Atsako "Northway" medicinos centro ginekologė Lina Rudaitienė:

Lytinių organų pūslelinė yra lytinių organų uždegimas, sukeltas herpes simplex viruso. Šį uždegimą dažniausiai sukelia herpes simplex II tipas ( HSV - II), tačiau gali sukelti ir herpes simplex I tipas (HSV - I), kuris dažniausiai yra veido ir lūpų herpetinės infekcijos priežastis. HSV - I lytinių organų pūslelinę sukelia 5 proc. atvejų.

Ginekologė Lina Rudaitienė
Virusai plinta lytiniu arba kontaktiniu keliu. HSV yra labai paplitę: kai kurie tyrimai rodo, kad besivystančiose šalyse beveik 100 proc., išsivysčiusiose - apie 75 proc.  suaugusiųjų šį virusą turi. Dažnai šių virusų infekcijos praeina neatpažintos, nesukeldamos didesnių sveikatos sutrikimų, o kartais žmogus virusą "išskiria" be jokių simptomų.
 
Pirminė infekcija pasireiškia praėjus 4-7 d. nuo užsikrėtimo ir būna ryškiausia. Iš pradžių odoje ar gleivinėje atsiranda niežulys, deginimas, nedidelis paraudimas, vėliau tą vietą išberia pūslelėmis, kurios ilgainiui rūksta, susiformuoja skausmingos erozijos, kurios pasidengia šašu. Dažniausiai uždegimas praeina per 10 dienų. Pirminės infekcijos metu gali padidėti kirkšniniai limfmazgiai, pakilti kūno temperatūra, sutrikti šlapinimasis. Nors liga ir praeina, tačiau virusas "įsikuria" kryžmens juntamojo nervo ganglijuose (mazguose, kuriuose nervų skaidulos persijungia į kitas) ir ten sukelia latentinę infekciją.

Štai čia virusas gali aktyvuotis ir iš naujo užkrėsti odą ar gleivinę, arba išsiskirti, nesukeldamas jokių požymių. Ligos atkryčių klinika nebebūna tokia ryški, kartojasi toje pačioje vietoje.  Tačiau dažniausiai liga neatsinaujina ir lieka besimptomė! Lytinių organų pūslelinė diagnozuojama remiantis tipiška klinika, laboratoriniais tyrimai, gydoma priešvirusiniais vaistais (tepalais, tabletėmis). Ligos metu rekomenduojama neturėti lytinių santykių, kad sergantysis neužkrėstų savo partnerio, bei nepagilintų pažeidimų.
 
Kaip minėta, veido, lūpų pūslelinę sukeliantis HSV - I retai pažeidžia lytinius organus (apie 5 proc. atvejų), taigi tikimybė, kad jūsų HSV - I gali sukelti lytinių organų pūslelinę yra nedidelė. Tiesiog gydykite veido pūslelinę, laikykitės griežtos higienos ( kad neužkrėstumėte lytinių organų per rankas kontakto būdu), taikykite priemones, kurios riboja viruso plitimą (įvairūs pleistrai). Sergantis vyras jus gali užkrėsti HSV kontaktiniu būdu.
 
Virusas gali išplisti visame organizme ir sukelti generalizuotą infekciją, tačiau taip būna tik ypatingais -  imunodeficito atvejais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)