„Tokia statistika yra logiška ir paprastai paaiškinama, o santykis tarp išduotų mokėjimo kortelių ir gyventojų skaičiaus Vakarų Europos šalyse yra dar didesnis, – sako Stasys Kropas, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas. – Jau tapo gana įprasta, kad dažnas žmogus šiandien naudojasi daugiau nei viena banko kortele – ir debetine, ir kreditine arba yra atsidaręs sąskaitas keliuose bankuose“.

Be to, kaip pabrėžia DNB banko produktų plėtros departamento vadovo pavaduotojas Žilvinas Milerius, mokėjimo kortelės jau seniai nebėra vien tik atsiskaitymo priemonė.

„Beveik visos jos savininkui sukuria papildomą vertę – vienos suteikia nuolaidas viename ar kitame prekybos centre ar degalinių tinkle, kitos papildomai apdraudžia kortelės savininką ir jo šeimą kelionių metu ar leidžia tam tikrą laikotarpį be procentų naudotis kredito limitu“, – sako Ž. Milerius.

Atsižvelgdamas į bankų pasiūlymus, taip pat į savo ir šeimos poreikius, gyventojas ir renkasi, kokiomis ir kiek kortelių naudotis.

„Kasdienėms reikmėms dažnas renkasi debeto kortelę, kuri gali būti susieta su įvairiomis lojalumo programomis. Dažniau keliaujantieji papildomai renkasi kredito korteles su draudimu, o perkantieji internetu įsigyja specialiai tam skirtas mokėjimo internetu korteles. Jau nekalbant apie papildomas paslaugas teikiančias verslo korteles, kurias savo darbuotojams suteikia įmonės“, – teigia DNB banko atstovas Ž. Milerius.

Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, dvejomis banko kortelėmis šiuo metu naudojasi maždaug kas šeštas Lietuvos gyventojas. Pačios populiariausios – jos ir sudaro beveik 90 proc. visų Lietuvoje išduotų kortelių – yra debeto kortelės. Į banko sąskaitą, susietą su tokia kortele, įprastai pervedamas atlyginimas ar kitos gaunamos pajamos, ja dažniausiai naudojamasi tvarkant kasdienius finansinius reikalus – atsiskaitant už pirkinius ir paslaugas, išsigryninant pinigus bankomate.

Kredito kortelės prireikia vykstant į užsienio keliones, internetu rezervuojant viešbutį ar nuomojantis transporto priemonę. Dažnai tokios kortelės būna susietos su draudimu – kelionių, pirkinių, nelaimingų atsitikimų. Jos savininkas taip pat turi galimybę iš banko atgauti kredito kortele už nesuteiktą paslaugą sumokėtus pinigus. Nenumatytoms išlaidoms pritrūkus pinigų ja taip pat patogu pasiskolinti lėšų vartojimo reikmėms.

Lietuvoje pastaruoju metu ypač išpopuliarėjo ir banko kortelės, kurios be pagrindinių funkcijų naudojamos ir kaip nuolaidų kortelės įvairiuose prekybos centruose, paslaugų įmonėse, maitinimo įstaigose, pavyzdžiui, SEB banko ir dar penkių partnerių paslaugas vienijanti lojalumo kortelė „Mylimiausia“, nuolaidų įvairioms paslaugoms suteikianti DNB banko kortelė „Daily Card“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)