Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Diagnozė „žarnyno gripas“ yra neteisinga. Liaudyje taip dažnai vadina rotavirusinę žarnyno infekciją. Panašūs susirgimai yra enterovirusinė ir kitos žarnyno infekcijos. Roto virusinei infekcijai būdingas sezoniškumas: gruodžio – balandžio mėnesiais, tuomet, kai dažnai stebimas susirgimas gripu. Tačiau susirgimas rotavirusine infekcija registruojamas visus metus.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Pagal turimus simptomus roto virusinė infekcija labiausiai panaši į gripą. Liga prasideda karščiavimu, kosuliu, sloga, atsiranda stiprus vėmimas, viduriavimas, išmatos šviesios vandeningos, putotos, stiprūs pilvo skausmai, ryški intoksikacija. Todėl dažnai pagalvojama apie gripą.

Virusas perduodamas fekaliniu – oraliniu keliu (per rankas, maistą, vandenį ), tačiau galimas ir oro lašelinis kelias. Susirgti gali įvairaus amžiaus žmonės, tačiau sunkiausiai serga kūdikiai ir maži vaikai. Rotavirusinės infekcijos šaltinis – sergantis žmogus ar viruso nešiotojas.

Rotavirusas labai agresyvus ir užsikrėtimo galimybės labai didelės visiems buvusiems kontakte su sergančiu. Inkubacinis periodas 1-3 ar 5- 7 paros, tačiau dažnai visi simptomai atsiranda jau pirmą susirgimo parą. Virusai, patekę į burną per užterštas rankas, maistą, daiktus, dauginasi plonosios žarnos gleivinėje, pažeidžiant jos struktūrą. Virusai iš žarnyno pasišalina per penkias dienas.

Roto virusinei infekcijai būdinga staigi pradžia - sukarščiuojama, prasideda vėmimas, pykinimas, sloga kosulys, gerklės skausmas. Stiprėja intoksikacija, antrą - trečią dieną - viduriavimas. Pagrindinis roto viruso pavojus - dehidratacija, t.y netenkama daug skysčių vemiant, viduriuojant. Šios infekcijos metu netenkama labai svarbių mikroelementų.

Sunkiausiai serga maži vaikai ir kūdikiai. Suaugusieji gali jausti nestiprius virškinimo sutrikimo simptomus. Gydymas tik simptominis. Vaikai dažniausiai gydomi stacionare.

Nors gripas, roto virusinė, enterovirusinės infekcijos yra giminingos pagal virusų šeimą, gydymas yra skirtingas.

Visos infekcijos yra pavojingos, simptomai yra panašūs, tačiau ligos gali būti skirtingos. Pats žmogus nesupras, kur yra gripas, rotavirusinė, enterovirusinė infekcija. Todėl būtina kreiptis į šeimos gydytoją.

Specifinio vaisto nuo šios infekcijos nėra. Taikomos nespecifinės priemonės (rankų higiena ir įprastinių higieninių reikalavimų laikymasis) nėra labai efektyvus. Veiksmingiausia apsaugos priemonė nuo roto virusinės infekcijos yra vakcina.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją