Neišnaudojamos bankomatų funkcijos

„Bankomatai jau kuris laikas nėra vien tik priemonė išsiimti grynuosius pinigus, juose įdiegta ir kitų klientams naudingų funkcionalumų. Naudojantis bankomatu galima pasikeisti PIN kodą, pasitikrinti paskutinių operacijų sąskaitoje istoriją, atblokuoti kortelę, jei parduotuvėje atsiskaitydamas neteisingai suvedėte kodą. Tačiau jomis kortelių turėtojai kol kas naudojasi dar ne ypač aktyviai. Turbūt dėl to, kad nelabai žino ir specialiai nesidomi, be to, tai ir pripratimo reikalas. Pastebime, kad viena populiariausių šiuo metu naudojamų papildomų funkcijų yra galimybė bankomate apmokėti ar pasipildyti mobiliųjų operatorių sąskaitas“, – sako „Swedbank“ bankomatų tinklo vadovas Tadas Barauskas.

Kalbintas vienas banko klientų, 34-erių metų vilnietis Aivaras prisipažino apie kai kurias iš šių galimybių girdintis pirmą kartą. „Bankomatu tenka pasinaudoti tais atvejais, kai žinau, kad lankysiuos vietose, kur kortele atsiskaityti negalėsiu. Tuomet paprastai išsiimu nedidelę sumą vienkartinėms išlaidoms. Išsiimant grynuosius labai patogu, kai bankomatas leidžia pačiam pasirinkti norimą sumą ir tau pageidaujant išduoda ją smulkiomis kupiūromis. Todėl galiu išsiimti tiek, kiek reikia tam kartui. Tai patogu, nes nereikia sukti galvos, kur išsikeisti stambius banknotus, pavyzdžiui po 200 litų“, – pasakoja Aivaras.

Be šių funkcijų Aivaras sako retkarčiais bankomate pasitikrinantis sąskaitos likutį ir papildantis mobilaus telefono sąskaitą. „Kad galima keisti kortelės PIN kodą, juo labiau tai padaryti pačiam bankomate – apskritai nesu girdėjęs. Manau, kad tokia galimybė yra gerai – jei kilo rimtų abejonių dėl PIN kodo saugumo, paprasčiau jį pasikeisti, nei pasigaminti naują kortelę“, – teigė Aivaras.

Keisti PIN kodą – į bankomatą

Jeigu niekaip nepavyksta įsiminti savo mokėjimo kortelės PIN kodo arba norite pasikeisti naujos kortelės kodą, tai galima atlikti bankomate bet kuriuo metu.

„Galimybė pasikeisti PIN kodą praverčia tuo atveju, jeigu nuolat pamirštate kortelės kodą. Pasikeisti PIN kodą į jums logiškesnį ir lengviau atsimenamą yra geresnis sprendimas, nei nešiotis jį užsirašius kur nors piniginėje, rankinėje ar mobiliajame telefone. Tačiau keičiamas slaptažodis neturi būti pernelyg lengvas – jūsų gimimo metai ar namo ir buto, kuriame gyvenate, numeriai netinka. Pasikeisti PIN kodą galima ir tuo atveju, kai kyla rimtų abejonių, kad jūsų kortelės kodas tapo žinomas kitiems asmenims. PIN kodą galima keisti tiek kartų, kiek nori, jokių apribojimų dėl to nėra“, – apie galimybę pasikeisti PIN kodą pasakoja T. Barauskas.

Mokėjimo kortelės atblokavimas

Jeigu atsiskaitydami už prekes parduotuvėje tris kartus iš eilės neteisingai suvedėte kortelės PIN kodą, kortelė bus užblokuota. Užblokavus kortelę tenka gaminti naują. Tačiau jeigu turite išsaugoję PIN kodą kur nors namuose ar visgi pavyksta jį prisiminti, turite galimybę atblokuoti kortelę bankomate. Suvedus bankomate kodą teisingai kortelė bus automatiškai atblokuota. Tačiau banko atstovas įspėja, kad bankomate turėsite tik vieną bandymą – jei ir čia PIN kodą suvesite neteisingai, su kortele teks atsisveikinti ir užsisakyti naują.

Bankomate – paskutinių atsiskaitymų istorija

Bankomate galima pasitikrinti ne tik sąskaitos likutį, bet ir sužinoti penkias paskutines sąskaitoje atliktas operacijas – tiek jūsų atliktus mokėjimus kortele ir interneto banke, tiek ir pervedimus į jūsų sąskaitą. Pasak „Swedbank“ atstovo, tai greitas ir patogus būdas pasitikrinti tais atvejais, jei kyla klausimų, ar parduotuvėje teisingai nuo kortelės nuskaitė mokėtiną sumą, ar jau pervestas atlyginimas, ar nuskaityta paskolos mėnesio įmoka, ar nuomininkai pervedė pinigus už būsto nuomą. „Žmonės, kurie itin gerai skaičiuoja savo pinigus, gali pasižiūrėję į likutį mintinai apskaičiuoti ir pasakyti, kokio dydžio sumos buvo įskaitytos ir nuskaitytos, ar teisingas balansas. O tiems, kas atmintinai neprisimena atliktų operacijų sumų, ši bankomato funkcija tikrai naudinga“, – sako T. Barauskas.

Bankomatai ne tik išduoda, bet ir priima pinigus

Šalyje jau veikia bankomatai, kurie leidžia ne tik nusiimti pinigus, bet taip pat juos įnešti į savo sąskaitą. Tokius bankomatus turi didžioji dalis šalyje veikiančių bankų. Ši paslauga, kaip pastebi bankai, Lietuvoje per kelerius metus išpopuliarėjo. Vien SEB banko, kuris šalyje yra įrengęs 41 pinigus priimantį bankomatą, klientai per praėjusius metus naudodamiesi jais įmokėjo daugiau kaip 1 mlrd. litų.

„Grynųjų pinigų įmokėjimas į sąskaitą per bankomatus yra visapusiškai patogus klientams. Pirma, taupomas laikas, nes nebereikia derintis prie banko skyriaus darbo laiko ir laukti eilėje. Antra, paslauga yra nemokama. Per grynuosius pinigus priimančius bankomatus įmonės į sąskaitas dažniausiai perveda dienos ar savaitės pajamas, gyventojai – grynaisiais pinigais gautas išmokas, santaupas, užsienyje dirbančių artimųjų parvežtas lėšas“, – sakė Virginijus Doveika, SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

Šalyje taip pat jau praėjo kai kur veikti ir „Swedbank“ bankomatai, kurie išduoda ir priima pinigus ne tik litais, bet ir užsienio valiuta – eurais. Eurus išduodantys bankomatai ypač patogūs susirengusiesiems vykti į užsienio kelionę ar tuomet, kai su prekės pardavėju yra sutarta atsiskaityti eurais, pavyzdžiui perkant automobilį. Išsiimant eurus bankomate taikomas palankesnis eurų konvertavimo kursas, nereikia mokėti mokesčio už valiutos keitimo operaciją ir gaišti laiką eilėje keitykloje ar banko padalinyje. Tie patys privalumai galioja naudojantiems eurus priimančius bankomatus – daliai verslo ir privačių klientų aktualu kartkartėmis ar reguliariai įnešti į sąskaitą ir konvertuoti užsienio valiutą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)