Tai esminis skirtumas nuo Kaimo plėtros programos (KPP), kur, ūkininkas, norėdamas investuoti į gyvūnų gerovę ir keisti jų laikymo sąlygas, turėjo sulaukti atitinkamo šaukimo, rašyti projektą, teikti paraišką Nacionalinei mokėjimo agentūrai, gauti ES paramą ir tik tada įgyvendinti projektą. Tai užtrukdavo, iš žemdirbių atimdavo daug laiko ir, atskirais atvejais, reikalaudavo papildomų išlaidų, pavyzdžiui, kai tekdavo samdyti konsultantus, galinčius parašyti projektą.

Naujoji sistema, kai papildomos išmokos už dalyvavimą ekoschemose (bazinės tiesioginės išmokos bus mokamos kaip ir iki šiol, dalyvavimas ekoschemose neprivalomas) bus išmokamos kur kas paprasčiau.

Ekoschemos „Gyvūnų gerovė" tikslas – užtikrinti aukštesnius gyvūnų gerovės standartus. Parama bus skiriama už galimybę galvijams laisvai išeiti į atvirą erdvę (pavyzdžiui, mociono aikšteles) ar ganyklas, įtraukiant ir galvijų ganymą laukuose šiltuoju metų laiku, geresnes kiaulių ir paukščių laikymo sąlygas. Parama bus skiriama už laikomus sąlyginius gyvulius (SG), kuriems taikomi geresni gerovės standartai ir/arba sveikatingumo didinimo priemonės, kai apskaičiuotas paramos dydis viršija 100 Eur.

Už galimybę pieniniams galvijams laisvai išeiti į ganyklas, įtraukiant galvijų ganymą laukuose šiltuoju metų laiku numatyta 48 Eur/SG (nepertraukiamai ganyti 140 d. per metus ganyklose), už galimybę galvijams laisvai išeiti į atvirą erdvę, ganyklas – 22 Eur/SG (nepertraukiamai ganyti galvijus 120 d. per metus mociono aikštelėse ar ganyklose arba melžiamas užtrūkusias karves ganyti nepertraukiamai ne trumpiau kaip 60 dienų per metus), už 20 proc. didesnio laikymo ploto užtikrinimą kiaulėms – 72,67 Eur/SG, I lygio broilerių gerovės – 100 Eur/SG, II lygio broilerių gerovės – 22,86 Eur/ha, I lygio kalakutų gerovės – 188,67 Eur/SG, II lygio kalakutų gerovės – 23,67 Eur/ha, I lygio vištų dedeklių gerovės – 181,43 Eur/SG, II lygio vištų dedeklių gerovės – 140 Eur/ha išmoka.

Ekoschemos įsipareigojimų trukmė – 1 metai.