė kortelė.

DNB atstovas spaudai Andrius Vilkancas patarė prieš perkant internete prekes atkreipti dėmesį į prekės kainą ir nesusižavėti neaiškiomis el. parduotuvėmis, kuriomis prekiaujama nelogiškai mažomis kainomis. Apsidrausti nuo sukčių galima ir pasidomėjus, kiek laiko jau dirba internetinė parduotuvė ir kokie apie ją atsiliepimai internete.

Pirkti internetu galima sulaukus vos 7 metų

„Danske“ banko Produktų valdymo departamento direktorius Darius Jasinskis teigė, kad jų bankas jaunimui virtualių mokėjimų kortelių nesiūloma, tačiau internete be jokių apribojimų galima atsiskaityti debetinėmis mokėjimo kortelėmis.

„Virtualių kortelių neturime, bet visas funkcionalumas, kuris taip žavi virtualiose kortelėse (atsiskaitymas internetu), yra mūsų tiek debetinėse, tiek kreditinėse kortelėse“, - aiškino banko atstovas.

Pasak D. Jasinskio, debetinėms kortelėms taikomas papildomas saugumo mechanizmas, kuris leidžia klientui susigeneruoti papildomą slaptažodį, kurį privalu naudoti perkant internete: „Tai saugumo lygis, kai atsiskaitymui internete neužtenka vien nurašyti kortelės duomenis“.

„Danske“ bankas jaunimui siūlo specialias debetines korteles, kuriomis gali naudotis vaikai ir jaunimas, patenkantis į 7-14 m. amžiaus grupę.

D. Jasinskis teigė, kad nors mokėjimo kortelės yra apsaugotos papildoma saugumo sistema, tačiau patariama kortelėse, kurios naudojamos pirkimams internete, didelių pinigų sumų nelaikyti: „Kiekvienai mokėjimo kortelei yra skiriama nauja sąskaita, todėl geriausia kortelėje, kuria atsiskaitoma internetu, daug pinigų nelaikyti“.

Ūkio bankas savo klientams siūlo „MasterCard“ virtualias korteles. Kaip pranašumas įvardijama tai, kad šios kortelės yra saugesnės už įprastinių tipų mokėjimo korteles.

SEB bankas klientams atsiskaityti internetu siūlo „Visa Virtuon“ kortele, į kurios sąskaitą reikia pervesti tiek pinigų, kiek reikia norint sumokėti už pirkinį. Taip pat atsiskaitymai internetinėse parduotuvėse leidžiami kreditinėmis kortelėmis bei atskirų rūšių debetinėmis kortelėmis.

„Swedbank“ leidžia savo klientams atsiskaityti internetu tik tomis kortelėmis, kurios yra registruotos „Saugus atsiskaitymas internetu“ programoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)