Atsako "Northway" medicinos centro šeimos gydytoja-pediatrė Regina Balčiūnienė:

Virusas yra paprasčiausia gyvybinė forma mūsų planetoje. Tai mikroskopinė dalelė, kuri turi savybę infekuoti, t.y. užkrėsti gyvus organizmus. Virusas, išvertus iš lotynų kalbos, - reiškia nuodas, nuodingos medžiagos.

Šeimos gydytoja - pediatrė Regina Balčiūnienė
Virusą sudaro nukleininės rūgšties molekulės, jas gaubiantis apsauginis apvalkalas, kurį sudaro baltymai. Nukleininės rūgšties molekulės neša informaciją apie viruso sandarą. Virusas gali gyventi tik gyvose ląstelėse, nes neturi kai kurių fermentų, reikalingų atsinaujinimui.

Virusai atpažįsta užkrėsti tinkamą ląstelę, priartėja ir prilimpa prie jos membranos. Ją suardę, jie patenka į ląstelės vidų ir įveda savo genetinę informaciją, tuo užvaldydamas ją. Ląstelė perprogramuojama, suaktyvėja medžiagų apykaita ir ląstelė suardoma. Prisidauginę virusai išeina iš suardytos ląstelės ir skverbiasi į kitas ląsteles.

Pagal tai, kokias sistemas pažeidžia, virusus galima iš dalies suskirstyti į žarnyną pažeidžiančius (rotovirusai, enterovirusai), kvėpavimo takus (gripo virusai), centrinę nervų sistemą (encefalito, meningito virusai), vidaus organus (hepatito virusai), odą ir gleivines (vėjaraupių virusas), imuninę sistemą pažeidžiančius virusus (ŽIV). Tačiau šie virusai gali pažeisti ir kitus organus bei sistemas. Didelės virusų dozės slopina imunitetą, o mažos dozės skatina tiek ląstelinį, tiek humoralinį imunitetą.

Dauguma virusų yra specifiniai, jie sukelia tik tam tikras ligas (gripo virusas, tymų, epideminio parotito, vėjaraupių, herpes virusai).

Ne visi virusai, patekę į organizmą, sukelia ligą. Esant stipriam imuniniam atsakui, dalis virusų įsiskverbia į ląsteles ir laukia. Susidarius palankioms sąlygoms, pavyzdžiui, užklupus stresui, netinkamai maitinantis, atsiranda ligos simptomai.

Pavojingiausi virusai kurie sukelią stiprią organizmo intoksikaciją, sunkias komplikacijas, kurios gali baigtis mirtimi. T.y. plinta žaibiškai, apimdami dideles žmonių grupes. Prie tokių pavojingų virusų priskiriamas gripo virusas, nes sukelia sunkias ir gyvybei pavojingas komplikacijas, nualina imuninę sistemą, dėl ko paūmėja lėtinės ligos.

Pavojingos mūsų šalyje virusų sukeltos infekcinės ligos – ŽIV, hepatitas B, C , poliomielitas.

Virusinės infekcijos sunkumas priklauso ir nuo viruso virulentiškumo, t.y. sugebėjimo sukelti ligą, nuo žmogaus organizmo apsauginių savybių, imuninės sistemos, amžiaus grupių. Labiausiai virusų pažeidžiami yra pagyvenę žmonės, naujagimiai ir vaikai, taip pat lėtinėmis ligomis sergantys žmonės.

Virusų sukeltos ligos yra labai įvairios, jų pavojingumas priklauso nuo pažeistų ląstelių kiekio, imuninės sistemos stiprumo. Kai kurie virusai sukelia lengvas ligas (faringitas), bet po to gali komplikuotis plaučių uždegimu, centrinės nervų sistemos pažeidimu.

Labiausiai žinomi žmogaus virusai yra hepatito, gripo, tymų, epideminio parotito bei raudonukės. Prieš kai kuriuos virusus yra sukurtos vakcinos, nes virusinių ligų gydymas yra simptominis.

Norite sužinoti, kaip išlikti sveikiems ir kaip įveikti virusus? Klauskite gydytojo patarimo, rašykite: gyvenimas@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją