Šiaulietė Sandra su didžiuliu džiaugsmu Lisabonos oro uoste laukė savo pirmosios kelionės į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV). Likus mažiau nei pusvalandžiui iki skrydžio mergina išsišnekėjo su šalia sėdinčiu tautiečiu. Vaikinas jai pasakė, kad prieš vykstant į šią šalį reikia atblokuoti banko kortelę, nes kitaip šioje šalyje ji negalės ja atsiskaityti. Mergina į šią kelionę grynųjų pasiėmė minimaliai ir be banko kortelės jos atostogos būtų virtę tikra nesėkme. Greitai susiskambinusi su banko atstovais, Sandra pranešė apie savo planus keliauti į kitą žemyną ir gavo patvirtinimą, kad kortelei saugumo priemonės nebetaikomis ir ji ramiai gali sėsti į lėktuvą bei pradėti džiaugtis savo atostogomis.

Kortelės blokuojamos tik tam tikrose šalyse

SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas sakė, kad prieš klientams vykstant į tolimesnes ir egzotiškesnes šalis visada siūloma susisiekti su banku ir pasitikrinti, ar tose šalyse atsiskaitymai kortelėmis neblokuojami. „Šios priemonės taikomos, kad būtų užtikrinta maksimali klientų apsauga. Yra geriau iš anksto taikyti tokias prevencines priemones, nei spręsti problemą, kai kažkas blogo įvyksta“, - kalbėjo banko atstovas.

SEB banke prevencinė mokėjimo kortelių apsauga taikoma nuo 2009 m. rugsėjo. Banko internetiniame puslapyje teigiama, kad ši sistema padeda užkirsti kelią daugeliui neteisėtų atsiskaitymų mokėjimo kortelėmis užsienyje ar internetu.

Skelbiama, kad į rizikingų šalių sąrašą patenka JAV, Kanada, Australija, Tailandas, Indija, Šri Lanka, Kuveitas, Meksika, Argentina, Azerbaidžanas. Banko atstovai aiškina, kad klientui atsiskaitant banko kortele ar perkant šiose valstybėse registruotų įmonių interneto svetainėse, prieš nurašant pinigus iš sąskaitos, operacija tikrinama. Kilus įtarimams apie atsiskaitymo neteisėtumą, operaciją sustabdoma, todėl atsiskaitymas kortele tampa neįmanomas. Jei prieš kelionė bankas informuojamas apie planus, kelionės metu šie apribojimai nuimami.

Atsiskaitymų neblokuoja, bet stebi

„Nordea“ atstovas spaudai Vaidotas Cucėnas pasakojo, kad jų banke atsiskaitymai rizikos grupei priklausančiose šalyse neribojami. „Tačiau sekame transakcijas. Jei pastebime, kad, pavyzdžiui, Malaizijoje pasinaudojama kortele, susisiekiame su klientu ir pasiteiraujame, ar jis naudojasi savo banko kortele“, - teigė banko atstovas.

V. Cucėnas siūlė prieš važiuojant į egzotiškas keliones banke susimažinti banko kortelės operacijų limitą dienai, kad, netikėtai praradus kortelę ar sukčiams sugalvojus ja pasinaudoti, klientas neprarastų didelės pinigų sumos.

DNB banko Rinkodaros ir komunikacijos departamento ekspertė Rūta Bložytė-Saghaei teigė, kad jų banko kortelių turėtojai gali naudotis be apribojimų visose pasaulio šalyse, kur yra galimybė atsiskaityti „Visa“ ir „Mastercard“ kortelėmis, ir banko informuoti apie tolimas keliones nereikia.

R. Bložytė-Saghaei teigė, kad banke yra vykdoma nuolatinė stebėjimo sistema, kuri leidžia atpažinti netipines, įtartinas operacijas. „Kilus tokiam įtarimui, bankas operatyviai susisiekia su klientu ir pasitikslina, ar jis tikrai valdo kortelę“, - teigė pašnekovė. Pasak specialistės, internetiniams pirkiniams, kuriuos galima siųstis iš užsienio, siūloma naudotis virtualiomis kortelėmis. „Užsienyje atsiskaitoma tiek debetinėmis, tiek kreditinėmis kortelėmis. Tačiau automobilių nuomai, viešbučių rezervacijai reikia kreditinių kortelių“, - priminė specialistė.

Pataria susisiekti su banku prieš tolimą kelionę

„Swedbank“ komunikacijos specialistė Orinta Barkauskaitė teigė, kad šio banko klientai prieš tolimas keliones neturi pranešti apie savo išvyką, tačiau siūloma pasidomėti situacija šalyje. „Klientams papildomai pranešti apie savo išvykimą nereikia. Tiesiog jiems rekomenduojama prieš vykstant į egzotines šalis ar tas, kuriose didesnė politinių/ekonominių neramumų įtaka, susisiekti su banku ar pasitikrinti banko interneto svetainėje, ar nėra informacijos dėl galimų mokėjimo kortele sunkumų konkrečioje valstybėje ar regione“, - kalbėjo pašnekovė.

Tuo metu „Danske“ banko Verslo plėtros tarnybos vadovas Norbertas Žioba teigė, kad jų klientų kortelės blokuoja atsiskaitymus tam tikrose šalyse, jei bankui nepranešama apie išvykimą. „Apribojimai taikomi septyniose šalyse: Argentinoje, Bahreine, Dominykos Respublikoje, JAV, Kambodžoje, Libijoje ir Tailande. Apribojimus nuimti galima vos per kelias sekundes tiek prieš kelionę, tiek paskambinus bankui, kai jau esama užsienio šalyje“, - pasakojo specialistas.

Pasak „Danske“ banko atstovo, apribojimai dažniausiai taikomi tose šalyse, kur dažnai „nuklysta“ pavogti kortelių duomenys: „Tai daroma ne tam, kad būtų sunkinamas kliento gyvenimas, bet kad būtų apsaugoti tie klientai, kurie niekada šiose šalyse nebuvo ar nesiruošia būti“.

Ūkio banko Mokėjimo kortelių departamento direktorė Jūratė Kajackienė teigė, kad jų klientai gali patys pasirūpinti saugumu, internetu keisdami savo mokėjimo kortelių limitus: kokia suma iš kortelės gali būti išleista arba išimta per parą, mėnesį ar pan. „Bankas netaiko apribojimų kortelių turėtojams tiek atsiskaitant užsienyje, tiek atliekant operacijas internetu, tačiau vykdo nuolatinį įtartinų operacijų monitoringą“, - pasakojo pašnekovė. Kai banko darbuotojai pastebi įtartinas operacijas, kortelė blokuojama arba bandoma susisiekti su klientu. Jei klientas neatsako į banko darbuotojo skambučius, kortelė iškart blokuojama.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)