Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Peršalimo ligos prasideda atšalus orams, kai susidaro palankios sąlygos plisti infekcijoms. Tuomet žmonės mažiau būna gryname ore, ilgiau pasilieka uždarose patalpose, mažiau valgo vaisių, daržovių, sumažėja fizinis aktyvumas.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Peršalimo ligas provokuoja netinkama apranga ir avalynė. Daugumai žmonių teko patirti, kad sušlapus ar sušalus kojas, greitai atsiranda sloga. Jei apsirengiame per šiltai, tuomet suprakaituojame, o dvelktelėjus vėjeliui, ir pajuntame pirmuosius katarinių reiškinių simptomus.

Peršalimo ligos pasireiškia viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, kurį sukelia virusai. Žmogus pradeda sloguoti, kosėti, jam peršti gerklę. Karščiavimo gali ir nebūti, bet atsiranda bendrųjų simptomų: nuovargis, bendras silpnumas, apetito stoka.

Suaugęs žmogus serga 4-5 kartus per metus. Vaikai suserga 4-8 kartus per metus.

Tyrimų duomenimis, peršalimo ligas sukelia apie 200- 300 virusų, priklausančių penkioms šeimoms, todėl išugdyti imunitetą peršalimo ligai neįmanoma.

Liga paprastai tęsiasi septynias dienas. Kartais žmogus serga keturiolika dienų, tačiau yra ir tokių, kurie nejaučia jokių simptomų, bet yra virusų nešiotojai, pavojingi aplinkiniams.

Užsikrėtimo šaltinis - sergantis žmogus. Virusas yra sergančio žmogaus seilėse, išskyrose iš nosies, skrepliuose, kuris plinta oro lašeliniu keliu plačiai į aplinką, kai žmogus kosėja, čiaudi.

Į kvėpavimo takus virusas gali patekti ir per sergančio žmogaus daiktus, t.y. rankas, esant glaudžiam kontakte su sergančiuoju. Patekęs virusas per kelias valandas pažeidžia viršutinių kvėpavimo takų gleivines.

Priklausomai nuo žmogaus imuninės būklės, viruso poveikis apsiriboja patekimo vietoje arba išplinta po visą organizmą.

Norite sužinoti, kaip išlikti sveikiems ir kaip įveikti virusus? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją